Реклама

10 трендів на ринку кадрів у 2018-му — прогноз від представника SAP

Стівен Хант (Steven T. Hunt), дослідник процесів управління людськими ресурсами у SAP, прогнозує, що зміниться в управлінні кадрами в компаніях та технологічному бізнесі упродовж 2018 року
Čytaty latynkoju
10 трендів на ринку кадрів у 2018-му — прогноз від представника SAP
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 10 трендів на ринку кадрів у 2018-му — прогноз від представника SAP
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Стівен Хант (Steven T. Hunt), дослідник процесів управління людськими ресурсами у SAP, прогнозує, що зміниться в управлінні кадрами в компаніях та технологічному бізнесі упродовж 2018 року

Грудень — період свят, але ще й час підсумків та прогнозів. Якими будуть реалії кадрового менеджменту і що відбуватиметься із людським капіталом на рівні компаній та стартапів у 2018 році?

Спритність робочої сили стане найкритичнішою складовою в управлінні людським капіталом

Часто говорять, що єдине, що стрімко змінюється — це зміни. Зараз точніше сказати, що єдиною константою є постійно прискорювана швидкість змін. Єдиний спосіб, яким компанії можуть вижити в сучасній економіці, полягає в тому, щоби досягти успіху при адаптації до ринків, технологій та бізнес-ландшафтів. Це вимагає вживання людських можливостей для навчання, зростання та інновацій. Виграватимуть компанії зі швидкими кадрами, які здатні оперативно здобувати нові навички та змінюватися швидше за конкурентів.

Оцінка кадрового потенціалу сягне нових рівнів складності

Протягом понад 100 років більшість людей тлумачать «штатний розклад» як найм працівників для роботи на місці протягом дня. Ця концепція змінюється внаслідок переміщення робочої сили, дефіциту кваліфікованих кадрів та масового зростання віртуальної роботи (за допомогою інтернету) та контрактної зайнятості. Персонал більше не означає сукупність найнятих працівників, що сидять у офісі чи приходять у цех. Керування кадрами означає пошук належного набору навичок та їхньої відповідності вимогам бізнесу із посиленням ролі глобального кадрового ринку, віртуальної та тимчасової робочої сили. У 2018 році компанії будуть змушені переосмислювати планування робочої сили, рекрутинг, штатний розклад та менеджмент кадрів. Тепер доведеться працювати зі складнішим ринком праці.

Процес роботи значно покращиться

Технологія у багатьох сферах нашого життя спростила та покращила наш побут. Навігація вулицями міст, придбання товарів, спілкування з нашими друзями, перегляд фільмів та сотні інших життєвих вражень були трансформовані соціальними та мобільними технологіями, штучним інтелектомTesla хоче «посадити» власний штучний інтелект у автомобілі та алгоритмами машинного навчання. У 2018-му ми побачимо експоненціальне зростання використання штучного інтелекту, чат-ботів, інтелектуальних послуг, машинного навчання, мобільних рішень та соціальних платформ. Все це — щоби зробити роботу приємнішою, простішою та привабливішою.

Управління продуктивністю стане рішенням, а не проблемою

Люди десятиліттями ненавидять управління ефективністю роботи. Ситуація зміниться завдяки тому, що компанії переосмислюють управління ефективністю, щоб зосередитися на постійному навчанніі та прийнятті рішень на основі команд. Ми незабаром сягнемо переломної точки, коли страх перед щорічною переатестацією чи переглядом окладів та посад за підсумками року стане лише болісним спогадом про темні часи кадрового менеджменту, переконаний представник SAP. Мобільні технології та автоматичні системи трекінґу продуктивності дозволяють постійно працювати над рішеннями щодо управління продуктивністю та кадрових призначень без потреби викликати людей «на килим» до керівника.

Відбудеться переосмислення ролі компенсацій та зарплат

Компанії витрачають мільярди доларів щороку на підвищення зарплат, бонуси та інші форми матеріального відшкодування для працівників. Однак мала частка цих компаній можуть впевнено відповісти, якою є віддача від інвестицій, витрачених на відшкодування та матеріальне заохочення точки зору збільшення залученості кадрів у робочі процеси. Також мало хто досліджує зв’язок бонусів та продуктивності і сталості кадрів. Компанії можуть сказати до останнього копійки, скільки витрачають на бонуси, компенсації та зарплати, але не можуть відповісти, чи ці гроші витрачаються розумно. Майбутнє матеріальних та грошових стимулів передбачає більш безперервні процеси, коли працівники протягом року отримують різноманітні нагороди з різних джерел. Аналітичні системи використовуватимуть, аби оцінити рівень витрат на бонуси та компенсації з рівнем віддачі від робочої сили.

Нетерпимість до несправедливості та дискримінації зростатиме

Занадто довго компанії розглядали прояви дискримінації як проблему, що не потребує першочергового вирішення. Робоча сила стає все різноманітнішою, зокрема, зростає частка жінок, які зараз представляють від 50% співробітників у компаніях, котрі працюють у різних сферах. 2018 року суспільство досягне довгоочікуваного переломного моменту, коли несправедливе ставлення до працівників за такими характеристиками, як стать, етнічна приналежність, вік, буде відкрито визнане проблемою. Розумні керівники та компанії будуть активно переробляти свої методи управління талантами, щоби забезпечити виявлення та усунення помилок та дискримінаційних проявів корпоративної культури.

Зросте рівень добробуту

Люди не мають на меті жити в режимі «роботи 24/7/365». Високий темп сприяє не більшим результатам, а лише швидшому «вигорянню».  Компанії потребують працівників, які є високоосвіченими, творчими та орієнтованими на надання найкращих послуг клієнтам. Але цього досягти неможливо, якщо співробітники втомлюються, напружені та відволікаються. У 2018 році компанії продовжуватимуть надавати своїм працівникам більше інструментів для забезпечення добробуту. З вибухом технологій, які покращують якість нашого життя на рівні споживачів, — такими як смарт-годинники та фітнес-трекери, — чимало роботодавців використовуватимуть ці інструменти на робочому місці. Однак успішними організаціями стануть ті, хто робить такі технології доступними, приємними для своїх співробітників та обов’язковими складовими корпоративної культури.

Ієрархії та «схеми організації» будуть поступово йти у небуття

Попри оновлення бізнесу згідно із вимогами цифрової ери, компанії продовжують керувати кадрами на основі доктрин та прийомів, котрі мало змінилися з часів Римської імперії. Ієрархічна організаційна схема вирішує все. Традиційні схеми для керівництва рішеннями щодо управління робочою силою — не надто розумний крок для сучасної сфери. І хоча 2018-го революйіцних змін одразу чекати не варто, низка компаній почнуть поступово скасовувати традиційні схеми керування кадрами для сучасніших цифрових підходів.

Компанії будуть відмовлятися від політики «все або нічого» стосовно старших працівників

2018 року відбудеться значна зміна вікового складу робочої сили та ставлення до старшого покоління співробітників у компаніях. Сьогодні люди живуть довше і працюють теж довше — до 60, 70 і навіть 80 років. Прогресивні організації та керівники усвідомлюють необхідність зберегти цей кваліфікований талант у своїй організації, особливо тому, що низка галузей переживає кадровий дефіцит щодо фахівців. Однак цей перехід також змусить компанії переосмислити роботу як таку та механізм підвищення зарплати чи виплати компенсацій при виході на пенсію. Наприклад, багато посад, які раніше потребували повного робочого дня, перейдуть на неповний робочий день. У 2018 році організації почнуть відходити від традиційного уявлення про вихід на пенсію як припинення роботи в компанії або ж звільнення працівників у разі, якщо вони не можуть працювати протягом повного робочого дня за моделлю «з 9 до 18».

Зростатимуть загрози для кібербезпеки і в сфері менеджменту кадрів

Навала так званого ransomware гучно дебютувала 2017-го атаками WannaCryЩо слід знати про загальноєвропейську епідемію вірусу WannaCryptor та NotPetyaPetya, NotPetya та 7 головних висновків після найбільшої хакерської атаки на корпоративний сектор. У 2018 році загрози подібних хакерських атак з вимогою викупу та ризиком нищення даних компанії триватимуть. Системи HR ніколи не були головною метою кіберзлочинців. На жаль, це зміниться. Зростає кількість кібератак на відділи людських ресурсів, а кіберзлочинці стануть вдаватися до атак на системи керування людським капіталом у корпораціях, сподіваючись заразити великі організації.

Раніше ми оприлюднювали підсумки 2017 рокуТехнології майбутнього, які стали реальністю у 2017-му щодо розвитку технологій у світі.

Share
Написати коментар
loading...