Реклама

Володимир Германов, Deadline: «Не бійтеся мати іншу точку зору»

На українському ринку стартапів для медіа поповнення: платформа, яка — за твердженням команди — має допомогти журналістам та експертам знайти одне одного. Як це працюватиме і чим буде корисне для усіх учасників медіаринку, розповів Володимир Германов, PR-директор медіа-платформи Deadline
Čytaty latynkoju
Володимир Германов, Deadline: «Не бійтеся мати іншу точку зору»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Володимир Германов, Deadline: «Не бійтеся мати іншу точку зору»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На українському ринку стартапів для медіа поповнення: платформа, яка — за твердженням команди — має допомогти журналістам та експертам знайти одне одного. Як це працюватиме і чим буде корисне для усіх учасників медіаринку, розповів Володимир Германов, PR-директор медіа-платформи Deadline

Про ідею створення

— У світі аналогічні платформи (а їх декілька десятків, локалізовані в різних країнах) існують вже понад 10 років. На момент, коли до нас прийшла ідея реалізувати такий проект, а це було рік тому — на початку 2016-го, — на українському ринку не було жодного подібного проекту. І вже було зрозуміло, що ситуація на ринку сприятлива для створення платформи. Чому? Все просто.

Майбутні 2 роки будуть переломними на ринку PR-послуг України. Перед виборами ринок PR, а також нативної реклами та супутніх послуг зросте на третину. Драйверами зростання стануть IT-проекти і сервіси, які роблять спілкування блогерів, PR-фахівців і ЗМІ швидшим та ефективнішим. Очевидно, що в передвиборчий період навіть приватні компанії будуть швидше освоювати PR-бюджети, щоби лобіювати свої інтереси на ринку.

10 років тому ринок PR-послуг України оцінювався в $150 млн. Втім, тоді в цю цифру включали все, що стосувалося, в тому числі, і до реклами і до маркетингу, а також власні PR-бюджети компаній. Сьогодні ця сума за нашими оцінками виросла як мінімум вдвічі.

На частку великих PR-агентств, які обслуговують великі холдинги припадає близько $10-15 млн. І сьогодні PR-відділи закладають до своїх бюджетів і діджитал, і SEO, блоги, SMM та інші напрямки. Втім, класичні медіа все ще мають дуже сильні позиції. Це — офіційні повідомлення, новини, якісна аналітика – все це лежить в зоні відповідальності журналістів. Серед понад 1,2 млн підприємств лише 10% мають в штаті фахівця з PR. За даними сайту Work.ua, зараз щомісячно розміщується не більше 130-150 вакансій для PR-фахівців.

У країні налічується понад 40 тис ЗМІ, але це, швидше за «мертві душі». Відвідуваних, з хорошим штатом журналістів — не більше 10 тис, телеканалів — близько 100. Комунальних ЗМІ, які незабаром будуть приватизовані — близько 700. Щороку виші країни випускають близько 2 тис журналістів.

Маємо дефіцит досвідчених PR-менеджерів і прес-секретарів, які вміють грамотно вибудовувати спілкування з журналістами. Серед скарг представників ЗМІ на некомпетентність піарників: постійний PR-спам у вигляді прес-релізів, відсутність аналітики в наданих матеріалах, зриви термінів підготовки матеріалів (дедлайнів). Всі ці прогалини ми і плануємо закрити появою нашої професійної платформи. Вона почне роботу в найближчі декілька днів.

Про підготовку

— На створення бази пішло 2 місяці. Наша база контактів налічує понад 0,5 млн адрес. Безумовно, потенційна ємність ринку ще більше.

Про витрати часу

— У будь-якого проекту є життєвий цикл, як у людини. Починаючи з ідеї і пошуку інвесторів до втілення минув рік. В нашій команді працювало в цілому 20 осіб: програмісти, дизайнери, маркетологи, продуктові фахівці-на етапі відкриття платформи це був максимум. А також керівник проекту, директор з маркетингу та просування.

Про подолання «вузьких» місць

— Контакти – це не секрет і не велика проблема. Контакти майже всіх ЗМІ відкриті, і це правильно, адже ЗМІ хочуть від суспільства зворотного зв’язку. Завжди найскладніше і найбільш витратне з позиції праці та зусиль — зробити так, щоб ідея в голові відповідала хоча б на 90% того, що вийшло. А оскільки в команді зібралися одні перфекціоністи, то прийти до цих 90% відповідності — це найскладніше.

Як і в будь-якому IT-проекті на стадії запуску вилазили баги сайту, саме тому ми відклали запуск ще на декілька днів. Але це все були прогнозовані моменти. Плюс, з точки зору PR самого проекту, найулюбленіше, але і найскладніше — спілкування з людьми. До моїх завдань входило і входить спілкування з журналістами. Запрошення на pre-launch, розміщення запитів, спілкування з пресою. Проект новий для ринку — тож багато чого довелося пояснювати з нуля.

Про технологічний бік платформи

— За принципом роботи можна сказати, що це симбіоз соціальної мережі і платформи для розміщення матеріалів: запитів від ЗМІ, відповідей від експертів і прес-релізів. Технологічно це певне програмне забезпечення, вбудоване в сайт, розміщене, для безпеки та швидкості на європейських серверах.

Читайте також: TypeKyiv: «Ще кілька років тому ми не зібрали би так багато людей, зацікавлених у дизайні шрифтів»

З точки зору дизайну і юзабіліті ми близькі до того, що зараз називається Material Design. Це — той дизайн, в якому створені Google+, YouTube, Telegram, WhatsApp. У нас є ряд удосконалень, які ми обов’язково запровадимо, але не хочемо поки що розкривати всі карти.

Володимир Германов, Deadline: «Не бійтеся мати іншу точку зору»

Про взаємодію з проектом та початок роботи

— Все дуже просто. Платформою можуть користуватися тільки зареєстровані користувачі, за аналогією з соціальними мережами. Запит на коментар може подати журналіст. На платформі один журналіст може представляти кілька видань, або можна бути і експертом, і журналістом одночасно. Але в будь-якому випадку, запит може залишити тільки штатний або позаштатний співробітник ЗМІ.

У нас працюємо команда техпідтримки. Тож коли журналіст або експерт подає дані на реєстрацію, то ми максимально швидко перевіряємо його приналежність до ЗМІ. Якщо необхідно, то зателефонуємо до редакції і уточнимо. Журналіст залишає запит в спеціальній формі в своєму особистому кабінеті, вводить назву запиту, вимоги до спікерів, власне, самі запити, ЗМІ, де буде опублікована стаття, а також терміни отримання відповідей.

Запит може бути терміновим, анонімним, а також безстроковим, наприклад, коли редакція постійно шукає експертів для колонки або блогу. Як тільки запит публікується на платформі, його можуть побачити експерти. Ми також транслюємо запит в соціальні мережі і робимо e-mail розсилку по базі експертів. У нас є і власні методи просування запитів на ті випадки, коли топовому ЗМІ, наприклад, потрібні відповіді протягом години або двох. Але ми поки теж залишимо це в секреті.

Отже, експерти бачать запит, зайшовши на сайт, або отримують його поштою. І починають відправляти відповіді. Відповідь журналіст отримує в свій особистий кабінет — повідомленням або в приєднаному файлі. Він може поставити питання, поставити експерту «лайк», тим самим піднявши його рейтинг, і вибрати кнопку «Прийняти / відхилити відповідь».

Читайте також: У Києво-Могилянці кличуть на магістерку із журналістики

Експерт побачить в режимі реального часу, прийнято його відповідь чи ні, а також отримає повідомлення на пошту. Коли журналіст збере всі відповіді, він може достроково закрити запит. Або, коли настане дедлайн, відповіді автоматично припинять надходити. Ура, журналіст отримав всі відповіді, вибрав кращі, включив до статті, і вона вийшла на сайті. Тепер він може викласти посилання на статтю в своєму особистому кабінеті. Ті, хто відповідав йому, побачать посилання на публікацію.

Ми заощаджуємо час журналіста тричі. Перший раз, коли він шукає експерта. Журналіст може безпосередньо звернутися до потрібного експерту, навіть не створюючи запит. Або коли експерти конкурують за запит і хочуть дати кращі відповіді — це важливо.

Вдруге ми економимо час журналіста на узгодженні відповідей. І втретє — на розсилці підсумкової статті.

Про те, як стати експертом і як добирають кандидатів

— У нас немає суворого цензу для експертів. Ви, звичайно, розумієте принципи роботи ЗМІ і розумієте, що для телесюжету або статті можуть знадобитися не тільки директори компаній.

Звісно, основний пул експертів — це топ-менеджери компаній різного рівня. Але якщо продюсеру новин потрібна людина, яка, наприклад, розбирається в бджільництві, або фітнес-тренер, або перукар, який робить найбільш незвичні у країні зачіски — або експерт по новорічних ялинок? Саме тому ми даємо можливість зареєструватися на платформі всім бажаючим.

Для виключення неякісних відповідей або настирливих експертів у журналістів є можливість відправити таку людину в бан або повідомити в технічну підтримку. Канали залучення — це адресна розсилка листів, реклама та «сарафанне радіо», а також співпраця з асоціаціями різного рівня.

На ресурсі вже зареєстровано понад 150 експертів і близько 1 тис заявок чекають нашої перевірки. Долучитися дуже просто. Заходите на сайт, обираєте, хто ви, журналіст або експерт — і заповнюєте форму.

Володимир Германов, Deadline: «Не бійтеся мати іншу точку зору»

Про конкурентів та монетизацію

— Конкуренти, що працюють в тій же сфері, є — аналогів за функціональністю, рівнем прозорості та зручності немає.

Найближчим часом на сайті з’явиться вкладка «Тарифи» для експертів. Як ми вже і говорили, для ЗМІ сервіс завжди буде безкоштовним. Експерти зможуть користуватися платформою безкоштовно, а зможуть і додатково придбати фахові функції. Скажімо, тариф для PR-агентства, яке представляє інтереси відразу кількох компаній, або тариф для тих, кому немає часу відповідати самостійно і потрібен особистий менеджер. Варіантів буде багато — для різних завдань.

Читайте також: Контент, ЗМІ та можливості технологій — поради The New York Times

В якісну платформу і її розвиток треба вкладати гроші. Більше того, ніхто не цінує безкоштовне. Самі посудіть, скільки ви будете ходити на безкоштовні курси англійської мови? Якщо ви дуже відповідальний, то, мабуть, разів зо два відвідайте заняття. Якщо експерти платять за користування платформою, це мотивує їх частіше заходити, моніторити і краще відповідати. В результаті від цього виграють і журналісти, і самі експерти. Вартість користування не можна порівняти з обсягами рекламних бюджетів, які треба було би витратити для потрапляння в ЗМІ.

Про очікувані показники

— У нас і наших інвесторів амбітні прагнення. За 6 міс ми хочемо вивести проект на самоокупність. Ми досягли угоди з інвесторами щодо фінансування протягом 12 міс, але воно буде дробовим і гроші будуть виділятися в разі потреби. Ми хочемо швидше вивести проект на окупність.

Про плани

— Ми плануємо запустити низку сервісів всередині платформи, які зроблять сайт ще кориснішим для ЗМІ. Будемо працювати над освітньою частиною проекту. У нас буде потужний корпоративний блог, який буде покликаний стати «ЗМІ про ЗМІ» — та ЗМІ про медіа і PR в Україні. Ще не будемо розкривати всі карти, ідей у ​​нас дуже багато.

Ключові рекомендації для тих, хто працює з журналістами

— Є три золотих правила хорошої відповіді журналісту. Перше: повнота відповіді. Відповідь має бути максимально розгорнута, з фактами, цифрами, але без «води».

Друге: дотримання термінів. Будь-яка, навіть дуже хороша відповідь вже не потрібна журналісту, якщо дедлайн минув.

І третє: не боятися бути «білою вороною», ваша думка може докорінно відрізнятися від думки інших експертів. Не бійтеся бути незвичайними і неординарними в своїх висловлюваннях — таких люблять і запам’ятовують. Впевнені, що скоро з’явиться і четверте правило — користуватися платформою Deadline.

Share
Написати коментар
loading...