Реклама

Науковий журнал Science назвав головне відкриття 2017 року

Журнал Science назвав відкриття гравітаційних хвиль від злиття двох нейтронних зірок найвидатнішим відкриттям року у науковому середовищі  
Čytaty latynkoju
Науковий журнал Science назвав головне відкриття 2017 року
  1. Головна
  2. Новини
  3. Науковий журнал Science назвав головне відкриття 2017 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Журнал Science назвав відкриття гравітаційних хвиль від злиття двох нейтронних зірок найвидатнішим відкриттям року у науковому середовищі  

Про відкриття гравітаційних хвиль, породжених злиттям двох нейтронних зірок, було повідомлено 17 серпня 2017 року. Об’єкти розташовуються на відстані 113 млн світлових років від Землі.

Що підтвердило відкриття

Відкриття підтвердило низку ключових астрономічних моделей. А також дозволило визначити родовища важких елементів і перевірити Загальну теорію відносності. А от найвидатнішим відкриттям року за версією читачів журналу стала робота датських медиків. Їм вдалося вилікувати дітей від атрофії м’язів спини за допомогою генної терапії. У список відкриттів, які відібрав журнал, також увійшли дві знахідки, пов’язані з еволюцією людини. Йдеться про новий вид орангутангів і заява про те, що людство існує мінімум 300 тис років.

Про гравітаційні хвилі

Вперше гравітаційні хвилі були виявлені детекторами LIGO, про що оголосили у лютому 2016 року. Вони були породжені парою чорних дір, що зливаються. Їхні маси в 29 і 36 разів перевищували сонячну. Розташовувалися на відстані 1,3 млрд світлових років від Землі. За частки секунди приблизно три сонячних маси перетворилися на гравітаційні хвилі, максимальна потужність випромінювання яких була приблизно в 50 разів більше, ніж від усього видимого Всесвіту.

Гравітаційні хвилі — прямий наслідок рівнянь загальної теорії відносності, запропонованих Альбертом Ейнштейном у 1915 році. Вони описуються рівняннями хвильового типу, їхні рішення відповідають збуренням простору-часу, що рухається зі швидкістю світла. На відміну від електромагнітних хвиль, інтенсивність гравітаційних хвиль набагато менша. Тому виявити їх вдалося лише через 100 років з моменту передбачення.

Нагадаємо, що влітку цього року у NASA заявилиУ NASA заявили про відкриття низки двійників Землі про відкриття двійників Землі. Вчені наголошували, що у Галактиці виявили понад 50 екзопланет, які схожі на Землю.

Share
Написати коментар
loading...