Реклама

2017-й — фінал для двигунів внутрішнього згоряння. Принаймні, у Європі

Френк Аренс (Frank Ahrens), автор книги Seoul Man та колишній менеджер PR-напрямку у корейській Hyundai, переконаний: 2017-й можна назвати фінальним роком домінування традиційних двигунів. Надалі кількість дизельних та бензинових автівок почне стрімко скорочуватися. Європа задає тон у цьому
Čytaty latynkoju
2017-й — фінал для двигунів внутрішнього згоряння. Принаймні, у Європі
  1. Головна
  2. Техно
  3. 2017-й — фінал для двигунів внутрішнього згоряння. Принаймні, у Європі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Френк Аренс (Frank Ahrens), автор книги Seoul Man та колишній менеджер PR-напрямку у корейській Hyundai, переконаний: 2017-й можна назвати фінальним роком домінування традиційних двигунів. Надалі кількість дизельних та бензинових автівок почне стрімко скорочуватися. Європа задає тон у цьому

На думку Аренса, котрий працював Hyundai, 2017 рік — час, коли Європа справді взялася за остаточне витіснення двигуна внутрішнього згоряння із автівок на своїх дорогах та вулицях.

Європейські лідери солідаризуються довкола заборони двигунів на викопному паливі

Минулого тижня французький парламент проголосував за заборону видобутку викопного палива в країні та на всіх її територіях до 2040 року. Заборона в значній мірі символічна. Франція імпортує практично всі свої вуглеводні і отримує переважну більшість своєї енергії з ядерних реакторів. Але французька законодавча акція відображає ширші та конкретні кроки в Європі щодо бензинових і дизельних транспортних засобів. Франція та інші європейські країни намагаються підштовхнути покупців автомобілів у Європі до електричних та гібридних автомобілів.

Читайте також: Паризька угода про клімат — чому про це всі говорять

Ще до заборони викопного палива у липні 2017 року французький уряд заявив, що планує заборонити продаж всіх бензинових і дизельних автомобілів до 2040 року в рамках своїх зусиль, спрямованих на досягнення цілей Паризької угоди про клімат. Дональд Трамп, нинішній президент США, вперто відкидає необхідність збереження цієї угоди та сам феномен глобального потепління. Тим часом згідно із даними EPA, транспортний сектор — тобто двигуни внутрішнього згоряння — відповідальний за 27% усіх викидів парникових газів у США ще у 2015 році.

У Франції є велика кількість компаній, які прагнуть «знищити» двигун внутрішнього згоряння (ICE). І французи не самотні у цьому прагненні. У липні 2017 року Великобританія заявила, що заборонить продаж нових автівок на бензині та дизелі, починаючи з 2040 року. Нагадаємо, близько 3 млн нових дизельних автомобілів вийшли на дороги Сполученого Королівства у 2016 році. Відмова від подальшого нарощування таких автівок на дорогах — частина плану держави, мета якого: щоб усі автомобілі мали нульову кількість викидів до 2050 року.

Німеччина, батьківщина Готліба Даймлера, який винайшов двигун внутрішнього згоряння, також перейшла на бік «руйнівніків» традиційного автопрому. Під час своєї кампанії переобрання на посаду канцлера Німеччини 2017 року Анґела Меркель на запитання німецького репортера стосовно дати заборони автівок на бензині та дизелі відповіла так: «Я не можу назвати точний рік, але цей підхід правильний. Якщо ми швидко вкладемо кошти в інфраструктуру та технологію заряджання електромобілів, загальний перехід буде структурно можливим». Восени 2017-го уряд Німеччини прийняв постанову про заборону із 2030 року автомобілів із традиційними двигунами внутрішнього згоряння.

У Норвегії ця заборона настане ще швидше. До 2025 року всі нові пасажирські автівки та фургони повинні мати нульову емісію викидів. Країна майже на півдорозі до повної екологічності транспорту. У 2016 році близько 40% усіх автомобілів, що продаються в Норвегії, мали електричні або гібридні двигуни. Данія, Ірландія, Нідерланди, Іспанія та Португалія також мають найближчим часом наміри дати більше преференцій електроавтівкам.

Автовиробники готові до альтернатив (хоч і не всі)

Шведський автовиробник Volvo одним із перших використав на власну PR-користь розгортання європейських заборон влітку. Компанія одразу виступила з власним оголошенням, що припиняє проектувати автівки із двигунами, що працюють виключно на викопному паливі. А проблеми із підробкою тестів дизельних двигунів Volkswagen (так званий «дизельґейт») лише додали бензину у пожежу, яка вже почала розгорятися — тож «смерть» двигунів внутрішнього згоряння вже стала не уявною, а цілком реальною для європейського ринку.

Читайте також: Коротка історія електромобілів у світі

Hyundai Motor був піонером в галузі створення водневих автомобілів в якості альтернативних паливних елементів, починаючи свою програму ще наприкінці 1990-х років. Тоді вартість виготовлення таких автівок була настільки високою, що роздрібна ціна кожного такого автомобіля була би $1 млн.

Концерн Hyundai планував розгортати свою водневу програму в США, але був сильно занепокоєний тодішнім міністром енергетики президента Обами Стівен Чу, який був ворожим до водню і замість цього підштовхнув програму EV, яка встановила нереалістичні цілі для продажів. Відтак ринок Сполучених Штатів у той час не отримав ні електромобілів у належній кількості, ні альтернативних двигунів. Тому компанія Hyundai переорієнтувалася на Європу, де країни вже почали думати про альтернативне паливо. У 2013 році Hyundai орендує невеликий парк водневих позашляховиків для уряду Копенгагена. Тепер у Європі створюють додаткові паливні станції з водою, крім зарядних станцій для електромобілів. Водень в якості альтернативи бензину та енергія сонця як альтернатива дизелю — такий план мають європейці.

Ваш хід, США

Обмеження викидів на альтернативних транспортних засобах мало важливе значення в густозаселеній Європі. Європа була більш жорсткою щодо викидів, які у США досі не спричиняють особливої тривоги чиновників чи автовиробників.

У той же час Китай, що має схожу із США структуру відстаней, розгалужені автошляхи та не надто переймається екологічними показниками (принаймні, досі не надто переймався), раптово оголосив у вересні 2017-го, що в якийсь момент у майбутньому — без точної дати — заборонить продаж автомобілів, що працюють на викопному паливі. Китай робить двигуни на електричній тязі пріоритетом національної політики та частиною своїх зусиль, спрямованих на зменшення викидів та підвищення якості повітря.

Оскільки продуктивність акумулятора збільшується, а автовиробники, такі як Hyundai та Toyota, відпрацьовують технологію водню, невдовзі ми побачимо, що 2017-й і справді був заключним роком домінування бензину та дизелю на ринках палива для автівок. Час Сполученим Штатам «заморозити» великі джипи на дизелі та подивитися, що ж там роблять побратими-європейці.

Нагадаємо, раніше ми публікували розмову із Вадимом УткінимВадим Уткін, CEO Yunasko: «Eлектромашини ще не готові для масового споживання», CEO Yunasko, стосовно перспектив електромобілів та автівок із гібридним двигуном в Україні та світі.

Share
Написати коментар
loading...