Реклама

12 підсумків 2017 року від Світового банку

Свої підсумки 2017 року оприлюднив Світовий банк. Згідно із 12 графіками, наданими найвпливовішою фінансовою інституцією світу, у нас у всіх на планеті залишається чимало макроекономічних проблем — і 2018-й має стати роком подолання цих розбіжностей
Čytaty latynkoju
12 підсумків 2017 року від Світового банку
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 12 підсумків 2017 року від Світового банку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Свої підсумки 2017 року оприлюднив Світовий банк. Згідно із 12 графіками, наданими найвпливовішою фінансовою інституцією світу, у нас у всіх на планеті залишається чимало макроекономічних проблем — і 2018-й має стати роком подолання цих розбіжностей

Як можна охарактеризувати 2017 рік? Глобальна економіка покращилася, але було багато неспокійних та обурливих подій і тенденцій. Катастрофічні шторми і повені зруйнували будинки та економіку локальних спільнот на просторах від Південної Азії до Карибського басейну. Якість освіти у багатьох країнах не досягала навіть середнього рівня у той час, коли більша частина світу впевнено крокує в цифрову епоху. Однак крайня бідність продовжує скорочуватися, а  інновації та технології підвищують якість життя. І сьогодні людський капітал є найбільшим рушієм багатства у світі. Ось якими були 12 місяців року, що минає, у 12 діаграмах.

1. На жаль, мільйони людей все ще стикалися з голодом та потребою у медичній та іншій допомозі

У 45 країнах світу приблизно 83 млн осіб потребували екстреної продовольчої допомоги в 2017 році, що на 70% більше, ніж у 2015 році. Справжнім проблемним регіоном на планеті став Ємен. Тут мешкає найбільша кількість людей, які хронічно недоїдають. В цій країні 17 млн мешканців не отримують достатньої кількості продуктів харчування на добу, а понад 3 млн дітей та вагітних і жінок, що годують дітей грудним молоком, страждають на сильне недоїдання.

Комплексна суміш триваючої крихкості світового ладу та конфліктів, великомасштабного переміщення населення, зміни клімату та деградації природних ресурсів продовжує посилювати продовольчу незахищеність для мільйонів мешканців планети. За прогнозами, впродовж наступних 15 років споживання продуктів харчування зростатиме принаймні на 20% у всьому світі.

Підсумки року від Світового банку

Що чекає на нас в плані продовольства — 2018-го 76 млн людей все ще потребуватимуть харчів

2. Світова кількість викидів вуглецю сягнула історичного максимуму

Глави держав та інші політичні лідери підтвердили свої зобов’язання щодо боротьби зі зміною клімату на Саміті «Одна планета» в Парижі 12 грудня 2017-го, присвяченої річниці Паризької угодиПаризька угода про клімат — чому про це всі говорять. Їхні заклики до конкретних дій на часі, адже рівень концентрації вуглекислого газу та парникових газів досягли свого найвищого рівня за 800 років. Викиди CO2 у період з 1990 по 2014 роки зросли на 60%. За минулі 3 роки світові викиди дещо скоротилися, але останнім часом почали знову зростати.

Підсумки року від Світового банку

Ситуація із тепловим забрудненням виглядає невтішно

3. Світові ЗМІ сповіщали переважно про стихійні лиха — і їх не ставало менше

Раптові урагани, проливні мусонні дощі та історичні повені забирали життя та нищили майно в Карибському басейні, Південній Азії та США. У Сьєрра-Леоне та Колумбії сотні людей зникли без вісті чи загинули після надзвичайних опадів. Сьогодні в навколишньому природному середовищі налічується вчетверо більше стихійних лих (коли кількість загиблих перевищує 10 на сотню осіб), ніж це було в 1960-х роках.

Підсумки року від Світового банку

Все ще високий рівень стихіних лих — результат глобального потепління

Як люди долали наслідки катастроф завдяки економічній «подушці безпеки»

Але такі лиха впливають на людей по-іншому — бідні люди лише частково отримують економічні збитки від безпосередньо самих стихій. Проте на них накладається тягар наслідків від подолання результатів стихії. Саме тому інвестиції в соціально-економічну стійкість людей є критично важливими для подолання циклу бідності, спричиненого катастрофами природного та техногенного характеру.

Підсумки року від Світового банку

Як економіка допомагає (або ні) долати наслідки стихійних лих

4. Дві третини світового багатства припадало на людський капітал

Багатство — це сукупна база активів, яка дозволяє країнам отримувати прибуток (ВВП) і зростати. Інвестиції в людський капітал призводять до більшого рівня багатства та швидшого економічного зростання. Людський капітал — навички, досвід та зусилля населення — це найважливіший світовий внесок у розвиток планети. На нього припадає близько 65% світового багатства.

Однак у країнах з низькими доходами лише 41% багатства припадає на людський капітал. З ростом країн частка людського капіталу стає важливішою. Серед інших викликів 2017 року можна назватиприскорення технологічного прогресу. Це явище вимагає від країн термінового інвестування у своїх громадян, якщо вони сподіваються конкурувати в економіці майбутнього.

Підсумки року від Світового банку

Багатшають ті, хто більше вкладає в людей

5. Криза світової системи освіти стала очевидною

Освіта є однією з найбільших інвестицій, яку суспільство може зробити у своїх дітей — і підґрунтям для людського капіталу. Але 2017 рік засвідчив, що на планеті існує справжня освітня криза.. У доповіді про світовий розвиток 2018 року вказується, що якість та кількість освіти сильно відрізняються в різних країнах і навіть у окремих штатах чи регіонах всередині великих держав.

У найбідніших країнах менш ніж 1 з 5 учнів початкової школи володіють математикою та читанням. Сотні мільйонів дітей у всьому світі зростают, навіть без найпростіших життєвих навичок. В майбутньому дослідженні Світового банку буде розглянуто вплив освіти на економічну мобільність між поколіннями. Наприклад, приблизно 12% дорослих, народжених у 1980-х роках, в деяких країнах з низькими доходами або крихкими економіками країн Африки на південь від Сахари мають більше освіти, ніж їхні батьки, у порівнянні з понад 80% того ж покоління в деяких частинах Східної Азії.

Підсумки року від Світового банку

Суттєві відмінності у рівні освіченості у світі

6. Харчування впливає на навчання, тому мільйони дітей досі відстають у розвитку від однолітків

До 6-річного віку дитини мозок дозріває швидше, ніж у будь-який інший час життя. Погане харчування може мати глибокий вплив на навчанні дитини, здоров’я та перспективи й можливості опанування певного фаху чи навіть кар’єрні можливості у дорослому віці.

Кількість дітей, які затримуються у розвитку та навчанні, скоротилася з 1990 року. Однак кількість дітей із затримкою розвитку збільшилася в країнах Африки на південь від Сахари з майже 45 млн осіб у 1990 році до 57 млн за показниками 2015 року. Якщо ця тенденція не зміниться, цей регіон не буде відповідати глобальному орієнтирові на скорочення рівня дітей, що відстають у навчанні та розвитку. Цей показник на планеті має скоротитися на 40% до 2025 року. А завдяки роботизації світової економіки інвестиції у дитячу освіту та повноцінне харчування починають мати все більше значення.

Підсумки року від Світового банку

Відставання у розумовому та освітньому розвиткові за регіонами та континентами світу

7. Підліткові та ранні нерівні шлюби спричиняли суттєвий вплив на економічні показники

Кожного дня 41 тис дівчат одружуються до досягнення 18 років. Щорічно цей показник на планеті складає 15 млн дівчат. Нова доповідь показує, що шлюб глибоко впливає на неповнолітніх наречених, їхніх дітей, їхні сім’ї та навіть економічне та гуманітарне майбутнє їхніх країн. У свою чергу, дівчата, котрі одружуються у ранньому віці, рідше закінчують середню школу, частіше народжують дітей до досягнення 18 років, скорочують майбутні заробітки та мають більший ризик насильства в сім’ї. Якщо практику ранніх шлюбів із неповнолітніми буде припинено на планеті до 2030 року, Світовий банк прогнозує зростання добробуту населення на суму в понад $500 млрд щорічно.

Підсумки року від Світового банку

Скорочення рівня шлюбів із неповнолітніми у різних країнах

8. Світове населення помолодшало — і стало безробітним

Робота є шляхом виходу з бідності. Проте 60% молодих людей у віці від 15 до 24 років по всьому світу є безробітними. У Південній Азії та Африці на південь від Сахари кількість людей віком від 15 до 24 років постійно зростає. Зараз на ці вікові групи та території припадає майже половина світового молодіжного населення. Робота для молодих людей є важливою для соціальної, економічної та політичної інтеграції окремих осіб у соціум. Нові дослідження Світового банку показують, що люди прагнуть отримувати вищі доходи, ніж раніше, оскільки збільшується доступ до інтернету. Ще 2 роки тому до інтернету було підключено 226 млн смартфонів на планеті для аудиторії потенційних користувачів у 1,2 млрд осіб.

Підсумки року від Світового банку

Зміни світових показників молоді

9. Природний капітал та біорізноманіття недооцінювалися і перебували на межі знищення

У всьому світі понад 1 млрд людей покладаються на ліси в якості джерела для існування. А ліси оцінюються в $600 млрд на рік. Біорізноманіття тварин, рослин та морів — це так званий «природний капітал», який забезпечує функціонування наших екосистем та продуктивність економіки. Але світ зазнає різкої втрати біорізноманіття, і 2017-й не став виключенням.

Зміна клімату, браконьєрство, надмірний вилов риби та забруднення річок, озер і океанів та морів призводять до деградації лісів, ландшафтів та екосистем. Хоча в 2017 році в Індонезії було виявлено нові види, згідно з МСОП, майже 1/4 світових видів ссавців, вже відомих науці, перебувають на межі зникнення або вимирають.

Підсумки року від Світового банку

Регіони планети, в яких ссавці перебувають під найбільшим тиском та загрозою вимирання

10. В усьому світі близько половини виборів вважаються вільними та справедливими

Більшість країн світу керуються демократичними режимами. Вибори є одним із найбільш добре налагоджених механізмів, доступних громадянам для посилення підзвітності влади та відповідності їхнім вимогам. У доповіді про світовий розвиток у сфері управління в 2017 році випливає, що, хоча виборче право стало найпоширенішим механізмом встановлення влади у всьому світі, вибори все більше сприймаються як несправедливий механізм встановлення влади.

Починаючи з 1940-х років, кількість голосів виборців зменшилась у всьому світі. Згідно з даними Світового банку, звичайні громадяни та маргіналізовані групи іноді знаходять політичні партії, які не бажають представляти та формулювати свої вимоги чи бути учасниками виборчого процесу. В усьому світі політичні партії називають інститутом, що викилкає найменшу довіру у населення. Відтак 2017 рік показав, що політики та суспільні лідери мають зробити висновок і вжити термінових змін, аби припинити подальше розчарування у демократичному волевиявленні.

Підсумки року від Світового банку

Виборці все менше долучаються до реалізації своїх прав

11. Розпочинати новий бізнес стало простіше

Протягом останніх 15 років кількість часу, необхідного для започаткування бізнесу, скоротилося наполовину. Енергійний приватний сектор веде до створення робочих місць, які можуть перетворити на краще життя у країнах та громадах і започаткувати реформи. Звіт Світового банку «Ведення бізнесу» зафіксував близько 3,2 тис реформ у діловому середовищі 186 країн по всьому світу. Найбільша кількість реформ стосувалася започаткування власної справи з нуля. Сьогодні час, який потрібен для запуску нового малого та середнього бізнесу, становить в середньому 20 днів по всьому світу. Для порівняння: у 2003 році цей показник складав 52 дні.

Підсумки року від Світового банку

Як довго потрібно збирати дозволи та документи на започаткування своєї справи

12. Зростала популярність та рівень використання відновлюваних джерел енергії

Відновлювана енергетика перетворює глобальну електроенергетичну систему на якісно нову. Це пов’язане з новими можливостями та інвестицями, котрі послідовно скеровані на те, аби витіснити сектор викопного паливаСвітова енергетика в цифрах — що варто знати про 2017-2040 роки та вуглеводнів. Ще у 2016 році по всьому світу було створено понад 160 ГВт у сфері сонячної, вітрової, гідроенергетичної, геотермальної та біопаливної енергетики. В це було вкладено близько $297 млрд. Наразі близько 1/5 світової енергії походить від поновлюваних джерел енергії.

Підсумки року від Світового банку

Підсумки року від Світового банку

Share
Написати коментар
loading...