Реклама

Технології майбутнього, які стали реальністю у 2017-му

Наукова фантастика та фільми і серіали на тему майбутнього 2017-го помітно відставали від реальних досягнень науки. Принаймні, погляд на минулі 12 місяців доводить: ми вже живемо у тій «фантастиці», про яку попереджали науковці та соціологи. На часі дізнатися, чим запам’ятається 2017-й в плані технологій
Čytaty latynkoju
Технології майбутнього, які стали реальністю у 2017-му
  1. Головна
  2. Техно
  3. Технології майбутнього, які стали реальністю у 2017-му
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наукова фантастика та фільми і серіали на тему майбутнього 2017-го помітно відставали від реальних досягнень науки. Принаймні, погляд на минулі 12 місяців доводить: ми вже живемо у тій «фантастиці», про яку попереджали науковці та соціологи. На часі дізнатися, чим запам’ятається 2017-й в плані технологій

Курцвейл попереджав нас про погані наслідки технологічних стрибків, а книги про «футурошоки» все ще збирають непогані продажі у книгарнях. От тільки 2017-й показав нам: майбутнє вже тут, і боятися пізно. За 12 місяців технології здійснили одразу декілька стрибків, і далі буде вочевидь лише більше подібних прикладів.

Штучний інтелект продовжив крокувати до сингулярності

2017-й можна назвати роком справжнього прориву для штучного інтелекту. Якщо раніше це було суто замкненою технологією для лабораторних експериментів, то тепер відбувається одночасний рух і в напрямку споживчого ринку, і в напрямку технологічних експериментів, ігор та можливостей покращення нашого побуту.

2016 року проект DeepMind під назвою AlphaGo вперше в історії штучного інтелекту обіграв майстра світового класу в ґо. 2017-го оновлена версія програми під назвою AlphaGo Zero зуміла самостійно навчитися та виграти в ґо, не маючи жодного попереднього досвіду у цій грі. Машинне навчання вперше в історії демонструє темпи на рівні із людським інтелектом. Самонавчання для машин можливе, і це більше не є справою далекого майбутнього. Штучний інтелект може навчати сам себе без втручання людини.

Читайте також: Штучний інтелект навчився визначати рецепти страв

До речі, у 2017 році йшлося не лише рпо можливості «машини» обігрувати людей у азійські шахи. Штучний інтелект під назвою Libratus обіграв найкращих гравців у техасський голдем — різновид покеру. Університет Карнеґі-Меллона силами своїх розробників поставив «машині» складніше завдання — і система штучного інтелекту із нею впоралася. А завершилася низка перемог проектом від Microsoft, який зумів набрати максимально можливу кількість очок у грі Pac-Man.

Штучна матка — більше не витвір із «Матриці»

Пам’ятаєте, як у першій «Матриці» людські ембріони висіли у садах зі штучних маток, підключених до єдиної системи живлення? Дослідники Філадельфійського дитячого госпіталя у 2017 році створили експеримент, який фактично довів можливість використання подібної технології для доношування ембріонів ссавців.

Великі пластикові мішки-контейнери із застібками та системою датчиків і трубок, що контролюють температуру, рівень кисню та показники лімбічних рідин і крові — і недоношені ембріони ягнят у такому середовищі продемонстрували нормальні темпи розвитку. Технологію ще належить перевірити на людях — та вже зрозуміло, який прорив у медицині це може дати. Недоношені діти, важкі випадки ускладнень при вагітності — все це може залишитися у минулому, коли пренатальні відділення лікарень матимуть окремі палати із такими штучними матками. Передбачаємо, що у 2018-му цей винахід ще й загострить етичні дебати супротивників та прихильників права на аборт. Адже якщо плід може розвиватися у повноцінну дитину за межами материнського лона, це може означати потребу в перегляді адміністративних та кримінальних норм щодо абортів.

Роботи цьогоріч бігали та стрибали

Компанія Boston Dynamics не сиділа, склавши руки. Її роботи навчилися цьогоріч стрибати, бігати, робити кульбіти і навіть трохи змінили дизайн. ООН вперше заговорила про потребу визначитися із автономними бойовими машинами, системами автоматичного вогню та дронами для ведення бойових дій. На нас чекає рік дебатів довкола роботів на війні — бо вони вже готові до бою.

Біохакери взялися за генетичні експерименти. Поки що — на собі

Мине від 10 до 15 років, поки ліки від експериментів стають рецептами, написаними нашвикдкуруч дільничним лікарем. Саме тому світ уважно стежить за біохакерами. Те, що роблять вони, досліджуючи вплив інноваційних препаратів та технологій на свій організм, у більшості країн досі не є законним.

Наприклад, у жовтні 2017 року 27-річний  програміст Трістан Робертс ввів собі саморобну вакцину проти ВІЛ під час відеотрансляції на Facebook Live. Біохакер Йозія Зайнер зробив щось подібне, вколовши собі ін’єкцію модифікованого генетично препарату із CRISPR, що сприяє зростанню м’язів. Це відбулося просто перед 150 людьми на конференції з біотехнологій у Сан-Франциско. Відчайдушні пацієнти, у яких виявили рак, також стрімголов кидаються випробовувати саморобні технології та медпрепарати. Стурбована подібними явищами, Американська адміністрація з питань продовольства та медикаментів (FDA) застерігала цьогоріч біохакерів від подальшого порушення вимог закону.

Генну терапію вперше визнали у США

Хоча біохокери експериментують з редагуванням генів самотужки, є певний науковий прогрес у отриманні регульованої генної терапії. Спадковість низки захворювань та наявність значної експериментальної та доказової бази у медичинх центрах дає можливість робити подібні дослідження на системному рівні.

У серпні 2017-го FDA дозволила використовувати препарат під назвою Kymriah. Це — перша ін’єкція CAR T-клітин для лікування дітей та молодих людей, лейкемія яких не реагує на стандартні методи терапевтичного втручання. Затверджено було згодом і ще один схожий препарат, спрямований на терапію агресивних форм неходжкинської лімфоми у дорослих.

FDA от-от дасть «зелене світло» і для інших генних технологій. Серед очікуваних препаратів — для лікування сліпоти, серповидних клітинних захворювань та інших спадкових порушень. Ми справді живемо в епоху революції біотехнологій.

Штучний інтелект навчився створювати брехню, яку годі відрізнити від правди

2017-го ми дізналися більше не лише про те, що таке фейкові новини і як вони впливають на соцмережі — а й про те, що штучний інтелект здатен їх створювати надзвичайно ефективним чином. Стартап Lyrebird розробив алгоритм імітації голосу, який може імітувати голос будь-якої людини, і читати будь-який текст із заздалегідь визначеною емоцією або інтонацією. Вражає здатність алгоритму робити це після аналізу лише декількох десятків секунд попередньо записаного аудіо.

Читайте також: Марк Цукерберґ — про фейкові новини, бізнес та суспільство

Одночасно у Вашингтонському університеті розробили систему, яка використовує машинне навчання для вивчення людської міміки, а потім забезпечує реальне переміщення губ для будь-якого попереднього фрагменту звуку.

Тим часом дослідники Nvidia розробили алгоритм машинного навчання, який може взяти відео зимової країни та перетворити його на літній пейзаж. І, зрештою, цьогоріч штучний інтелект навіть використали для створення фальшивого порно, в якому обличчя знаменитих зірок, — зокрема Гал Гадо, Скарлетт Йоханссон та Тейлор Свіфт, — додали до фігур акторів у кадрі «дорослого» кіно.

Всі ці технології все ще досить примітивні та непереконливі. Проте зрозуміло, що це технологія зможе незабаром обдурити середньостатистичного інтернет-користувача, якщо не буде запобіжників для її використання з метою введення в оману.

Корпорації відкрито виступили за роботизацію людського мозку

Протягом багатьох років вчені застосовують технології нейронних інтерфейсів, використовуючи імплантовані чіпи для підключення мозку різних лабораторних тварин до комп’ютерів. У 2017 році стало зрозуміло, що ця ідея має стійку підтримку в корпоративному світі.

У березні 2017 року Ілон Маск оголосив про запуск Neuralink — стартапу, що спрямований на підключення людського мозку до комп’ютерів. Використовуючи імплантовані чіпи, така нейромережа створить прямий кортикальний інтерфейс. Він здатен використовуватися для завантаження чи завантаження думок на комп’ютер — або для підвищення когнітивних можливостей людини. Все це все ще дуже теоретичне. Проте Ілон Маск налаштований рішуче і каже, що нейроінтерфейси мають у майбутньому допомогти людям протистояти ризикам та загрозам штучного інтелекту створити суперінтелект та вийти з-під контролю людства.

Share
Написати коментар
loading...