Реклама

Ейтан Кац, The NEO.VC: «Ми відрізняємося від більшості венчурних фондів»

Програма The NEO.VC дозволяє підприємцям-початківцям пройти шлях від формулювання ідеї до фінансування стартапу всього за 6 тижнів. Про те, як фонд обирає проекти для підтримки і допомагає їм досягти успіху розповідає бізнесмен Ейтан Кац
Čytaty latynkoju
Ейтан Кац, The NEO.VC: «Ми відрізняємося від більшості венчурних фондів»
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Ейтан Кац, The NEO.VC: «Ми відрізняємося від більшості венчурних фондів»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Програма The NEO.VC дозволяє підприємцям-початківцям пройти шлях від формулювання ідеї до фінансування стартапу всього за 6 тижнів. Про те, як фонд обирає проекти для підтримки і допомагає їм досягти успіху розповідає бізнесмен Ейтан Кац

The NEO.VC інвестує в молоді стартап-проекти, які покликані вирішувати реальні світові проблеми. Венчурний фонд є активним інвестором. The NEO.VC допомагає стартапам розвиватися, використовуючи власну перевірену методику і впроваджуючи ефективну робочу модель.

Основна відмінність The NEO.VC від уже існуючих венчурних фондів, які співпрацюють з Україною

Ми унікальні не лише в Україні. У нашому підході ми відрізняємося від більшості інших венчурних фондів. Ми вважаємо, що настав час змінити підхід до створення стартапів, збору коштів, роботи і виходу. Кожен із цих етапів дозрів для зриву. Це, наприклад, спосіб створення та структурування стартапів. Переважна більшість використала б протоптаний шлях корпорації з Делаверу. 2–3 співзасновники, які беруть на себе виконавчі ролі (CEO, CTO, CMO) і вирушають розповісти свою історію з надією, що деякі інвестори вподобають їх достатньо, щоб інвестувати гроші. Потім вони наймають своїх віце-президентів, директорів, керівників груп і окремих учасників. Дуже мало хто зупиниться й подумає, чи це оптимальний спосіб створити стартап? Або будь-яку організацію? Чи повинні вони будувати ієрархію, щоби керувати ним? Чи є збір грошей в обмін на акції кращим доступним компромісом? Ми допомагаємо підприємцям, задаючи питання та відповідаючи на них разом. Використовуючи наш досвід у створенні, консультуванні та сприянні стартапам, ми знов і знов бачимо, що стартапу необхідно виявляти винахідливість, використовуючи їх технологію, а також бізнес-модель та структуру.

Чому The NEO.VC обрала український ринок і які перспективні напрямки стартапів ви тут бачите

Ми бачимо себе як всесвітню організацію. Та ми мали звідкись розпочати. Ми шукали місце, яке, з одного боку, має величезний потенціал хороші основні атрибути (наприклад, якість талантів). У той же час, багато переваг і простору для зростання. Підприємницька інфраструктура в Україні знаходиться на дуже ранньому етапі та розвиватиметься значними кроками в найближчі кілька років. Тому ми вважаємо, що Україна — це прекрасне місце, де можна перебувати.

Стартапи зараз мають багато можливостей. Ми особливо зацікавлені в штучному інтелекті та Blockchain. Та враховуючи особливості українського суспільства, я би зосередив увагу на AgroTech, дронах і інтернеті речей, з точки зору галузей, у яких Україна має певну перевагу.

Чого українському бізнесу варто повчитися в ізраїльтян

Я бачу багато схожого між теперішнім станом української екосистеми та ізраїльської в пізніх 1990-х роках. На той час капітал був досить дефіцитним. І екосистема була малою з точки зору джерел капіталу (венчурних бізнесів, бізнес-янголів), рамок стартапів і доступних знань.

Проте існує чимало відмінностей. Одна з них — розмір: Україна — велика країна, що є важливим чинником, коли ви намагаєтесь виростити екосистему. Інша відмінність полягає в тому, що ми зараз живемо в абсолютно інакшому світі. Оснащений ноутбуком, інтернет-зв’язком і знаннями з програмування та англійської, будь-хто може створити серйозну компанію.

Щодо геополітичної ситуації, Ізраїль — з моменту свого створення в 1948 році — не міг сподіватися на природний ресурс для виживання. Була необхідність розвивати людський ресурс і покладатися на нього. Це хороший урок для кожної людини та нації: визначте свою сильну сторону і використовуйте її.

Які три критерії варто враховувати фаундерам та розробникам, аби зацікавити The NEO.VC

Класичний процес перевірки оцінює ринок, продукт і людей. Проте, оскільки ми переважно дивимося на початкову стадію, ринок і товар — хоча і важливий — та може змінюватися. Люди — цей той фактор, який повпливає на інші. Тож ми намагаємося зрозуміти, ким є підприємці; що рухає ними; чому вони обрали те, чим займаються; що робить їх найкращими людьми для виконання своєї місії. Ми також хотіли б бачити стартапи, які мають перевагу. Вона може бути технологічною, але інші речі, як-от унікальні знання та досвід, також можуть добре спрацювати.

Які програми та формати співпраці The NEO.VC з українськими стартапами

Цього літа ми провели в Києві перший Bootcamp, де 11 українських стартапів пройшло короткий акселераційний курс із розвитку власних ідей. Ми продовжуємо стежити за їхніми успіхами. Зараз ми розробляємо програму, котра дозволить у 2018 році пройти 4-місячну акселерацію в Ізраїлі. У планах також є проведення хакатонів, воркшопів, котрі дозволять нам особисто знайомитися з командами та їхніми ідеями. Ми відкриті до співпраці й нам важливо створювати проекти, які дозволяють створити циркуляцію взаємного збагачення ізраїльської й української екосистем.

Три книги, які на вашу думку має прочитати кожен підприємець — і чому саме

Це важко. Хороших книжок так багато. Моя найкраща порада — продовжувати навчатися читаючи, слухаючи, дивлячись і обговорюючи. Якщо обирати три, то я би порадив наступні. «Crossing the Chasm» Жоффрея Мура, аби краще розуміти, яким чином стартапи можуть досягти своєї цільової аудиторії. Аш Моря — «Running Lean», щоби дізнатися про трансформацію ідеї в робочий план. І «Angel» Джейсона Калаканіса, щоби зрозуміти, як думають янголи і які шляхи найкращі для збору коштів.

На вашу думку, які сфери/сегменти економіки чи технологій стануть найбільш затребуваними та перспективними у 2018 році

Існує настільки багато технологій та трендів, що змінюють наші життя. Я очікую зростання впливу деяких із них на наше суспільство. Штучний інтелект і машинне навчання продовжать шукати свої шляхи в наше повсякденне життя. Машини стають розумнішими й нові приклади використання народжуються щодня. Більше робочих місць ліквідується, але наше життя стане більш ефективним і багатим завдяки машинам.

Blockchain продовжить привертати увагу. Криптовалюти будуть більш поширеними, незважаючи на крипторинку й державні заборони щодо ICO. Ще цікавішим моментом є те, що Blockchain як технологія дозволить зробити cвіт більш ефективним і впровадити послуги, які раніше були неможливими (не тільки в грошовому світі).

Нагадаємо, іноземні інвестиціїІноземні інвестиції в економіку України за 9 місяців зросли на 5,9% в економіку України за 9 місяців зросли на 5,9%.

Share
Написати коментар
loading...