Реклама

Роман Боренько, Inclusive IT: «Робота для людей з інвалідністю в ІТ — можлива»

Inclusive IT — програма дистанційного навчання комп’ютерних технологій для незрячих від ГО «Інститут українських студій». Проект спрямований на те, щоб незряча людина могла знайти роботу завдяки здобутим навикам. Ми поспілкувалися зі співзасновником навчальної програми Романом Боренько, щоб дізнатися про деталі та майбутнє проекту
Čytaty latynkoju
Роман Боренько, Inclusive IT: «Робота для людей з інвалідністю в ІТ — можлива»
  1. Головна
  2. Техно
  3. Роман Боренько, Inclusive IT: «Робота для людей з інвалідністю в ІТ — можлива»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Inclusive IT — програма дистанційного навчання комп’ютерних технологій для незрячих від ГО «Інститут українських студій». Проект спрямований на те, щоб незряча людина могла знайти роботу завдяки здобутим навикам. Ми поспілкувалися зі співзасновником навчальної програми Романом Боренько, щоб дізнатися про деталі та майбутнє проекту

ГО «Інститут українських студій» — це спільнота, що прагне інтеграції в суспільство людей з інвалідністю. Громадська організація, яка пропагує зміни в Україні через різноманітні проекти. Серед них: інклюзивний марафон на велосипедах-тандемах,  сенсотека в Стрийському парку Львова, співпраця з європейськими програмами обміну для молоді з особливими потребами. Один з останніх проектів громадської організації — проект Inclusive IT для незрячих.

Як виникла ідея організувати навчання для слабкозорих

— Навчальна частина виникла як ідея в середовищі громадської організації. Ми робимо різні активності з незрячими у Львові, але логічно було б допомогти таким людям заробляти кошти і реалізувати себе. Так, незрячі не сприймають багато візуальної інформації, але робота в IT для них не є неможливою! Ми довго вивчали це питання, консультувалися зі спеціалістами, аналізували інформацію в інтернеті і дійшли до концепції створення команди незрячих програмістів.

Як відбувається навчальний процес

— В середовищі людей з інвалідністю всі більш менш між собою знайомі. Так ми підбираємо студентів. Викладачі також є незрячі, оскільки саме вони можуть навчити специфіки того, як користуватися певними програмами. Все ж, в Inclusive IT є відбір навіть серед людей з інвалідністю: якщо ми бачимо, що людині не цікаво, то просто не змушуємо пробувати. Центр проекту у Львові, але по суті він всеукраїнський. Навчання відбувається дистанційно по Skype. Почалося все з основ комп’ютерної грамотності, а згодом почали вивчати спеціальні програми екранного доступу JAWS i NVDA. Також виявили базові потреби: Word, Exel, вчимо працювати з Google Drive. Щотижня відбувається приблизно 4 заняття з HTML, Python, NVDA, Word, Exel та уроки англійської. Проект був запланований на 2017 рік. Він проходив 6 місяців: 3 навесні і 3 восени. Початково було 20 людей, а зараз близько 10 і 4 викладачі.

Ми ставимо собі за мету, щоби незряча людина могла знайти роботу завдяки вмінню користуватись комп’ютером.

Кошторис проекту Inclusive IT

— Кошти на проект ми збирали на одній з краудфандингових платформ, а основне фінансування отримали від Львівської міськради. Загалом — близько 80 тис грн. Цих грошей мало, щоб забезпечити повноцінний і постійний процес навчання. Тому окремо хочемо запустити соціальне підприємництво — тестування веб-сайтів на предмет доступності до стандарту WCAG 2.0. Плануємо спробувати продавати адаптивні плагіни для WordPress.

Чи допоміг вже проект знайти роботу незрячим у ІТ

— Як виявилося 6 місяців для навчання недостатньо, щоб людина одразу знайшла роботу, яка підходить. Але є люди, яким навчання допомогло продовжувати шукати себе в цій сфері. Наприклад, Оксана Войтко пропрацювала контент-менеджером і після проходження програми Inclusive IT сказала, що якби мала ці знання раніше, то не відмовилася б від співпраці з замовником. В принципі ми досягли базових результатів.  По своєму сайту вже «пройшлися» і виправили певні баги для більшої доступності. Зараз продовжуємо пілотний проект і адаптуємо 5 сайтів громадської організації самостійно.

Яким бачите майбутнє Inclusive IT

— Ми зараз проходимо школу соцпідприємництва від Української соціальної академії. Локально, ми тут як гравці, яким потрібна допомога. Але ми бачимо, що є багато успішних проектів. Було б добре, щоб соціальне підприємництво мало кращу підтримку. Через рік ми б хотіли мати налагоджений процес навчання, щоб могли про себе заявити. Також важливо збільшити кількість студентів, підвищити їхню мотивацію завдяки спілкуванню з успішними незрячими програмістами і залучити людей з вадами слуху. А загалом хотілось би мати повноцінний робочий процес по тестуванню сайтів.

Share
Написати коментар
loading...