Реклама

HARDtalk по-українськи — як у Києві говорили про безпеку

Днями в Києві відбулася панельна дискусія на тему «Безпека для України». Модератором розмови став ведучий програми HARDtalk на BBC Стівен Сакур. Наскільки «хардовою» була дискусія — читайте в репортажі Na chasi
Čytaty latynkoju
HARDtalk по-українськи — як у Києві говорили про безпеку
  1. Головна
  2. Місто
  3. HARDtalk по-українськи — як у Києві говорили про безпеку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Днями в Києві відбулася панельна дискусія на тему «Безпека для України». Модератором розмови став ведучий програми HARDtalk на BBC Стівен Сакур. Наскільки «хардовою» була дискусія — читайте в репортажі Na chasi

Участь у публічній панельній дискусії взяли:

  • Ештон Картер, екс-міністр оборони США,
  • Веслі Кларк, Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі (1997–2000),
  • Джек Кін, голова правління Інституту вивчення війни (США),
  • ведучий програми HARDtalk на BBC Стівен Сакур.

Обговорення відбувалося в КНУ імені Тараса Шевченка в рамках проекту «Публічні лекції» Фонду Віктора Пінчука.

Чи є теперішня ситуація в Україні похмурою?

Із цього питання розпочалося обговорення за участі провідних світових експертів із безпеки. Ештон Картер упевнено сказав, що ситуація є серйозною, але не похмурою, і конфлікт не є замороженим: «Безпека схожа на кисень: коли вона є, ви не думаєте про це. Але коли її немає, це — єдине, про що ви думаєте».

Генерал Кларк, якого Стівен Сакур назвав «людиною, яка майже стала президентом», відвідував Україну в 1964 році: «Коли ви кажете, що справи в Україні похмурі, я з упевненістю відповідаю, що вони 100% кращі, ніж були в 1964 році. Я був тут у 2000 році, у 2004–2005 роках — зараз тут значно краще, ніж було тоді».

Військовий аналітик Джек Кін зауважив наступне:

Країна-агресор успішно досягла розмиття кордонів між миром та війною. І це спрацювало. А ми нічого не вдіяли.

Генерал Кін також зазначив, що те, що зараз відбувається — це фронт війни нового покоління з використанням гібридних методів і масово-інформаційної кампанії.

Чи сприймає НАТО серйозно вірогідність членства України?

Про це спікерів відверто запитав Стівен (цілком у манері ведучого HARDtalk). На що Ештон Картер відповів, що важливо, аби шлях до НАТО для України все ж був.

Веслі Кларк сказав наступне: «Сполучені Штати в будь-якому випадку підтримують незалежність України. Й у якийсь момент розглядатимуть членство України в НАТО. Та я так само хочу переконатися, що наші українські приятелі нас правильно розуміють. НАТО — це не стільки військово-збройний союз, це передусім політичний союз. НАТО не прийде раптово в Україну, він спостерігає, посилює свої можливості відповідати на загрози…»

НАТО так само вчиться на прикладі української ситуації й хоче бачити певні результати в Україні: контроль над збройними силами в Україні, їхній розвиток, більшу конкурентність українського війська та його модернізацію й наближення до стандартів НАТО.

Веслі Кларк

У той час генерал Кін висловився чітко й без жодних припущень. Він зауважив, що нелогічно очікувати, що НАТО буде серйозно розглядати українське членство, коли чобіт чужого солдата стоїть на нашій території.

Ми можемо говорити про членство тільки тоді, коли на території України не буде жодних сторонніх військ.

Джек Кін, голова правління Інституту вивчення війни (США)

Фейкові новини як засіб гібридної війни

Із зали пролунало питання про те, як неправдиві новини впливають на безпеку у світі та в Україні зокрема. Ештон Картер відповів, що ми всі маємо усвідомлювати, що інформаційні технології й цифрова революція дають можливості процвітанню, торгівлі, спільнотам тощо. Але водночас вони дають «величезний шлях силам темряви».

Читайте також: Як розпізнати фейкові новини та статті

На думку колишьного міністра оборони США, ініціатори інформаційної революції не прагнули такого, вони навпаки не очікували цього зворотнього ефекту. Та все ж вони несуть відповідальність за ті наслідки, які ми спостерігаємо щодня, так само, як і всі ми.

Для нас важливо, щоб Україна продовжувала свій розвиток і розвивала свій безпековий потенціал. ЄС і США повинні допомагати в цьому Україні.

Ештон Картер

Чи допоможуть США покращити рівень кібербезпеки в Україні?

Таке питання пролунало від старшого сержанта Збройних сил України. На що Ештон Картер відповів, що є речі, які робляться вже зараз. Проте є й те, що США мають іще зробити в цьому напрямку. Ештон Картер зауважив, що потрібно працювати над підвищенням стійкості, зміцнення інформаційних систем. Адже інформаційні системи, які розроблялися 30 років тому надзвичайно важко захищати. Та є кроки, які можна зробити, аби підвищити їхню стійкість, чому держави-члени НАТО і вчаться одна в одної.

Читайте також: У столиці відбувся Global Cybersecurity Summit 2017

За словами Ештона Картера, Сполучені Штати й самі вчаться це робити. Наприклад, якщо ворог використає літак для атаки, ви маєте використати інформацію в новий спосіб. Тобто ви використовуєте радіочастотний спектрум, аби перервати ворожу атаку, і маєте бути впевнені, що ваша техніка захищена від такого ж впливу збоку противника.

Очевидно, що тут є над чим працювати. І я впевнений, що ми (США й Україна) можемо вчитися одне в одного. Я знаю, що певні кроки в цьому напрямку робляться й зараз.

Ештон Картер

Наприкінці розмови ведучий HARDtalk знову запитав, чи видається ситуація в Україні похмурою, але цього разу — у слухачів. Телеведучий попросив підняти руку тим, хто почувається оптимістично щодо того, як підуть справи в Україні у 2018 році.

Потім Сакур запитав, хто вважає, що в наступному році життя в Україні стане гіршим. Хоча значна кількість людей утрималася від відповіді взагалі, проте більшість присутніх усе ж висловила оптимістичні сподівання на краще.

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки США виділили УкраїніСтало відомо, скільки коштів виділили США на військову допомогу Україні грошей на військову допомогу.

Share
Написати коментар
loading...