Реклама

Що зміниться в грудні для українського бізнесу

Завершальний місяць року — не лише час підсумків та опитувань, але й час змін. Зокрема, змінюється низка економічних показників та коригується робота фінансових та інфраструктурних установ. На часі дізнатися про все докладніше
Čytaty latynkoju
Що зміниться в грудні для українського бізнесу
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що зміниться в грудні для українського бізнесу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Завершальний місяць року — не лише час підсумків та опитувань, але й час змін. Зокрема, змінюється низка економічних показників та коригується робота фінансових та інфраструктурних установ. На часі дізнатися про все докладніше

    Як зміниться розмір прожиткового мінімуму і на що це вплине

    Згідно з Законом «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено збільшення з 1 грудня 2017 року прожиткового мінімуму. Нова сума складатиме 1762 грн. І зміняться не лише ці показники, а й усі інші, які безпосередньо від них залежать. Зокрема:

    • максимальна величина доходу для нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ),
    • максимальний розмір ЄСВ, який можуть сплачувати підприємці-«єдинники» за себе,
    • розмір плати за ліцензії окремих видів господарської діяльності.

    Також через коригування прожиткового мінімуму зростуть розміри соціальної допомоги. Це відбувається через безпосередню прив’язку таких виплат до розміру цього індикатора. Зокрема, зростуть виплати у зв’язку з вагітністю та пологами, одиноким матерям, малозабезпеченим сім’ям, дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

    Підвищення прожиткового мінімуму відобразиться й на індексації зарплат. Грудень 2017 року стане місяцем, коли роботодавці мають переглянути коефіцієнти ставок. Додатково слід вперше індексувати зарплату працівникам, яким підвищували оклади у червні – серпні 2017 року.

    Що зміниться в електронному документообігу

    Грудень приніс і нове в укладанні договорів про визнання електронних документів. Із 01.12.2017 року відповідно до вимог наказу № 557 у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» Державної фіскальної служби України буде розміщено договори про визнання електронних документів. Це зроблено для перегляду та надання платникам можливості подальшого приєднання до договору за основним місцем обліку. У період з 01.12.2017 р. по 01.01.2018 р. Договори укладатимуться за формою, що діяла до набрання чинності наказу № 557. Якщо ці номери та назви наказів вам ні про що не говорять, проконсультуйтеся зі своїм бухгалтером чи у податковій за місцем реєстрації.

    Які зміни чекають в грудні на автовласників

    Якщо ви користуєтеся автомобілем для частого перетину кордонів України, зверніть увагу: з 1 грудня діє оновлений порядок перевірки авто, які перетинають кордон. Зміни затверджено МВС — і вони стосуються перевірки автомобілів, які перетинають державний кордон або адміністративний кордон між Херсонською областю та тимчасово окупованою територією АР Крим. Мета змін — виявлення викрадених автівок. Зокрема, врегульовано механізм взаємодії Держприкордонслужби та поліції при пошуку викрадених автомобілів.

    Що змінює «Укрзалізниця»

    Якщо у вас немає автівки і Україною ви подорожуєте потягами, зверніть увагу на зміни, що їх наступного тижня зробить чинними національний залізничний перевізник. Із 10 грудня запроваджується новий графік руху поїздів на 2017-2018 роки. Стосується він пасажирських потягів. Фактично ця робота вже завершується, але розклад деяких поїздів ще допрацьовується. Буде також запущено додаткові потяги на період свят. Продажі квитків на нові напрямки стартує незабаром — радимо слідкувати за компанією у Facebook, аби нічого не проґавити.

    Що варто пам’ятати тим, хто хоче перейти на спрощену форму податкового обліку

    Щоби стати «спрощенцем» з I кварталу 2018 року, слід не забути: термін подачі заяв про перехід — до 15 грудня 2017 року.

    Перейти з загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки одноразово протягом календарного року. Для того, аби почати новий рік у спрощеній формі оподаткування, слід подати до ДФСДФС модернізувала Електронний кабінет платника податків заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 15 грудня 2017 року. Якщо ж ви хочете відмовитися від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2018 року, подайте відповідну заяву заяву до 21 грудня 2017-го.

    Яке свято додалося у грудні

    Роботодавцям слід пам’ятати: починаючи з грудня 2017-го в українському календарі побільшало вихідних. 25 грудня – ще один святковий день в українців. Згідно із законом, Різдво за Григоріанським календарем визнане офіційним святковим днем. Український парламент ухвалив відповідний законопроект 16 листопада 2017 року, а 29 листопада його підписав Президент України. 2 грудня закон набув чинності.

    Як працюватимуть банки на час різдвяно-новорічних свят

    Якщо ви працюєте із міжбанківськими переказами та НБУ, зверніть увагу: на час святкових вихідних НБУ коригує роботу системи електронних платежів (СЕП), тому можливі відповідні затримки чи відсутність обслуговування у відповідні дні для рахунків фізосіб чи СПД.

    27, 28 грудня 2017 року СЕП працюватиме в режимі подовженого банківського дня на 2 години.

    29 грудня 2017 року до 13%00 у СЕП можуть здійснюватися лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юридичній особі, а також платежі, спрямовані до НБУ та органів Держказначейства. Національний банк та органи Державної казначейської служби України можуть здійснювати платежі на адресу всіх учасників СЕП. Банківський день у СЕП закінчується о 15:00.

    Повний вихідний у банківській системи України буде 1 та 8 січня 2018 року. В ці дні не працюватимуть СЕП, система електронної пошти НБУ, депозитарій Національного банку України, Система СЕРТИФ, Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України, система з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України «КредІнфо2», Автоматизована інформаційна система «Реєстр договорів з нерезидентами 2».

    2 січня 2018 року банки працюватимуть без клієнтів і забезпечуватимуть комплекс робіт, пов’язаних із початком нового звітного року. Міжбанківські перекази коштів через СЕП у цей день не здійснюватимуться.

    Між 3 та 5 січня і 9 січня 2018 року СЕП і банківська система України працюють у звичайному режимі.

    Із 29 грудня 2017 року до 3 січня 2018 року включно діятиме офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, установлений НБУНБУ оприлюднить ставки за кредитами для бізнесу 28 грудня 2017 року.

    У період із 30 грудня 2017 року до 8 січня 2018 року включно банки мають забезпечити безперебійну роботу банкоматів, підкріплення їх готівкою різних номіналів для обслуговування клієнтів.

    Share
    Написати коментар
    loading...