Реклама

Олександр Роєнко, Shafa.ua: «Наше завдання — розвивати культуру свідомого споживання речей»

Продовжуючи тему можливостей та викликів ведення онлайн-бізнесу в Україні, пропонуємо дізнатися про засади ощадливої економіки та просування вторинного ринку речей. Ми поспілкувалися з керівником маркетплейсу Shafa.ua Олександром Роєнком про тенденції на ринку онлайн-продажів вживаних речей, потенціал такої сфери та майбутнє електронної комерції
Čytaty latynkoju
Олександр Роєнко, Shafa.ua: «Наше завдання — розвивати культуру свідомого споживання речей»
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Олександр Роєнко, Shafa.ua: «Наше завдання — розвивати культуру свідомого споживання речей»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Продовжуючи тему можливостей та викликів ведення онлайн-бізнесу в Україні, пропонуємо дізнатися про засади ощадливої економіки та просування вторинного ринку речей. Ми поспілкувалися з керівником маркетплейсу Shafa.ua Олександром Роєнком про тенденції на ринку онлайн-продажів вживаних речей, потенціал такої сфери та майбутнє електронної комерції

Нині Shafa — це майданчик для продажу жіночих і дитячих одягу, взуття та аксесуарів. Тут ви можете придбати щось або ж продати власні речі. Варто лише перейти в каталог і вибрати цікаву для вас рубрику. На «Шафі» немає кнопки «Придбати» — усі покупки відбуваються під час електронного діалогу продавця з покупцем. У ньому можна поставити запитання безпосередньо щодо товару й обговорити всі умови покупки та доставки. Ідея створення маркетплейсу виникла у 2013 році. Його засновники розмірковували про життєвий цикл речей і те що відбувається з одягом після покупки. Вони побачили, що є простір в онлайніОнлайн-бізнес та покупці в Україні — від можливостей до викликів на вторинному ринку речей і так почали тестувати цю тему.

У яких регіонах найбільше продають/купують речі та гендерні аспекти продажів

— Shafa — це більше жіночий маркетплейс, тому чоловічих речей поки що немає. Планується запуск цього розділу, оскільки користувачі самі просять про розширення. Що стосується регіонів, то не секрет, що найактивніше одяг, взуття та аксесуари купують саме у великих містах. Цікаво, що у Харкові, Одесі та Хмельницькому більше речей продають, ніж замовляють. Це пов’язано з тим, що в цих регіонах базуються великі ринки з одягом. А ось у таких містах як Дніпро або Запоріжжя навпаки – більше купують, ніж продають. На маркетплейсі також є сезонний попит на речі, притаманний для офлайну. Зараз, восени, купують светри, верхній одяг і взуття. А якщо взяти дані за весь рік, то найбільший попит мають сукні й аксесуари.

Як відбувається убезпечення від шахраїв

— Служба підтримки й 2 адміністратори на «Шафі» відповідають за те, аби знайти шахрая і його знешкодити. Коли ж ми з’ясовуємо, що користувач — несумлінний, одразу блокуємо його. Якщо він коли-небудь спробує прийти на «Шафу», йому це просто не вдасться. Поки що ми не співпрацюємо з банками, але є ідея підключити Bank ID й ідентифікувати користувачів із його допомогою. Тим самим ще більше убезпечити наш ресурс.

Хто і як відповідає за інтернет-маркетинг

— Загалом над підтримкою та розвитком маркетплейсу працюють 20 осіб. Десять із них модерують оголошення, тобто перевіряють їхню відповідність стандартам якості ресурсу. Зараз сезон покупок, тож українки щодня додають по 20 тис. товарів на «Шафу». Здебільшого всі люди, які у нас працюють, — безпосередні користувачі сервісу. Вони самі зацікавлені, щоб сайт був наповнений гарно оформленими оголошеннями з якісними речами. Якби ми не стежили за цим, то у користувачів напевно не було б такого інтересу до ресурсу, й вони проводили би значно менше часу на сайті. Що стосується просування, ми переважно робимо акцент на: а) email-маркетингу (розсилки із знижками, підбірками рекомендованих товарів); б) SEO-оптимізацію сайту. Зараз також активно рухаємося в напрямі паблік рілейшнз та запровадження персоналізованої видачі (плануємо формувати каталог на основі уподобань користувачів).

Як щодо конкуренції

— Конкуренція є, як і в будь-яких нішах, де є попит. І у нас позиція така — робимо хороший продукт і сервіс, активно працюємо з аудиторією і стежимо за якістю взаємодії продавців із покупцями. Користувачі бачать, що тут із ним добре співпрацюють, і повертаються. Насправді, нині 80% аудиторії — це ті, хто вже хоча б один раз купував або продавав щось на сайті. Я думаю так: чим кращим буде сервіс на «Шафі», тим більше людей приходитимуть на маркетплейс. Зокрема, є речі, якими ми відрізняємося від наших колег у ніші. Наприклад, у нас можна залишити відгук як про покупця, так і про продавця. Також є команда модераторів, яка ретельно перевіряє всі характеристики і відповідність фото та товару, а також відсутність нецензурних слів. Ось такі речі допомагають конкурувати.

Чи є у вас регуляція ціни на товари?

— Людина може ставити будь-яку ціну, але вона повинна розуміти, що за цю ціну і потрібно продати річ. Якщо на користувача будуть скарги через те, що він не продає за тією ціною, що вказана, то ми його знову ж блокуємо. У нас як на ринку — всі ціни відповідно саморегулюються.

Що із закордонними ринками

— Тут є 2 напрямки:

  • запускати там аналогічний проект;
  • продавати на інші ринки.

Запускати аналогічний проект за кордоном поки що не плануємо, оскільки найперше хочемо зробити сервіс більш якісним для української аудиторії. У транскордонній торгівлі продавців із «Шафи» я просто не бачу сенсу. Якщо вони будуть надсилати товари закордон, то у підсумку із доставкою речі будуть обходитись покупцеві дорожчими, аніж у його рідній країні.

Що буде покращуватися в наступному році

— Наше завдання — розвивати культуру свідомого споживання речей в Україні. Ми прагнемо, аби люди не просто викидали або відвозили на дачу непотрібні речі, а продавали їх і за виручені гроші купували щось нове. Ми періодично робимо розсилки з опитуваннями, і нещодавно отримали близько 5 тисяч відповідей про те, що можна поліпшити на «Шафі». Багацько пропозицій були конструктивними, тому ми взяли їх до уваги та включили до списку «To do». Серед основного:

  • Безпека. На жаль, трапляються недобросовісні користувачі. Тому в нас є вже ідеї, як працювати в цьому напрямку.
  • Mobile. Ми вже розробляємо мобільний додаток і віримо в те, що за допомогою цього інструменту можна більше залучити людей до платформи.
  • Масштабування. Плануємо збільшити впізнаваність, оскільки хочемо стати топовим ресурсом для покупки/продажу речей.
  • Чоловічий розділ. Як не дивно, під час опитування більше 70% жінок попросили цей розділ. Ми плануємо в I півріччі 2018-го опрацювати це питання.

Share
Написати коментар
loading...