Реклама

Що варто знати про нові автомобілі від Маска — спорткар та вантажівку Tesla

Ілон Маск вже зарекомендував себе революціонером, який довго обіцяє, часто переносить строки своїх інноваційних розробок — а потім вкорте дивує світ. Не обійшлося без сюрпризів і цієї ночі — поки за київським часом усі спали, компанія Tesla продемонструвала одразу 2 нових авто. На часі дізнатися більше про них
Čytaty latynkoju
Що варто знати про нові автомобілі від Маска — спорткар та вантажівку Tesla
  1. Головна
  2. Техно
  3. Що варто знати про нові автомобілі від Маска — спорткар та вантажівку Tesla
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ілон Маск вже зарекомендував себе революціонером, який довго обіцяє, часто переносить строки своїх інноваційних розробок — а потім вкорте дивує світ. Не обійшлося без сюрпризів і цієї ночі — поки за київським часом усі спали, компанія Tesla продемонструвала одразу 2 нових авто. На часі дізнатися більше про них

Що вже встиг анонсувати Маск цьогоріч

Крім швидкісних перевезеньВ Hyperloop One оприлюднили карту своїх маршрутів у світі, цьогоріч компанії Маска показували підземні тунеліІлон Маск розповів, коли чекати нових моделей Tesla, космічні корабліНепомітні кроки — чого вчать нещодавні презентації Amazon, Google та SpaceX, новітні двигуни та плани колонізації «червоної планети». Нарешті Маск згадав, що загалом у його портфелі бізнесів є ще автовиробництво — і продемонстрував одразу 2 новинки від компанії Tesla.

Повернення «родстера»

Ілон Маск обіцяв сюрпризи — і час для цього настав в ніч з 16 на 17 листопада 2017 року за Києвом. Почалося все із спорткара — родстер, який показували вперше ще 2008-го, суттєво оновився у наступному поколінні. Чи не головна перевага — швидкість. За словами очільника Tesla, SpaceX та низки інших компаній, це авто буде найшвидшим серійним на планеті. Маск замахується на конкуренцію із Ferrari та Porsche. Під звуки бронебійного хіта Beastie Boy’s «Sabotage» над сценою піднялася червона завіса — і на публіці з’явився Tesla Roadster другого покоління. Він розганяється від нуля до 60 миль/год менш ніж на 2 сек. А «до сотні» (миль, не км, тобто кілометрів буде більше) — усього за 4,2 сек. Схоже, у всіх, хто в дитинстві фанатів від Fast&Furious, нарешті з’явилася машина мрії, яку можна придбати.

«Швидший за реактивний літак»

В момент презентації над натовпом глядачів у небі пролітає літак — і Маск, змахуючи в його бік, каже: «Ця машина буде швидша за нього». При цьому — як справжній майстер інтриги — не називає точних показників спідометра, лише каже, що «швидше за 250 миль/год». На борту — батарея на 200 Квт-год, що дає змогу подолати 620 миль (понад 1 тис км) без підзарядки. Це все одно, що сісти за кермо у Лос-Анджелесі, а вийти із автівки у Сан-Франциско (щоправда, стільки часу сидіти навіть у спорткарі від Маска може бути доволі незручно, здається нам).

Час великих рішень

Великих — в сенсі розміру. Tesla прагне осягнути для себе новий сегмент автомобільного ринку — великовантажні авто для далеких перевезень. «Електричні» далекобійники — не зовсім те, на що ми очікуємо, коли говоримо про «далекі перевезення», але у Маска з цього приводу інша думка. Новинка має назву Tesla Semi — і вона дійсно відрізняється від усього, що є зараз на ринку вантажних перевезень.

Почнемо з того, що Semi від нуля до 60 миль/год розганяється усього за 5 сек (не знаю, кому потрібно буде ганяти драг на вантажівках, але такими показниками практично жоден —дизель» з кузовом чи причепом не може похвалитися). Відстань у 500 миль (майже 750 км) ця машина може подолати на одному заряді — при тому, що переважна більшість перевезень відбуваються на відстанях, довжиною у половину цього показника. А регенеративне гальмування та спеціальна система гальм — як запевняють інженери Tesla — дає фактично «вічне» життя цим вузлам та компонентам автомобіля.

Виграти битву з дизельними конкурентами

У Tesla заявляють, що їхня вантажівка Semi за рівнем стійкості на дорозі, зручності кермування та безпеки залишає далеко позаду усіх конкурентів із дизельним двигуном. Крім того, для її створення використовуються компоненти електромобіля Model 3: кожне колесо оснащене індивідуальним мотором, аналогічним до того, що використовується в серійному електромобілі Tesla Model 3, і навіть ручки дверей взяті від цього авто.

І звісно, будь-яку із існуючих вантажівок ця обійде за рівнем дизайну — традиційно Tesla попрацювали не лише над зовнішніми, але й над внутрішніми деталями. Кабіну проектовано таким чном, що водій може стати на повний зріст, не покидаючи керма. Водійське місце розмістили в центрі кабіни та додали сидіння для пасажира, яке можна зняти, якщо воно не потрібне.

Інновації в салоні були би неповними без сенсорних панелей та екранів — і тут вони є. По обидва боки крема Tesla розмістила екрани, за допомогою яких можна моніторити «сліпі зони» вантажівки, навігацію, вести облік витрат енергії, кількості подоланих кілометрів та інші параметри стосовно обраного маршруту.

Ілон Маск та вантажівки, які мають змінити індустрію перевезень

Електричні вантажівки — справа майбутнього, але наскільки далекого?

Читайте також: В Україні з’являться 2 фірмових зарядних станції Tesla

Електричні вантажівки не належать до виключної компетенції Ілона Маска. В цій ніші конкурують одразу декілька промислових концернів. Bosch експериментує із випуском вантажівки на основі водню та електрики. Daimler оприлюднив власну концепцію вантажівки на електричній тязі, є експериментальний зразок Mitsubishi E-FUSO.

Основною проблемою є не так випуск електричних двигунів чи батарей, як необхідність для вантажівок перекривати значні відстані без повторного підживлення акумуляторів. Із цим поки що спостерігаються найбільші проблеми. Традиційні «дизелі» можуть здолати до 1 тис км «на одному баку». Електричні акумулятори таким рівнем витривалості та автономності похвалитися досі не можуть. Проте довгострокова перевага електричних вантажних автомобілів може полягати у можливості заощадити кошти на пальному та побудувати мережу проміжних перевезень, поділивши далекі відстані на низку коротших маршрутів.

Саме в цьому сегменті Tesla може стати першовідкривачем. Маючи досвід створення мережі зарядних станцій та централізованих хабів Suprecharger, компанія готується запропонувати аналогічне рішення для будь-яких транспортних засобів. Платний абонемент на користування мережею таких «заправок» — і проблеми водіїв електричних вантажних авто щодо автономності буде вирішено.

Компанія Маска також наголошує на тому, що вантажівка Semi вимагає значно менших витрат на технічне обслуговування та заміну запчастин — адже двигун тут не має рухомих деталей в такій кількості, як у дизельних та бензинових автівках.  Tesla Semi також пропонує передові функції безпеки, з особливим дизайном акумулятора, що самостійно допомагає знизити центр ваги вантажу в цілому завдяки розташуванню батарей у шасі. Лобове скло цієї вантажівки створене із протиударного матеріалу, а складові корпусу — надміцні. Рішення не з дешевих і надто модернове як на потреби сучасних перевізників? Можливо. Проте вже за 2-4 роки цілком ймовірно, що ми побачимо ці вантажівки не лише на американських, а й на європейських дорогах. Адже Ілон Маск ніколи не береться за те, що не може масштабувати на ринок усієї планети.

Share
Написати коментар
loading...