Реклама

Як не стати жертвою шахраїв, користуючись онлайн-послугами банку

Попри те, що банки регулярно застерігають своїх клієнтів від спілкування із незнайомцями, котрі представляються співробітниками банківських установ чи контролюючих організацій та вимагають їм надати додаткову інформацію про клієнта, кількість жертв шахраїв не меншає. Що варто знати, аби не потрапити у пастку?
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Як не стати жертвою шахраїв, користуючись онлайн-послугами банку
  1. Головна
  2. Картки
  3. Як не стати жертвою шахраїв, користуючись онлайн-послугами банку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Попри те, що банки регулярно застерігають своїх клієнтів від спілкування із незнайомцями, котрі представляються співробітниками банківських установ чи контролюючих організацій та вимагають їм надати додаткову інформацію про клієнта, кількість жертв шахраїв не меншає. Що варто знати, аби не потрапити у пастку?

    Роз’яснення щодо використання різного роду шахрайських методик та протидії їм надають представники двох державних банків.

    Що робити, якщо мій телефон атакують дзвінки та SMS з невідомого номера, а на тому боці представляються співробітниками банку?

    Банк — справжній, а не фейковий — ніколи не використовує приховані номери чи мобільні номери для дзвінків своїм клієнтам (і неважливо, йдеться про фізичних осіб чи корпоративних клієнтів банківської установи). Номери кол-центрів як правило є загальнонаціональними та оприлюднені на сайті банку.

    Також ознакою шахрайства є надсилання великої кількості нібито сервісних SMS від «банку», які щоразу приходять у новий діалог чи з іншого мобільного номера. Справжній банк надсилає повідомлення з одного-двох номерів, які вам відомі. Також банки можуть користуватися Viber чи власним чат-застосунком, вбудованим у мобільний клієнт-банк. Але аж ніяк не спамити вас купою SMS-ок з різних номерів.

    Ще вас має насторожити ситуація, коли співрозмовник не може дати відповіді на прості питання, наприклад назвати номер вашої картки, тому оперує поняттями типу «ваша основна картка» тощо. У співробітника справжнього банку перед очима перебуває вся інформація про вас, крім PIN-коду. Для цього є CRM-системи.

    Як реагувати, коли співрозмовник від імені банку починає максимально залякувати чи погрожувати штрафом, блокуванням онлайн-доступу до послуг та іншими подібними санкціями нібито з боку банку?

    У таких ситуаціях шахраї намагаються викликати у вас стрес та змусити діяти швидко та не роздумуючи. Поспішати не варто — як і надавати невідомому «представникові» чи «представниці» дані про ваш PIN- чи CVV2-коди або код з SMS-повідомлення, що надійшло на ваш телефон.

    Мені зателефонували і пообіцяли, що я виграю гарантований приз від свого банку. Що робити?

    Банки ніколи не проводять розіграші із гарантованими призами, не надають 100 грн в обмін за інформація про себе чи не надають роботу, яку не треба робити — лишень «якомога швидше заповнити анкету».

    Ощадбанк

    Я отримав SMS від банку, але там помилки. Таке можливо?

    Якщо ваше прізвище, номер рахунку, назва міста чи ваше ім’я написане із орфографічними помилками, швидше за все, це спроба шахраїв встановити з вами контакт та отримати у повідомленні-відповіді дані про вас. Нічого нікуди не надсилайте.

    Також будьте уважними, якщо в імені відправника насправді зазначено не назву банку (наприклад, «Ощдабанк»). Коли очі пробігають такий напис, мозок сам розташовує літери у правильному порядку, щоб знайти знайоме слово. Цим прийомом часто користуються шахраї, застерігають в Ощадбанку.

    Що робити, коли мені постійно телефонують «з банку», особливо ввечері?

    Як наголошує очільниця прес-офісу Вінницької філії ПриватБанку Аліна Слободянюк, таку схему часто використовують зловмисники, які намагаються перехопити дані з SIM-картки. найчастіше клієнти банку отримують багато настирливих дзвінків з незнайомого номера, часто ввечері, що змушує їх вимкнути телефон, а вже зранку вони виявляють, що їх телефонний номер привласнений злочинцями й за його допомогою вкрадені гроші.

    Мета телефонної «атаки» проста: створити 7-годинний період неактивності SIM-картки, аби в мережі одного з найпопулярніших операторів мобільного зв’язку обійти систему ідентифікації клієнта, дізнатися секретний PUK-код, і привласнити телефонний номер. В разі, якщо подібне відбувається із вашим фінансовим номером, варто блокувати доступ до своєї картки одразу, як тільки почалася «телефонна атака».

    Також будьте обережні із наданням ствердних відповідей в голосовому режимі невідомим, що представляються співробітниками банку. Запис вашого голосу можуть використати для підтвердження операцій за карткою в разі її клонування.

    І не забувайте: якщо ви загубили гаманець з картками чи свій смартфон, негайно телефонуйте на гарячу лінію банку або зверніться у відділення, щоби блокувати доступ до ваших карток якомога скорше, поки зловмисники не встигли скористатися коштами на вашому рахунку.

    Картку створено за підтримки «Ощадбанку»

    Share
    Написати коментар
    loading...