Реклама

Автомобілісти та їхні права — що пропонує змінити уряд

Лише за жовтень 2017 року кількість резонансних ДТП, що стали обговорюваними на теренах усієї країни, різко збільшилася. Представники відповідних відомств наголошують, що за рік на українських дорогах від порушення режиму швидкості та основних правил дорожнього руху гине більше людей, аніж за 3 роки війни на Сході. На часі дізнатися, що пропонує змінити уряд у підходах до володіння та кермування автівками
Čytaty latynkoju
Автомобілісти та їхні права — що пропонує змінити уряд
  1. Головна
  2. Картки
  3. Автомобілісти та їхні права — що пропонує змінити уряд
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Лише за жовтень 2017 року кількість резонансних ДТП, що стали обговорюваними на теренах усієї країни, різко збільшилася. Представники відповідних відомств наголошують, що за рік на українських дорогах від порушення режиму швидкості та основних правил дорожнього руху гине більше людей, аніж за 3 роки війни на Сході. На часі дізнатися, що пропонує змінити уряд у підходах до володіння та кермування автівками

    Одразу зазначимо: йдеться про пропозиції від МВС, а не про узгоджений остаточний документ, який пропонує Кабінет Міністрів України. Втім, вже на цьому етапі можна побачити основні зміни, які готує законодавча гілка влади.

    Якою буде відповідальність водія-винуватця за ДТП з травмами чи загибеллю людей?

    МВС пропонує внести зміни до ст. 286 чинного Карного КОдексу України. Мета — зробити жорсткішими санкції за порушення правил дорожнього руху (ПДР), внаслідок чого настала загибель чи травмування перехожих, інших водіїв чи пасажирів.

    Станом на листопад 2017 року за цією статтею санкція передбачає від стягнення в розмірі 3,4 тис грн до обмеження свободи строком до 3 років за травми середнього ступеня тяжкості. Загибель інших учасників дорожнього руху внаслідок ДТП вимагає покарання до 10 років в’язниці. Саме за цією статтею та цим строком зараз перебувають на лаві підсудних водії, котрі стали причиною ДТП із багатьма загиблими у Харкові.

    МВС України пропонує зробити стягнення жорсткішими. Також пропонують визначити відповідальність за ДТП в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння у випадку, коли постраждали чи загинули інші учасники дорожнього руху.

    Як каратимуть за пиятику за кермом?

    Алкоголь за кермом — з цим у МВС теж вирішено боротися. За травми середньої тяжкості через нетверезого водія пропонують позбавляти волі на строк до 3 років із позбавленням права кермувати автомобілем на строк від 3 до 5 років поспіль. Якщо травми жертв важкі або є загиблі, винуватцеві даватимуть від 7 до 12 років, а водійських прав позбавлятимуть на строк від 5 до 10 років.

    Що ще змінять відносно нетверезих водіїв?

    Адміністративні стягнення також пропонують змінити. Сіли напідпитку за кермо? Отримайте своє стягнення не упродовж 3 місяців, а упродовж року. Зараз якщо за 3 місяці вас не притягли до відповідальності, ви й далі можете їздити у авто і не нести адміністративної відповідальності. Також МВС та уряд пропонують заборонити дію ст. 21 та 22 КУпАП в разі, якщо йдеться про кермування автівкою у нетверезому стані. Зараз ці 2 статті часто застосовують для передачі «на поруки», заміни штрафа «публічним засудженням» на рівні трудового колективу чи організації або й взагалі звільнення від відповідальності через суд, бо суддя вважатиме порушення «несуттєвим». Видання «Гордон» наголошує, що за інформацією МВС, лише 2017-го подібним чином уникли відповідальності понад 500 нетверезих водіїв.

    Що відбудеться із обмеженнями швидкості в населених пунктах?

    Кермування автомобілями так, неначе ви Шумахер — з цим теж боротимуться новими методами. Швидкість в межах населених пунктів пропонують обмежити до 50 км/год, як це відбувається у США, країнах Європи та рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

    Які зміни пропонують запровадити в штрафах за адмінпорушення?

    Порушників також каратимуть гривнею. Штраф за перевищення ліміту швидкості на понад 50 км/год пропонують збільшити майже всемеро: з 510 до 3400 грн. Залишили місце ДТП до прибуття поліції та медиків? Ще 3400 грн + позбавлення прав на строк до 6 місяців. За кермом неповнолітній, людина, що не отримувала ніколи водійських прав, чи особа, яку суд позбавив права кермувати автівкою? Зараз за це дають лише 510 грн штрафу. За пропозицією МВС штрафи збільшать до 10,2 та 20,4 тис грн відповідно. Повторно сіли за кермо без прав? Сплатіть ще 40,8 тис грн.

    У 2016 році парламент уже затвердив збільшення штрафів для нетверезих кермувальників втричі. За 9 місяців 2017 року ст. 130 КУпАП дала підставу скласти 88 тис протоколів.

    Як технології допомагатимуть виявляти порушників і скільки це коштуватиме?

    На допомогу поліцейським прийде фото та відео. В якості позитивного прикладу змін від запровадження технологічних засобів стеження за порушниками наведено досвід Польщі. Там 500 камер на території всієї країни спричинили скорочення кількості ДТП вдвічі за 4 роки. Раніше чинний Міністр МВС завлялв, що потрібно інвестувати в інфраструктуру відеофіксації та фотоспостережень щонайменше $1,5 млрд.

    Як часто доведеться перескладати екзамени з кермування?

    Також йдеться про зміну того, як видаватимуть водійське посвідчення. Уряд пропонує видавати перше посвідчення строком на 2 роки. Якщо за цей період у нього назбирається менше 3 штрафів, на 30 років водій отримує права без потреби складати повторні екзамени. Якщо за 2 роки накопичилося понад 3 штрафи, вам доведеться перескласти тестування на право кермувати автівкою.

    Share
    Написати коментар
    loading...