Реклама

Як Карл Родрігес створив у підвалі бізнес на $1 млрд

Карл Родрігес каже, що сім’я та друзі вважали, що він з’їхав із глузду. Але насправді він просто вирішив заробляти на життя тим, що йому подобається. Історія про те, що варто йти до своєї мети, навіть якщо ніхто не вірить у твій успіх
Čytaty latynkoju
Як Карл Родрігес створив у підвалі бізнес на $1 млрд
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Як Карл Родрігес створив у підвалі бізнес на $1 млрд
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Карл Родрігес каже, що сім’я та друзі вважали, що він з’їхав із глузду. Але насправді він просто вирішив заробляти на життя тим, що йому подобається. Історія про те, що варто йти до своєї мети, навіть якщо ніхто не вірить у твій успіх

«Усі думали, що я зовсім втратив розум»

Карл Родрігес, успішний IT-консультант, одного ранку прокинувся і вирішив покинути постійну роботу. Замість того, щоби робити прибуткову роботу для інших людей, він збирався перебратися в підвал і розробити найпопулярніший комп’ютерний продукт.

Значна проблема полягала в тому, що в нього не було жодних ідей. Та Родрігес не зважав на хвилювання дружини і зневагу свекрухи, котра жила з ними, він був невблаганний. Так, ще у 2001 році він закрився під будинком у канадському місті Місісаґа й почав намагатися щось вигадати.

«Моєю метою було побачити, що я міг би створити, якщо б я зробив те, що мені справді сподобалося», — говорить Карл. «Я не знав, що буду робити, але вирішив дати собі шанс».

Перші успіхи в роботі

Після місяця роботи вдень і вночі, Родрігес напрацював свою першу повністю сформовану ідею — програмну систему, яка дозволить користувачеві керувати своїм мобільним телефоном із ноутбука. Карл Родрігес назвав свою компанію Soti, продажі системи почали повільно зростати. А вже за рік, Карл отримав несподіваний телефонний дзвінок від однієї з найбільших груп супермаркетів у Великобританії.

Фірма не хотіла продавати систему своїм клієнтам, замість цього вона хотіла включити її в діяльність, щоби персонал міг краще спілкуватися й передавати дані та іншу інформацію. Пан Родрігес, який у свої 55 є президентом і CEO Soti Inc., каже: «Я все ще сидів у своєму підвалі, коли мені зателефонували з компанії і сказали, що хочуть зробити замовлення».

Не думаю, що вони усвідомлювали, що мали розмову просто з хлопцем із підвалу. Тож коли людина на тому кінці слухавки попросила поговорити з кимось, хто займається продажами, я заговорив із нею зміненим голосом.

Карл Родрігес, президент і CEO Soti Inc.

Маленькі хитрощі спрацювали, і британська компанія зробила величезне замовлення на 20 тис одиниць.

Читайте також: За межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу

Soti ніколи не оглядалася назад; і поки більшість людей не чула про цю фірму — тому що вона продає свої системи мобільних технологій компаніям, а не споживачам — вона отримує щорічний дохід $80 млн. І це незважаючи на те, що Карл Родрігес не потребує жодних зовнішніх інвестицій. Бізнес на 100 % належить йому та його дружині.

Канадський бізнес-лідер продовжує відмовлятися від численних пропозицій поглинання, включаючи таємну пропозицію від корпорації Microsoft у 2006 році. Натомість Родрігес каже, що хоче, щоби Soti стала такою великою, якою тільки можливо в комп’ютерному світі.

Фото з сайту www.soti.net

Життєва історія Родрігеса

Він народився в Пакистані, у римо-католицькій сім’ї, коріння якої сягає колишньої португальської колонії Гоа на західному узбережжі Індії. Родрігес емігрував до Канади з батьками та ще чотирма дітьми, коли йому було 11 років. Рішення про виїзд із Пакистану прийняла мати Карла. Він говорить, що вона все більше була стурбована політичною та соціальною нестабільністю в країні на початку 1970-х років. За словами Родрігеса, тато був щасливий у Пакистані, проте мама хотіла, щоби її діти зростали в безпечному місці й отримали хорошу освіту.

Оскільки вдома сім’я спілкувалася англійською, Карл Родрігес не відчував якихось труднощів по переїзді до Торонто. Йому навіть сподобався значно прохолодніший клімат. «Я помирав, так хотів побачити сніг», розповідає бізнесмен. «Це магічна річ, якої я не бачив раніше».

Отримавши шкільну освіту, Родрігес вступив до університету і згодом отримав ступінь у галузі інформатики й математики в Торонтському університеті. Після чого він кілька років працював IT-консультантом, допоки у 2001 заснував Soti.

Сьогодні компанія Карла Родрігеса оцінюється в понад $1 млрд, і має 17 тис бізнес-клієнтів по всьому світі та 700 співробітників у 22 країнах. Штаб-квартира Soti більше не розташована в підвалі пана Родрігеса, а розділена на дві будівлі в штаті Місісаґа, який межує з Торонто в канадській провінції Онтаріо.

То в чому ж секрет?

Журналіст Мартін Вейч, який стежив за кар’єрою пана Родрігеса, стверджує, що Soti настільки успішно працює завдяки своєму спеціалізованому підходу. «Я думаю, що Soti — це приклад компанії, яка досягла успіху, зосереджуючись на ніші бізнесу», — говорить пан Вейч.

Багато його суперників — величезні постачальники, які грають практично в усіх аспектах IT. Це добре для тих клієнтів, які люблять завжди мати «крайнього», але для інших компанія, яка є фахівцем у своїй галузі, підходить більше.

Мартін Вейч, редактор сайту IDG Connect
Читайте також: Міський квест для смартфонів — новинка українських розробників

Щоденно Карл Родрігес каже, що хоче, щоби всі його старші менеджери були самі собі CEO. «Я настільки зайнятий різними справами, що мої працівники мають бути власними CEO і самі себе організовувати»,— пояснює президент компанії Soti.

Проблема, з якою зіткнулася компанія Родрігеса, це боротьба, спрямована на пошук хороших програмістів у компанію. Щоб обійти цю проблему, йому довелося мислити творчо, тож Soti запрошує людей, які не мають досвіду програмування чи кваліфікації, щоби випробувати удачу.

На сьогоднішній день фірма набрала близько 16 людей за ініціативою, яка передбачає, що заявники пройдуть ряд тестів. Soti також найняла на роботу 20 програмістівВ Україні затвердили нову програму підготовки ІТ-спеціалістів з України, а також допомогла їм переїхати до Канади разом зі своїми родинами.

І в той час як Карл Родрігес більше не мусить працювати в підвалі, його свекруха досі живе з ним, його дружиною і двома синами. «Моя свекруха не належить до сором’язливих людей, маю сказати… Проте я думаю, вона задоволена [тим, чого я досягнув]», — говорить президент і засновник Soti Inc.

Share
Написати коментар
loading...