Реклама

5 трендів штучного інтелекту, які чекають на нас у 2018-му

Не так давно штучний інтелект був для широкої громадськості чимось зі сфери наукової фантастики. А тепер ми постійно натрапляємо на обговорення потенціалу штучного інтелекту у різних сферах нашого життя. Що чекає нас далі?
Čytaty latynkoju
5 трендів штучного інтелекту, які чекають на нас у 2018-му
  1. Головна
  2. Техно
  3. 5 трендів штучного інтелекту, які чекають на нас у 2018-му
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Не так давно штучний інтелект був для широкої громадськості чимось зі сфери наукової фантастики. А тепер ми постійно натрапляємо на обговорення потенціалу штучного інтелекту у різних сферах нашого життя. Що чекає нас далі?

Перший прорив у сфері штучного інтелекту стався після 1997 року, коли IBM представила комп’ютер Deep Blue. Цей штучний інтелект вперше здолав пройшов шахового гросмейстера Гаррі Каспарова у 2 матчах. А вже за 10 років AI здолав людство практично у кожній існуючій грі, включаючи ґо. Від засвоєння ігор до споглядання сенсу життя, AI досягнув значного прогресу за минулі декілька років. Але що чекатиме на нас далі? Спробуємо розібратися

Звичайна мова замість спеціальних команд

Однією з головних проблем, яка постійно звужує сферу застосування AI, стало використання звичайної людської манери спілкування для роботи з комп’ютерами. Вам чудово знайомі ситуації, коли ви пробуєте скористатися голосовим помічником чи голосовим керуванням комп’ютерами.

Оскільки використання чат-ботів в обслуговуванні клієнтів та бізнес-додатках стає все поширенішим, все більше значення набуває здатність розпізнавати нюанси людської мови. Google поки що веде перед у створенні AI, який не відрізнявся би від людини в розмові. 2 роки тому чат-бот навіть намагався дискутувати про сенс життя. Ще якихось років 10 подібних експериментів, і клавіатура не буде нам потрібна.

Розпізнавання емоцій як запорука поглиблення зв'язку між людьми та ботами

Сарказм, гра слів та інші подібні тонкощі людського мовлення поки що недоступні для штучного інтелекту. Однак головна проблема, з якою стикається AI, – це здатність розпізнавати людські емоції. Чат-бот, який може розпізнати, коли людина розчаровується і відповідно адаптує свою поведінку до цих змін, поки ще не створений. Потенціал такого прориву виходить далеко за межі ділового світу.

Протягом минулого десятиліття психіатри та психологи працювали над створенням штучного інтелекту, котрий зміг би виступати консультантом у випадках, що потребують психологічної допомоги без емоційного упередження. Ця робота завершилася в 2014 році з заснуванням X2AI та запуском чат-бота, здатного бути психотерапевтом. Бот під назвою Karim вже використовувався для лікування пацієнтів, які страждають від ПТСР. Повноцінний бот-консультант ще має пройде довгий шлях до скорочення бар’єру за рівнем витрат, аби зробити вартість його використання прийнятною для більшості пацієнтів.

AI зробить аналіз великих даних доступним явищем для широкого загалу користувачів

Великі дані були одними з найбільш спекулятивних (і найменш зрозумілих) термінів останніх кількох років. Незважаючи на те, що бізнес-потенціал, який полягає в аналізі таких даних, величезний, завдання належного аналізу цих даних і складання відповідних висновків є не менш важливим, ніж саме застосування Big Data. Оскільки розробка методів AI та машинного навчання розвиватиметься, вона докорінно змінить те, як ми взаємодіємо з великими даними.

Набиратимуть обертів дебати довкола етичних аспектів штучного інтелекту

Оскільки AI прогресує і на нього покладено більш важливі завдання, питання про відповідальність значною мірою залежить від розуміння кожного, хто працює в цій галузі. Якщо штучний інтелект вчинить злочин, хто несе відповідальність? Це буде компанія, яка придбала пристрій, бізнес (або особа), який його розробив, чи це має бути сам штучний інтелект?

Якщо AI-бот вважатиметься відповідальним за свій злочин, то як його за це покарати? Якщо його можна буде притягнути до відповідальності і покарати: то чи не заслуговує він також і на амністію і чи поширюються на нього основні громадянські права? Адже навіть компанії в США та багатьох інших країнах визнані власною юридичною особою з повним переліком прав та обов’язків. За цією логікою, здавалося б, що в якийсь момент для ботів на основі штучного інтелекту будуть потрібні таки ж правила. Також дедалі частішими ставатимуть суперечки про те, на якому рівні штучний інтелект може бути визнаний людиною.

Ажіотаж довкола обговорень штучного інтелекту спадатиме

Якщо ви витратили багато часу на читання про AI протягом останніх кількох років, недивно, що у вас могло виникнути відчуття, що боти візьмуть на себе увесь тягар завдань та проблем, які має здолати людство. Крім того, може здаватися, що усі види людської праці зникнуть, и залишаться лише роботи та робота для них. Проте не варто поспішати із висновками. Економіка навряд чи повністю залежатиме від ботів у найближче десятиліття. Коли ми звикнемо взаємодіяти з AI і розвиватимемо краще розуміння цього явища, галас довкола штучного інтелекту поступово вщухне.

Share
Написати коментар
loading...