Реклама

Як, коли і хто отримає субсидії в українських містах

Розпочався новий опалювальний сезон — і вже із листопада питання отримання субсидій стане актуальним для низки наших читачів. З’ясовуємо, хто і за що сплачуватиме, як зміняться показники у платіжках і кому субсидій не дістанеться
Čytaty latynkoju
Як, коли і хто отримає субсидії в українських містах
  1. Головна
  2. Картки
  3. Як, коли і хто отримає субсидії в українських містах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розпочався новий опалювальний сезон — і вже із листопада питання отримання субсидій стане актуальним для низки наших читачів. З’ясовуємо, хто і за що сплачуватиме, як зміняться показники у платіжках і кому субсидій не дістанеться

    Хто зможе отримати субсидію?

    Як і минулого опалювального сезону, субсидія призначається, якщо витрати сім’ї на комунальні платежі перевищують 15% сукупного доходу усіх, хто прописаний у квартирі.

    Якщо минулого року ви не подавали заяву про отримання субсидій, саме час. Кожна заява, подана в органи соціального захисту населення, пройде розгляд на основі 2 критеріїв. Ними стануть рівень доходів та сума витрат на оплату житлово-комунальних послуг. В залежності від того, чи підпадає ваша родина під «правило 15%», вам і нарахують (або не нарахують) субсидію.

    Що змінилося в призначенні субсидій на опалювальний сезон 2017-2018?

    Зміна перша — автоматичне продовження статусу отримувача субсидії на наступний період. Якщо сім’я уже подавала заяву на отримання допомоги, субсидія на новий сезон буде нарахована автоматично. Винятки стосуватимуться людей, які хочуть оформити субсидію на використання твердого палива. Також не підпадають під це правило ті, у кого змінився склад сім’ї. Вони повинні повторно подати заяву і заповнити декларацію про доходи.

    Зміна друга — відтепер є можливість отримувати субсидію навіть з боргом за оплату послуг ЖКГ понад 2 місяці. Це можливо, якщо у вас є документальне підтвердження недавньої оплати або угоди про реструктуризацію боргу.

    Третє нововведення — громадяни, які раніше не могли оформити субсидію через відсутність реєстрації, мають можливість повторно звернутися до органів соціального захисту на підставі договору оренди житла, оформленого у довільній формі.

    Четверта зміна стосується періоду, на який поширюються субсидії. Тепер ними покриватимуть період з 15 жовтня по 15 квітня. Це нововведення не стосується мешканців багатоповерхівок. Невигідним цей крок стане лише для мешканців приватних будинків. Раніше субсидія на опалення поширювалася на період з 1 жовтня по 30 квітня.

    І п’ята зміна — якщо сім’я живе у дачному кооперативі, але там не зареєстрована, вона може претендувати на субсидію, яку будуть платити з місцевих бюджетів.

    Також відбулося зниження соціальних нормативів. Це призведе до незначного зменшення сум платежів для споживачів без засобів обліку.

    Чи будуть додаткові вимоги щодо верифікації?

    Поки що ні. Але на майбутнє законодавці пропонують запровадити систему верифікації, тобто перевірку відповідності життя поданим документам. На поточний опалювальний сезон це правило не поширюватиметься. Крім того, ця пропозиція поки носить суто теоретичний характер. Механізм перевірки навряд чи буде напрацьовано таким чином, аби це не викликало масових протестів та звинувачень у втручанні у приватне життя та порушення прав власності.

    Кому субсидія не дістанеться?

    Читайте також: Громадам пропонують 3,2 млн грн на комунікації

    На засіданні уряду 18 жовтня 2017 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримають 6,53 млн сімей. Одночасно навесні поточного року Міністр соціальної політики Андрій Рева назвав кількість отримувачів субсидій у січні 2017-го — їх було 7,5 млн. Це — понад 50% населення країни. Ще 1,5 млн сімей, за розрахунками профільного міністерства, не скористалися наявним правом на отримання субсидій. Наразі відбулося скорочення отримувачів приблизно на 1 млн сімей.

    До цього кількість реципієнтів тільки зростала. У 2014 році субсидії отримували 1,2 млн сімей, у 2015 році показник зріс до 5,4 млн сімей. У 2016 році відбулося зростання ще на 42%.

    Як відбувається підрахунок доходів?

    Наприкінці літа 2017 року уряд змінив методику, за якою обчислюються доходи сімей для нарахування розміру субсидії. На опалювальний сезон 2017-2018 років будуть враховуватися доходи громадян за I та II квартали 2017 року. Раніше для процедури нарахування використовувалися дані про доходи за цілий рік.

    Рішення про нарахування субсидії ухвалюється, виходячи із середньомісячного рівня доходів сім’ї за період із січня 2017 року до червня 2017 року.

    Після закінчення опалювального сезону розмір субсидії порахують знову. На період із травня по вересень 2018 року проаналізують доходи сім’ї за III та IV квартали 2017 року.

    Ці зміни не стосуються тих, хто отримує субсидію на придбання газу в балонах, вугілля та дров. Субсидію їм рахуватимуть за доходами за 2016 рік.

    Чому відбулося скорочення кількості отримувачів субсидії?

    Серед причин, які викликали скорочення кількості тих, кому закон дозволяє мати субсидію:

    • Зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3,2 тис грн. Це спричинило зростання доходів інших громадян, навіть тих, хто її не отримував. За даними Держстату, у січні 2017 року розмір середньої зарплати в Україні становив 6,008 тис грн, а вже у серпні 2017 року зріс до 7,114 тис грн. Проте Кабінет Міністрів змінив процедуру підрахунку доходів сімей. Тепер для розрахунку розміру субсидії використовуватимуться дані за січень-червень 2016 року.
    • Підвищення пенсій в рамках пенсійної реформи не вплине на розмір субсидії у цьому опалювальному сезоні, оскільки до уваги будуть братися доходи пенсіонерів за перші 2 квартали 2017 року.
    • Фактор безробітних — уряд наполягає, що у випадках, коли людина працездатного віку не працює, не служить в армії та не вчиться, їй при оформленні субсидії зараховується не більше 2 прожиткових мінімумів. Станом на жовтень 2017-го ця сума складає 3,248 тис грн.

    Share
    Написати коментар
    loading...