Реклама

Як 20-річний дизайнер вразив соцмережі айдентикою для міністерств

Проект харківського дизайнера було опубліковано на платформі Behance ще в квітні 2017 року — проте в поле зору користувачів соцмереж він потрапив лише зараз. Очільники урядових відомств і досі ніяк не прореагували — а ми пропонуємо вам побачити на власні очі, чому така айдентика для державних структур справді цікава і непересічна
Čytaty latynkoju
Як 20-річний дизайнер вразив соцмережі айдентикою для міністерств
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Як 20-річний дизайнер вразив соцмережі айдентикою для міністерств
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Проект харківського дизайнера було опубліковано на платформі Behance ще в квітні 2017 року — проте в поле зору користувачів соцмереж він потрапив лише зараз. Очільники урядових відомств і досі ніяк не прореагували — а ми пропонуємо вам побачити на власні очі, чому така айдентика для державних структур справді цікава і непересічна

20-річний дизайнер з Харкова Артем Шапаренко звернув увагу на те, що логотипи та загальна айдентика міністерств українського уряду інколи кульгає на обидві ноги — і запропонував сучасну та упізнавану альтернативу. Судячи з кількості коментарів під оригінальним проектом на Behance ще навесні та повернення інтересу соцмереж до цього проекту восени, його думку поділяє чимало інтернет-користувачів. Дехто жартує, що концептуальні емблеми схожі на знаки із саги про Трансформерів. Залишилося зацікавити цим очільника уряду Володимира Гройсмана та його колег.

Як виник задум

За словами дизайнера, він готував проект для МОН і виявив, що використати текст для ілюстрування він не може — а потрібна айдентика. Побіжний пошук за логотипами та символікою українських відомств показав, що із дизайном в профільних міністерствах КабМіну все геть погано — власне тому цими логотипами здебільшого і не користуються дизайнери чи представники креативних індустрій, коли готують свої конкурсні проекти чи пропозиції.

Ваш дизайн засмучує Прем’єр-міністра

Ваш дизайн засмучує Прем’єр-міністра

Саме тому слід зробити айдентику максимально сучасною та простою — і упізнаваною при цьому, адже важко відповісти одразу, за яке міністерство відповідає логотип із 4 USB-роз’ємами

Покращення — це спрощення

Покращення — це спрощення

Які символи покладено в основу

За основу для нових логотипів дизайнер пропонує взяти латинську літеру U — саме вона англійською починає назву нашої держави (Ukraine). Крім того, вона схожа на герб України, якщо трохи її доопрацювати. Для створення айдентики Шапаренко пропонує низку принципів:

  • простота — аби кожен міг навіть від руки намалювати цей символ;
  • базові форми в основі для того, аби просто було вбудувати нові логотипи у візуальний стиль комунікації міністерств;
  • універсальний рівень складності виконання незалежно від міністерства чи відомства.

Технічна сторона реалізації

Для створення загальної карти логотипів пішло 20 скетчів розміром 3×4 см у кількох варіантах. За словами дизайнера, на розробку та скетчинґ базових варіантів пішло 2 тижні, аби отримати перші 2 зразки. Далі ще 2 доби — на пропозицію нових варіантів, а потім ще на доопрацювання, оскільки деякі міністерства та елементи їхньої айдентики він забув додати.

— А голову ти вдома не забув?

— А голову ти вдома не забув?

Як виглядають запропоновані емблеми та що вони символізують

Круглий (а точніше — напівкруглий) стіл Кабінету Міністрів України та державний стяг в сукупності дають логотип для усього уряду:

Для Міністерства внутрішніх справ до літери U додається вже упізнавана поліцейська зірка:

Терези правосуддя — для українського Міністерства Юстиції (а ще нам це схоже на котика, суворого котика):

Гроші, дрібні та великі, піраміда із банкнот — а можливо, навіть підкова на щастя. І все це — для МінФіну:

Україна як житниця та володарка полів — а отже, зерно та шестерня як елемент сільськогосподарської техніки добре лягають в айдентику для Мінсільгоспу:

Бережімо рідну природу від Карпат до чистих вод Дніпра — а допоможе нам у цьому Міністерство екології із новим логотипом, який пропонує харківський дизайнер:

Що краще може охарактеризувати Міністерство регіонального розвитку і будівництва, як не будівлі та будівництво? Отож бо й воно:

Освіта із упізнаваною бакалаврською «шапкою» — або із логотипом, схожий на лого Автоботів (принаймні, трансформація українській системі освіти в цілому і МОН зокрема точно не завадить):

Олімпійський чемпіонів виховати — саме завдання для Міністерства спорту й молоді і соцполітики:

Традиційний козацький хрест і для сучасної України застарим не буде, якщо йдеться про надійних відданих її захисників — Збройні Сили України та відповідне Міністерство:

«Взяв би я бандуру та й заграв, що знав» — а для Міністерства культури можна один із стародавніх символів українського мистецтва трохи осучаснити і покласти в основу відомчого логотипу:

Міністерство економічного розвитку та торгівлі отримало би логотип, схожий на навантажувальні підйомники у портах — там, де працюють із кораблями з далеких і не дуже країн, що є нашими торгівельними партнерами:

Міністерство соціальної політики працює для всієї нації — тож гуртує людей так само, як і традиційний символічний одяг. Вишиванкові мотиви для лого цього відомства:

«Голосом народу говорить Бог» — було написано на одному із знакових плакатів під час Революції Гідності26 про «24» — знакові миттєвості Незалежності. А голосом нації на державному рівні опікується Міністерство інформаційної політики — тому і мікрофон долучено до його логотипу:

А от символ Міністерства інфраструктури, на думку дизайнера, має бути пов’язаних із автошляхами (які безперечно колись стануть такими ж досконалими, як на цьому лого):

Міністерство закордонних справ отримало символіку у вигляді 2 прапорів та обміну товарами:

6 електронів атому, вугілля та визнаний міжнародний енергетичний символ умістилися у запропонованому логотипі для Міненергетики:

Лінія життя — чи не найупізнаваніший графічний символ, тож не дивно, що її було обрано для МОЗ:

У Прем’єр-міністра є свій символ (віддамо належне почуттю гумору дизайнера):

Ну і для решти департаментів варіанти також знайдуться:

 

Загальний вигляд

Список цей, за словами автора концепції, можна доповнювати та розширювати — залежить все виключно від побажань можновладців (за умови, що їм бодай щось із цього переліку сподобається).

— А оце у вас що таке? Naturlich gut

— А оце у вас що таке? Naturlich gut

Share
Написати коментар
loading...