Реклама

4 вершники техноапокаліпсису — хто замінить Google, Facebook, Apple й Amazon?

Чотири ТОП-компанії у світі технологій — чи  чотири «вершники техноапокаліпсису»? Кожен із них володіє сотнями мільярдів доларів у формі ринкового капіталу. Усі вони домінують у гігантській сфері, водночас інвестуючи в нові технології — зокрема в AR/VR, автономні транспортні засоби, голосові сервіси, штучний інтелект. На думку Лі Гувера, співзасновника та венчурного інвестора із NextView Ventures, який раніше працював у LinkedIn та PayPal, незабаром час панування цих 4 компаній скінчиться. Хто ж і чому замінить їх?
Čytaty latynkoju
4 вершники техноапокаліпсису — хто замінить Google, Facebook, Apple й Amazon?
  1. Головна
  2. Техно
  3. 4 вершники техноапокаліпсису — хто замінить Google, Facebook, Apple й Amazon?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чотири ТОП-компанії у світі технологій — чи  чотири «вершники техноапокаліпсису»? Кожен із них володіє сотнями мільярдів доларів у формі ринкового капіталу. Усі вони домінують у гігантській сфері, водночас інвестуючи в нові технології — зокрема в AR/VR, автономні транспортні засоби, голосові сервіси, штучний інтелект. На думку Лі Гувера, співзасновника та венчурного інвестора із NextView Ventures, який раніше працював у LinkedIn та PayPal, незабаром час панування цих 4 компаній скінчиться. Хто ж і чому замінить їх?

Побутує думка, що ці 4 компанії є неприступними на своєму основному ринку, а економічні та політичні чинники роблять їх ще більш укоріненими. Навіщо стартапам навіть намагатися кинути виклик таким гігантам, як Amazon, Apple, Google або Facebook? Та цей стереотип помилковий. Варто повернутися в минуле на кілька десятиліть, аби зрозуміти причину того, чому саме ці 4 компанії стали лідерами — а також побачити тих, хто прийде на їхнє місце.

Якими були інновації до Google, Facebook, Apple і Amazon

10-20 років тому люди говорили ті ж речі про Microsoft, Cisco, Yahoo!, Oracle і Dell. Тепер, Yahoo! (за винятком акцій Alibaba) — це тінь своєї колишньої могутності. Решта корпорацій є непохитними у своєму намаганні винайти себе заново. Вдається це їм по-різному. Лише Microsoft залишається в тій же лізі, що й сучасні четверо «вершників», з точки зору ринкової капіталізації (тобто зберігає оцінку на рівні $400+ млрд).

Можна сказати, що сьогоднішні «вершники техноапокаліпсису» краще підготовані до того, щоби пережити майбутній крах. Проте часи не настільки вже й інакші. Історія рясніє прикладами компаній, що з незаперечних лідерів поступово перетворювалися на другорядних гравців.

Digital Equipment, Wang, Xerox, Fairchild Semiconductor, Atari, Kodak, SGI, Sun Microsystems — усі вони пішли в небуття. Навіть HP, IBM і Nintendo — попри те, що досі залишаються з нами, — стали практично непомітними. Це не означає, що вам терміново потрібно взяти і продати акції Facebook, Amazon, Google й Apple (якщо звісно, у вас є цінні папери) або ігнорувати ці компанії, не сприймаючи їх за конкурентів свого бізнесу. Жодна з цих компаній не зникне у найближчі 10 років. Йдеться про те, що інновації, які відбуваються вже зараз, неминуче зруйнують панування цих чотирьох компаній.

Що і хто можуть потіснити «вершників» у найближчі 10 років?

Вкрай важко спрогнозувати, як розвиватиметься майбутнє технологій або хто буде переможцем. Та кілька гіпотез усе ж є.

Виникнення нових комп’ютерних платформ

Читайте також: 10 найкрутіших кейсів доповненої реальності із Apple ARKit

Це є, мабуть, найбільш очевидним. Рухи від звичайних комп’ютерів, до мінікомп’ютерів, ПК, клієнт-серверів, хмарних і мобільних сервісів були тектонічними. І майже ніхто не залишається в цій сфері на панівних позиціях довше 2 циклів.

Так, Google має величезні ресурси (як людський капітал, так і грошові кошти) і відчайдушно виконує стратегію «ставка на все» (реорганізація Alphabet та інвестиції в аудіовізуальну сферу, безпілотні літаки, штучний інтелект, AR/VR, наступна генерація широкосмугового зв’язку тощо). Все це — заради того, аби подолати дилему новаторів. Але щось неминуче витіснить пошукового гіганта та його послуги з ринку.

Домінування США зменшиться

Сполучені Штати залишаються провідним центром інновацій у світі та передовиками світової економіки. Принаймні, одне з цих тверджень навряд чи буде істинним у найближчі декілька десятиліть. Так, чотири вершники — це глобальні корпорації, але вони все ще досить орієнтовані на США у своєму менеджменті та операціях. «Наступний» Google, Facebook або Amazon можуть бути заснованими чи розташованими не в США.

Антимонопольний тиск

Запитайте в Microsoft, яку роль може відігравати антимонопольне регулювання. Якщо раптом ви не знайомі з контекстом пізніх 1990-х, ознайомтеся зі статтею Вікіпедії «США проти Корпорації Майкрософт» — відкриєте для себе чимало цікавого.

Безтурботність чи недбалість — ще ті вороги «вершників»

Лідери компаній Amazon, Google, Facebook та Apple — це видатні особистості. Трьома з чотирьох компаній, як і раніше, керують їх засновники. І хтось, як-от Марк Цукерберґ, як і раніше, має багато десятиліть попереду у своїй кар’єрі, якщо тільки захоче й далі керувати. Але неминуче лідери та організації в цілому можуть втратити запал, який і зробив їх свого часу винятковими.

Хто із «вершників» може вижити?

Читайте також: Вічна молодість — що Google зробить зі старінням і чому все приховує

Якщо обирати між Amazon, Apple, Facebook та Google за 10–20 років, варто ставити на Amazon. З одного боку, Amazon має найменший чистий прибуток або дохід на одного співробітника (та інші показники, які зазвичай характеризують технологічний ґрунт навколо бізнесу). Але довговічність Amazon, імовірно, походить від відсутності нерозривного зв’язку з однією з головних технологій.

Розумні люди можуть розмірковувати над тим, як довго смартфони, онлайн-пошук або соцмережі будуть панівними технологіями. Але, без сумніву усі вони в певний момент будуть витіснені чимось новим. Торгівля як промисел існує стільки ж, скільки й власне людська цивілізація — навряд чи вона скоро куди-небудь подінеться.

Окрім того, Amazon була, можливо, єдиною з чотирьох компаній, яка змогла побудувати напрямок вартістю в понад $10 млрд (хмару AWS), що є дійсно окремим бізнесом від їхньої основної діяльності. Бізнес онлайн-сервісів Apple є нетривіальним, але він нерозривно пов’язаний зі смартфоном цієї корпорації. Якщо iPhone замінити чимось іншим, малоймовірно, що споживач звернеться до Apple за фотосховищем або електронною поштою.

Незалежно від передбачень, винести із цього всього слід тезу, що лідери не є непереможними — навіть якщо це сьогоднішні чотири вершники технологій.
Чи кидають нові компанії виклик Amazon, Apple, Google або Facebook в основних галузях бізнесу або в наступній хвилі технологій, стартапи мають реальну можливість це зробити. Це не означає, що буде легко, але це цілком можливо. Наступний Google навряд чи буде продовженням нинішнього.

Share
Написати коментар
loading...