Реклама

Як проаналізувати перспективу свого стартапу за 15 хв

Маєте ідею, проект, але сумніваєтеся, що він зацікавить інвесторів? Венчурний капіталіст Томаш Тунгуз ще у 2013 році запропонував ефективний спосіб швидкої оцінки перспективності стартапів. На часі дізнатися, як скласти неупереджену оцінку свого «дітища» усього за 15 хвилин
Čytaty latynkoju
Як проаналізувати перспективу свого стартапу за 15 хв
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Як проаналізувати перспективу свого стартапу за 15 хв
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Маєте ідею, проект, але сумніваєтеся, що він зацікавить інвесторів? Венчурний капіталіст Томаш Тунгуз ще у 2013 році запропонував ефективний спосіб швидкої оцінки перспективності стартапів. На часі дізнатися, як скласти неупереджену оцінку свого «дітища» усього за 15 хвилин

Головне, що варто знати про цей підхід

Томаш застосував у своїй оцінці програматичний підхід. Фактично він створив схему, за якою наприкінці 15-хвилинної зустрічі із представником стартапу венчурний інвестор, отримуючи короткі відповіді на свої запитання, може сформулювати повну картину і уявлення про те, чи варто вкладати свої гроші в такий стартап. Створюється повний варіант оцінки стартапу на трьох аркушах паперу — шаблон бізнес-моделі у вигляді таблиці, матриця 5 сил за Портером та ланцюговий аналіз цінності проекту. Останні 2 таблиці можна поєднати в одній.

Кожен із фреймворків оцінює окрему складову бізнесу:

  • Шаблон бізнес-моделі (The Business Model Canvas, BMC) пояснює, як працює бізнес у стартапі.
  • Ланцюговий аналіз цінності (Value Chain Analysis) змальовує, на якій ланці екосистеми перебуває стартап та як він у цю екосистему вбудовується.
  • Матриця 5 сил за Портером (Porter’s Five Forces) дає уявлення про рівень конкуренції, який чекає на цей стартап.

Такий підхід стартап-підприємці можуть самостійно застосовувати до власного продукту чи ідеї, аби оцінити перспективу розвитку стартапу та ймовірність залучення венчурних коштів за тими параметрами, які вже є у проекту.

Шаблон для оцінки бізнес-моделі — як це працює

Починається аналіз із заповнення таблиці, запропонованої Александером Остервальдером (Alexander Osterwalder) у книзі Business Model Generation:

Бізнес-матриця

В таблицю слід вписати ключових партнерів, основні напрямки діяльності, пропоновану цінність, взаємини з клієнтами, сегменти клієнтів, ключові ресурси, канали дистрибуції, вартість витрат та потоки виручки. Заповнюючи таку таблицю, підприємець отримує повний зріз щодо вірогідної прибутковості та ділової ринкової перспективи свого проекту.

Як оцінити вплив зовнішніх факторів та ситуацію на ринку?

Для цього застосовується матриця конкурентних сил Портера та ланцюговий аналіз цінності. Якщо поєднати їх на одному аркуші, утвориться форма, схожа на ту, що ви побачите нижче. В якості прикладу таблицю заповнено показниками підприємства, що постачає інфраструктурні рішення для створення підключених мереж побутового та промислового призначення.

Категорії, що розташовані горизонтально, визначають ланцюг цінностей, а вертикально — 5 сил за Портером. Заповнення такої таблиці дає уявлення про мотивацію учасників, ланцюг цінності продукту, товару чи послуги — а також про найпотужніших учасників ринку за рівнем впливу та контролем грошових потоків. Загалом це дозволяє відтворити картину ринку та зрозуміти, чи варто включатися із новим проектом у боротьбу за цей ринок чи ринкову нішу.

Аналітична таблиця

Аналітична таблиця

На які показники та складові варто звернути увагу при аналізі стартапу

Читайте також: За межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу

Користуючись цими таблицями, варто звернути на порівняльні витрати та можливі перепони для конкурентів у порівнянні із існуючими учасниками ринку. BMC дає уявлення про вихід на ринок і те, яким чином це відбуватиметься. Тому тут ключовим показником є пропозиція цінності. Також зверніть увагу на сегментацію ймовірних споживачів та структури витрат. Ці індикатори дають уявлення про те, які обсяги інвестицій потрібні і наскільки швидко «згорятиме» капітал.

Структуризація вихідних даних про стартап за цими двома таблицями навіть без чіткої моделі виручки дає відносно повну картину і для інвестора, і для самого підприємця щодо життєздатності стартапу чи ідеї та доцільності капіталовкладень у такий стартап.

Share
Написати коментар
loading...