Реклама

Що варто знати про торгівельну марку та її реєстрацію в Україні

Ви — підприємець і хочете зареєструвати торгівельну марку, але з острахом думаєте, скільки часу та сил на це піде? На часі дізнатися про те, як зареєструвати торгівельну марку, уникнувши типових помилок
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Що варто знати про торгівельну марку та її реєстрацію в Україні
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що варто знати про торгівельну марку та її реєстрацію в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви — підприємець і хочете зареєструвати торгівельну марку, але з острахом думаєте, скільки часу та сил на це піде? На часі дізнатися про те, як зареєструвати торгівельну марку, уникнувши типових помилок

    Питання «реєструвати чи ні?» вирішується в той момент, коли керівник підприємства, розуміє переваги, які забезпечує реєстрація права інтелектуальної власності для свого товару чи сукупності послуг.

    Що варто знати про торгівельну марку (ТМ)

    • Торгівельна марка може бути зареєстрована лише під конкретні товари і/або послуги.
    • Торгівельна марка захищається територіально.
    • Як торгову марку зареєструвати можна слова, букви, цифри, імена, колір (чи кольори), різні елементи відображення і комбінації позначок.
    • Торгівельна марка може бути чорно-білою або кольоровою.

    Перш ніж починати реєстрацію вашої торгівельної марки, важливо проаналізувати наскільки це актуально для вашої конкретної ситуації. Для цього спробуйте дати відповіді на наступні питання:

    • Навіщо ви хочете зареєструвати торгівельну марку?
    • Що саме ви бажаєте захищати?
    • Для яких товарів і/або послуг ви хочете отримувати захист?
    • В яких країнах ви реєструватимете та будете використовувати торгівельну марку?

    Яка установа надає послуги реєстрації

    Реєстрацію здійснює Державна служба інтелектуальної власності, котра делегувала частину своїх повноважень підприємству «Український інститут промислової власності».

    Як забезпечити надійність захисту від підробок чи патентних «тролів»

    Аби отримати найкращий захист, при реєстрації торгової марки варто врахувати, як саме ви станете використовувати її.

    Найнадійнішою вважають словесну торгівельну марку декількома мовами (для кожного мовного варіанту окрема торгівельна марка).

    Для тих, у кого є логотип, правники радять окремо виділити зображувальний елемент, окремо — словесну частину. А потім зареєструвати для них декілька окремих торгівельних марок. В разі, якщо торгівельна марка використовуватиметься цілісно, можна зареєструвати комбіновану торгівельну марку.

    Як підібрати клас для реєстрації торгівельної марки

    Для реєстрації торгівельної марки, в Україні діє Міжнародний класифікатор товарів та послуг. Складається він з переліку товарів та послуг, котрі згруповані між собою за різними галузями та наразі поділені на 45 класів:

    • з 1 по 34-й клас розміщені товари,
    • з 35 по 45 — послуги.

    Із цих класів потрібно вибрати ті, в яких саме ви хочете отримати захист. Також можна звернутись за допомогою патентних повірених України. Такі фахівці порадять вам певну кількість пріоритетних класів для вибору.

    Торгівельна марка захищається лише для тих товарів або послуг, відносно яких вона зареєстрована. Так вимагає Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

    З яких причин вам можуть відмовити у реєстрації

    Вас не зареєструють, якщо ваша торгівельна марка схожа на іншу ТМ, що вже зареєстрована або заявлена на реєстрацію на ім’я іншої особи, до того ж не лише для таких же, але й для схожих з ними товарів та послуг.

    Не реєструють також:

    • позначки, що вказують на вид, якість, призначення товарів і/чи послуг.
    • описові знаки.
    • позначки, що навмисно невірно вказують на особу, що надає послуги і виробляє товари.

    Скільки часу доведеться чекати, поки ТМ буде зареєстровано

    Термін реєстрації торгівельної марки не визначений законодавством чітко та безумовно. На практиці процедура реєстрації триває 12-15 місяців, з урахуванням того, що в процесі реєстрації не були допущені помилки чи пропущена важлива інформація. За оплату експрес-послгу процедуру можна прискорити на 4 місяці. Проте слід бути уважним, аби ваше «прискорення процедури» не виявилося хабарем.

    Що варто знати про подання заявки на реєстрацію торгівельної марки

    Важливим етапом реєстрації є подання заявки. Слід правильно заповнити вказану форму, вказати усю необхідну інформацію про особу, що подає заявку та її торгівельну марку. Необхідно також правильно вказати правильний перелік товарів та послуг, для яких буде відбуватись реєстрація, оскільки після подання заявки перелік розширити буде неможливо.

    Не забудьте додати зразки вашої торгівельної марки розміром 8×8 (для чорно-білої — 5 екземплярів, для кольорової — 10). Після подання заявки ви отримаєте розписку про прийняття заявки. У розписці буде вказано номер заявки, дата і час її подачі.

    Протягом 2 міс від дати подання заявки на реєстрацію торгівельної марки необхідно оплатити збір за її подання. Збір переводиться на рахунок Укрпатенту. Сума збору регулюватиметься відповідно до того, скільки класів Міжнародного класифікатора товарів і послуг було обрано, скільки осіб подавали заявки, яку торгівельну марку ви реєструєте: кольорову чи чорно-білу — та інші додаткових дій.

    Після отримання сповіщення від Укрпатенту про встановлення дати подачі заявки на реєстрацію, ви можете ставити біля своєї марки попереджувальне маркування. Це — значок торгівельної марки ™. Він буде попереджати про те, що ваша позначка проходить експертизу та уже частково охороняється законом.

    Після проходження усіх етапів експертизи і отримання Свідоцтва про реєстрацію знаку для товарів та послуг підприємець для своєї торгівельної марки може ставити значок «®». Він буде попереджати споживачів та конкурентів про те, що торгівельна марка зареєстрована в патентному відомстві.

    Що включає в себе друга стадія формальної експертизи і для чого вона потрібна

    На цьому етапі заявка перевіряється на відповідність формальним вимогам, серед яких:

    • заявка повинна подаватися у відношенні одного знаку.
    • заявка складається українською мовою і повинна складатись із заяви на реєстрацію знаку, зображення, яке заявляє позначення та перелік уже згрупованих за МКТУ товарів і послуг, для яких потрібно зареєструвати знак.
    • в заяві про реєстрацію знаку необхідно вказати особу, що подає заявку, її адресу. Якщо потрібна охорона кольору, варто також вказати кольори у заявці і подати кольорові зразки вказаного знаку.

    Як відбувається кваліфікаційна експертиза

    На цьому етапі розглядаються можливості надання правової охорони для заявленої торгівельної марки. Після проходження цієї експертизи Укрпатент виносить про реєстрацію або відмову у реєстрації. В разі позитивного рішення, після оплати державного збору за публікацію відомостей про реєстрацію вашої торгівельної марки та збору за видачу Свідоцтва на знак для товарів і послуг, необхідно протягом 3 міс надати документи про оплату в Укрпатент.

    Після цього Укрпатент надасть підприємцеві Свідоцтво затвердженого зразка, котре буде документом, що захищатиме торгівельну марку. Це Свідоцтво діятиме протягом 10 років від дати подання заявки. За 6 місяців до закінчення цього терміну його можна продовжити. На будь-якому із описаних вище етапів рекомендуємо звертатися за додатковими консультаціями до фахівців із патентного права та патентних повірених України.

    Share
    Написати коментар
    loading...