Реклама

ProZorro та Мінекономрозвитку запускають «голландські аукціони»

Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Проектного офісу Prozorro.Продажі презентували модель голландських аукціонів для банківського ринку України
Čytaty latynkoju
ProZorro та Мінекономрозвитку запускають «голландські аукціони»
  1. Головна
  2. Новини
  3. ProZorro та Мінекономрозвитку запускають «голландські аукціони»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Проектного офісу Prozorro.Продажі презентували модель голландських аукціонів для банківського ринку України

Навіщо це потрібно

Новий тип аукціонів застосовуватимуть для продажу активів банків, що ліквідуються. Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов розповів журналістам, що голландські аукціони створювались, в першу чергу, для продажу лотів, що не мають чітко визначеної вартості. В Україні цю модель можна використати для продажу таких об’єктів застави, як земельні ділянки без визначеної ціни або ж кредитні зобов’язання. Запуск нового типу електронних аукціонів — імплементація однієї з концепцій відомого у світі економіста Роджера Маєрсона.

Пілотний проект буде реалізовуватися на основі системи ProZorro.Продажі. За словами Нефьодова, це — гарна інвестиційна можливість для представників бізнесу отримати активи, а для держави — реальний виклик запустити ще одну частину економіки. Серед ключових завдань нового типу торгів — суттєво скоротити тривалість процедур по активах, які довго не продаються та мінімізувати ризики штучного затягнення процедур.

Як це працюватиме

Читайте також: Мала приватизація — невеликі держпідприємства в Україні продаватимуть через ProZorro

Торги відбуватимуться протягом одного дня, у три основні етапи. Перший— автоматичне зниження ціни. Він відбуватиметься покроково, починаючи від старту аукціону, щоп’ять хвилин. Загалом таких кроків може бути до 80. Учасники знатимуть, в який час і на скільки знизиться ціна лоту. Зупинятиметься аукціон в разі, якщо хтось з учасників достроково натисне кнопку «Придбати» ще до 16:00.

Другий етап торгів розпочинатиметься о 16:00. Протягом 15 хв усі зареєстровані учасники можуть зробити свої закриті пропозиції. Вони мають бути більшими за зафіксовану.

І останній — третій етап — раунд-пропозиція кращої ціни від того, хто першим зупинив торги. Таким чином той, хто натисне на копку «Придбати» першим, отримає конкурентну перевагу-бонус. На відміну від інших учасників, він зможе ще раз підвищити свою ставку для придбання активу в кінцевому підсумку. Особливістю такого аукціону також є відсутність вимоги про мінімальну кількість із 2 учасників. Під час аукціону ніхто не знатиме про наявність та кількість зареєстрованих учасників. Також за «голландською» моделлю учасники можуть долучатися до торгів протягом усього аукціону — головне внести гарантійний внесок завчасно.

Коли запустять нові електронні аукціони

На даний момент відбуваються тестові процедури голландських аукціонів. Перші торги за цією моделлю мають відбутися в середині жовтня 2017 року. Електронні майданчики, підключені до Prozorro.Продажі, вже відзвітували про технічну готовність щодо початку торгів за «голландською» процедурою.

Share
Написати коментар
loading...