Реклама

5 провідних стартапів Італії, вартих уваги

Нам у польскому IT-інкубаторі Moja Firma доводиться працювати з польськими та європейськими стартапами майже щодня. Тому ми віришили розповісти, як виглядає європейський ринок стартапів взагалі. Першою в поле зору потрапляє Італія

Čytaty latynkoju
5 провідних стартапів Італії, вартих уваги
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 5 провідних стартапів Італії, вартих уваги
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Нам у польскому IT-інкубаторі Moja Firma доводиться працювати з польськими та європейськими стартапами майже щодня. Тому ми віришили розповісти, як виглядає європейський ринок стартапів взагалі. Першою в поле зору потрапляє Італія

Сьогодні Італія не входить до числа країн, які мають сприятливі умови для створення та розвитку інноваційних компаній. Лише 135 італійських стартапів зуміли подолати початковий етап зростання з 4,2 тис проектів, присутніх у Європі.

Італія — 11 за рейтингом Великобританії (1412 компаній). Але якщо ми візьмемо розмір країни та її економіку, то виявиться що Італія потрапляє на передостаннє місце за щільністю (із 0,2 компаній на кожні 100 тис мешканців) та на останнє місце за збором коштів — €900 млн, що дорівнює 0,05% ВВП. Це далеко від Великобританії, Франції та Німеччини. А також не наближується до середнього показника по Європі (0,9 компаній, у стадії розвитку на кожні 100 тис жителів, інвестицій на 0,33% ВВП). В цьому питанні Італія позаду навіть від найближчих середземноморських сусідів — Іспанії та Португалії. Країна може похвалитися однією компанією. Це — e-commerce в галузі моди Yoox, заснована у 2000 році, яка є чи не єдиною, здатною зробити новий стрибок та обігнати інші стартапи, що збирають інвестицій на понад €100 млн. В Європі таких компаній 86, з яких найпотужніші — BlaBlaCarУкраїна стала першою країною, де поїздки BlaBlaCar доступні з Google Maps (Франція), Just Eat e Deliveroo (Великобританія), SpotifyУкраїнський розробник представив музичний плагін для Facebook (Швеція) та Zalando (Німеччина).

Причинами такого повільного зростання кількості компаній є високі податки та малий обсяг іноземних інвестицій, що, в свою чергу пов’язаний з бюрократією. Для порівняння, близько 45% інвестицій в німецькі стартапи у 2016 році були залучені з іноземних фондів. Іспанія також спромоглася залучити іноземний капітал. Але для Італії зараз це — захмарні мрії. Та відкидаючи зайве, варто сказати, що сьогодні вже щось починає змінюватись. Зміни відбуваються насамперед у 2 великих містах — Мілані та Римі, які все більше перетворюються на хаб для технологічних стартапів.

FindMyLost

Це — команда молодих професіоналів, які затято вірять в можливість знайти загублений предмет завдяки технологіям та силі інтернет-спільноти. Після першого пілотного тесту на EXPO 2015 у Мілані, де були загублені та знайдені близько 10 тис предметів (із них повернули 30%), на початку 2016 року офіційно запустили FindMyLost. Це — перша онлайн-платформа, яка спрощує безкоштовний зв’язок того, хто загубив річ, із тим, хто знайшов загублений предмет.

Це — також ще й бізнес, що відкриває можливості для аеропортів, розважальних парків, готельних мереж, ресторанів, кінотеатрів, фітнес центрів, таксі. Він дає змогу створювати власний електронний Lost & Found сервіс для клієнтів, в тому числі за додаткову плату. На сьогодні платформа налічує близько 50 тис втрачених предметів в Італії, з них повернули близько 40%.

GreenRail

Це — стартап, який поставив собі досить амбіційну мету: «Компанія прагне революціонувати подорожі потягом, роблячи їх більш екологічними, замінивши частину залізничних шпал новою, більш стійкою, моделлю». Розташована на Сицилії, GreenRail розробила залізничну шпалу, виконану частково з бетону та частково із суміші переробленого пластику з міських відходів — та гуми від автомобільних шин. Компанія GreenRail є володаркою численних премій та нагород. Інтелектуальна власність технології Greenrail захищена у понад 70 світових патентних бюро.

Play2Rehab

Створена групою фізіотерапевтів та експертів з програмного забезпечення, ця система була створена для нейромоторної реабілітації. Вона задумана перш за все як відеогра на приставці, але може використовуватись та бути адаптована також до медичного обладнання для реабілітації у лікарні. Додаток також може бути одним з інструментів для занять фітнесом. NiuRion – це система, оснащена інерційними сенсорами для передачі рухів. Їх прикріплюють на спортсмена чи пацієнта. Ці сенсори інтегровані з алгоритмами для комунікації, управління та обробки даних. Додається також інтуїтивно зрозуміле програмне забезпечення з графічним інтерфейсом ігрового рівня.

Відповідно до вимог реабілітації, користувач, вдягнувши щільну сорочку та штани, під’єднує інерційні датчики у відповідні місця та розміщується перед екраном будь-якого пристрою, комп’ютеру, Smart-TV чи навіть перед телевізором, з’єднаним із приставкою для відеоігор, та починає свою реабілітаційну програму у віртуальному ігровому середовищі.

Х-Spectra

Одним з найкращих стартапів останніх років цей проект назвав Університет Бокконі. Xnext – це система Х-променів. Вона дозволяє з’ясувати точний хімічний склад предмету та виявити чужорідні тіла у процесі виробництва. Xnext не тільки робить продукти безпечнішими, але й свого роду створює ризик для компаній-виробників, які мають відкликати з обігу усю лінію продуктів, якщо в них було виявлено зайві чи шкідливі домішки або дефекти. X-Spectra відкриває нові перспективи для медичного сектору та сектору громадської безпеки. Приклад — незамінним X-Spectra може бути для системи контролю безпеки в аеропортах.

ValueBioTech

Це — стартап з Мілану, який створив пристрій, що за допомогою системи 3D-бачення високої чіткості дозволяє проводити операції без жодного шраму. M.I.L.A.N.O (Minimal Invasive Light Automatic Natural Orifice) – це назва технології, яку винайшов хірург Антонелло Форджіоне. Він у своєму інтерв’ю для StartupBusiness зазначив: «Це було у 2007 році, коли в лікарні Нігуарда в Мілані я почав практикувати цей тип операцій, що дозволяють не залишати шрамів. Хірург досягає черевної порожнини через отвори, такі як рот, піхви або задній прохід. Застосовуючи цю техніку операцій, я подумав, що є місце для розробки спеціальних технологій для цих завдань». У 2016 році ValueBioTech отримав міжнародне фінансування у розмірі €2 млн. Одним з інвесторів виступив уряд Ізраїлю, який зараз пропонує перевезти компанію в Тель-Авів. Стартап отримав премію Леонардо (Premio Leonardo Startup), якою нагороджують щороку найкращі бренди, створені в Італії. Цю нагороду команді вручив президент Республіки Італія Серджіо Міттарелла.

Share
Написати коментар
loading...