Реклама

10 наукпоп-видань, які варто перекласти українською

Від редакції: Розпочався Форум Видавців — і поки всі обирають вже видані новинки, Олег Фея, фізик, науковий журналіст, учасник спільноти «15х4» та координатор тематичного кластера «Наука і технології» у межах Форуму, назвав книги науково-популярного жанру, на які вартує звернути увагу українським видавцям
Čytaty latynkoju
10 наукпоп-видань, які варто перекласти українською
  1. Головна
  2. Техно
  3. 10 наукпоп-видань, які варто перекласти українською
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Розпочався Форум Видавців — і поки всі обирають вже видані новинки, Олег Фея, фізик, науковий журналіст, учасник спільноти «15х4» та координатор тематичного кластера «Наука і технології» у межах Форуму, назвав книги науково-популярного жанру, на які вартує звернути увагу українським видавцям

Олександр Панчин. «Сума біотехнологій»

Згідно з опитуванням 2015 року, 82% американців виступають за маркування товарів із генетично модифікованими організмами. При цьому 80% – за маркування товарів із ДНК! Хоча ДНК присутнє у будь-якій їжі тваринного чи рослинного походження. Ми боїмося ГМ-товарів в основному через незнання. При тому що ГМО перевіряються значно ретельніше, ніж ті ж продукти, виведені за допомогою селекції (селекція також інструмент генетичної модифікації, тільки повільний і дорогий).

У своїй книзі біоінформатик, член Комісії по боротьбі із псевдонаукою Олександр Панчин розвінчує багато міфів про генетичну модифікацію, а також наочно і з гумором пояснює що таке гени і як генетики із ними працюють.

Ріта Картер. «Як працює мозок»

Чи є різниця в роботі мозку чоловіків і жінок? Як працює наша пам’ять? Чому у людини виникають дурні звички та нав’язливі ідеї? Людський мозок – надскладна система, і лише останні часом з’явилися методи «зазирнути» у неї, розпізнати, які області реагують на смак, на дотик, на ті чи інші зображення.

Ріта Картер – британська журналістка, двічі лауреат премії Асоціації журналістів, що пишуть про медицину та здоров’я, – зібрала у своїй книзі і описала простою мовою результати новітніх досліджень людського мозку.

Майкл Фаєр. «Абсолютний мінімум. Як квантова теорія пояснює наш світ»

Читайте також: Валентин Солонечний, Science Ukraine: «Популяризаторам науки варто бути наполегливішими»

Писати про квантову фізику просто і без формул – дуже складна задача. При тому, що на здобутках квантової теорії базується наша цивілізація – завдяки їм працюють комп’ютери (властивості напівпровідників були пояснені квантовою фізикою, після чого стало можливим їхнє застосування в електроніці), квантові комп’ютери скоро стануть в змозі ламати будь-які паролі, новітні матеріали із визначними властивостями (як-от графен, один шар атомів вуглецю, один із найміцніших матеріалів в світі) створюються в лабораторіях квантової фізики. Навіть перше звукове кіно стало можливим завдяки поясненню явища фотоефекту і використанню фотоелементів!

Фізик Майкл Файєр взявся за цю складну справу і таки зміг викласти основні засади квантової теорії для широкого загалу. Книга буде цікавою не лише людям, які ніколи систематично не цікавилися цією галуззю науки, — а й науковцям, які зможуть знайти влучні слова, аби розповідати про свої дослідження.

Стівен Вайнберг. «Перші три хвилини»

Класична книга нобелівського лауреата Стівена Вайнберга описує перші хвилини існування нашого Всесвіту. Наразі усі фізичні теорії пасують перед першою миттю в історії Всесвіту, перед сингулярністю, із якої він виник. Зате можуть ґрунтовно розповісти що відбувалося потім – надстрімке розширення, домінування випромінення, взаємне знищення матерії та антиматерії, виникнення перших атомів.

Ця книга, що з’явилася на основі лекцій, що читав Вайнберг ще у 70-х роках минулого століття, знана класика серед книжок про фізику. З того часу науковці дізналися більше про Всесвіт, та книга все ще є актуальною і чудовим «стартовим майданчиком» для тих, хто хотів би дізнатися про наш світ більше.

Олександр Марков. «Народження складності», «Еволюція людини»

Якщо «Перші три хвилини» – історія далекого минулого нашого Всесвіту, то «Народження складності» дозволяє зазирнути в перші роки зародження життя на Землі. Це захоплива подорож сходинками сучасної еволюційної біології – як із простих хімічних речовин крок за кроком виникало життя, утворюючи такі складні системи як клітини (кожна клітина – це складна симбіотична система із примітивних організмів, які колись існували незалежно), а вони уже стали складовими усіх відомих нам істот.

У двотомній «Еволюції людини» розказано, як наші далекі предки прогресували, аби стати, врешті решт, нами. Як змінювалися їхні кінцівки, аби оволодіти простими знаряддями праці. Як мільйони років еволюціонував мозок, чому причиною були більш складна поведінка наших пращурів. Захоплива історія становлення людства, і його розселення із Африки усіма континентами Землі (окрім Антарктиди).

Ерік Тополь. «Майбутнє медицини. Ваше здоров’я у ваших руках»

Читайте також: Анастасія Шелевицька, Ксенія Семенова: «Наука буквально скрізь навколо нас»

Ерік Тополь – професор геноміки Інституту трансляційних досліджень Скріппса у Каліфорнії, та лікар-кардіолог, котрий практикує на передовій сучасної медицини. Автор описує новітні підходи у боротьбі із раком, серцево-судинними захворюваннями, хворобою Альцгеймера, нервовими хворобами, а також розказує як зміниться медицина завдяки медичним гаджетам, що в змозі зібрати безліч персональної інформації про кожну людину і, як наслідок, допомогти розробити індивідуальний підхід до кожного пацієнта.

Леонард Млодінов. «(Не)випадкова випадковість. Як випадок керує нашим життям»

Перед вами три двері. За однією із них суперприз – автомобіль. Ви обираєте якісь двері, після чого одні із двох з тих, що залишилися, відчиняють – там пусто. А потім вам дають можливість або залишитися при своєму виборі, або ж змінити його на інші зачинені двері. Як краще вчинити з точки зору теорії імовірності? Складно відповісти? А давайте так. Перед вами 100 дверей, ви обираєте одні із них, після чого 98 із тих, що залишилися, відчиняють — там порожньо. Чи зміните тепер свій вибір?

Теорія імовірності — надзвичайно складна у вивченні дисципліна. Через те, що її засади часто ідуть всупереч нашій інтуїції. Американський фізик, автор численних науково-популярних книг (і співавтор Стівена Гокінга) на побутових прикладах пояснює як працюють теорія імовірності та статистика, так що цю книгу можна назвати прикладною. Вона допоможе зорієнтуватися в ситуаціях, коли ваша інтуїція відмовиться працювати.

Річард Фейнман. «Характер фізичних законів»

Нобелівський лауреат із фізики Річард Фейнман брав участь у Мангеттенському проекті зі створення американської ядерної зброї, розробив нову науку – квантову електродинаміку, читав лекції у провідних американських інститутах, з’ясував через що вибухнув американський шатл «Челленджер». А також… зламував сейфи, полюбляв товариство стриптизерок, безупинно розігрував друзів і колег, і поклав слухавку, коли йому повідомили про здобуття Нобелівської премії – вирішив, що це чийсь жарт у відповідь. В українському друці уже вийшла біографічна книга «Ви, звичайно, жартуєте, містер Фейнман». Книга «Характер фізичних законів» створена на основі лекцій видатного науковця, які він переписав мовою, зрозумілою широкому загалу. Легко і з гумором один із провідних фізиків світу розповідає про рушійні сили усього, що ми бачимо довкола.

Джаред Даймонд. «Колапс: як суспільства обирають між виживанням і загибеллю»

Читайте також: Настільна книга стоїків у XXI столітті

Чим керувалися жителі острова Пасхи, вирубуючи останні дерева? Чому занепала перша колонія вікінгів в Америці, а потім і в Гренландії? Як любов до розкошів вождів стародавніх майя привела до екологічної катастрофи, що спричинила занепад цієї цивілізації? А також чому ми маємо перейматися викидами в атмосферу китайськими заводами, забрудненням нафтою океанів, екологічною ситуацією в Австралії та штаті Монтана? Світ поєднаний настільки великою кількістю ниточок, що розірвання лише кількох із них спричинить серйозні наслідки по всій Землі. Лауреат Пулітцерівської премії Джаред Даймонд розповідає про занепад колись могутніх стародавніх суспільств, а також проводить паралелі із сучасним світом. Чи так далеко ми відійшли від тубільців острова Пасхи, які необачно знищили усі дерева заради встановлення величних кам’яних пам’ятників?

Паскаль Буайє. «Пояснюючи релігію: природа релігійного мислення»

Щодо релігії існує стійкий міф родом із «країни Рад», нібито вона виникла для пояснення стародавніми людьми природних явищ, які їх лякали. Такий погляд на виникнення релігії однобокий – він не бере до уваги стійких особливостей людської психіки, які лишаються незмінними й тепер. Адже більшість природних явищ, що лякали та спантеличували наших пращурів, пояснена завдяки фізиці, хімії, біології, а релігія лишилася. Паскаль Буайє, антрополог і еволюційний психолог з Університету Вашингтона, у свої книзі, базуючись на численних дослідженнях з антропології, соціології, психології, нейрофізики, пояснює природу релігійних вірувань у людей. Книга написана дуже обережно, так що в ній знайдуть багато чого цікавого і віряни, і атеїсти.

Share
Написати коментар
loading...