Реклама

Крокуємо в Європу — майбутнє електронних сервісів в Україні

Минулого тижня за ініціативи EBA відбулися Lobbing Talks з електронної демократії, де ключові державні посадовці обговорили еволюцію електронних послуг в Україні. На часі дізнатися деякі подробиці цієї зустрічі
Čytaty latynkoju
Крокуємо в Європу — майбутнє електронних сервісів в Україні
  1. Головна
  2. Техно
  3. Крокуємо в Європу — майбутнє електронних сервісів в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Минулого тижня за ініціативи EBA відбулися Lobbing Talks з електронної демократії, де ключові державні посадовці обговорили еволюцію електронних послуг в Україні. На часі дізнатися деякі подробиці цієї зустрічі

Учасники дискутували щодо перспектив розвитку сервісів BankID, електронних послуг, що надаються ДФС України та інших сервісів для бізнесу та соціальної сфери.

BankID в Україні — поточний стан справ

BankID — спосіб електронної ідентифікації громадян через українські банки для отримання адміністративних послуг через інтернет.

— Наразі в системі працюють 7 банків. Ще 14 банківських установ перебувають на етапі підключення.

Євген Степанюк, начальник Управління реформування фінансового сектору Департаменту стратегії та реформування НБУ

Як це працює? На сайті надання послуг користувач вибирає «Увійти через BankID», зі списку запропонованих банків вибирає свій банк, проходить авторизацію, при необхідності заповнює форму запиту на отримання інформації. У відповідь банк передає сайту надання послуг необхідну інформацію (наприклад, ПІБ, серію і номер паспорта). Користувач отримує запитувану інформацію на свою електронну пошту протягом короткого часу.

Вже зараз в електронному кабінеті можна зареєструвати ФОП, записатися на отримання біометричного паспорту, отримати будь-які виписки з реєстрів Мінюсту. Популярність сервісу зростає. У 2017 році через BankID здійснено в 7 разів більше запитів, ніж в попередньому.

Євген Степанюк

Євген Степанюк

Загалом ідентифікацію громадян через BankID підтримують 9 установ:

  • Мінюст,
  • Єдиний державний портал адміністративних послуг,
  • портал державних послуг iGov,
  • Львівська міська рада,
  • платформа «Мій голос»,
  • платформа «Громадський проект»,
  • онлайн-система «Громадський бюджет»,
  • сервіс електронних петицій Кабміну України та Єдина система місцевих петицій.

Ще 9 установ перебувають на етапі підключення.

Які є проблеми із цим сервісом

Дуже високі технічні вимоги до банків для приєдання до сервісу, обмежена кількість доступних послуг, відсутність можливості дистанційного відкриття рахунків, питання безпеки.

— На сьогодні найбільш надійною є ідентифікації громадян через електронний цифровий підпис. Й ідентифікація через BankID завжди буде поступатися їй за рівнем гарантій

Олексій Вискуб, перший заступник Голови Державного агентства з питань електронного урядування України

Олексій Вискуб

На думку Вискуба, сьогоднішня реалізація BankID не дозволить використовувати його для отримання значимих адміністративних послуг. Мінюст працює над впровадженням онлайн-реєстрації новонароджених дітей, шлюбу. Проте в найближчий час не буде можливості реєструвати онлайн новий бізнес. Хоча BankID є менш надійним, він доступніший для громадян, а тому має свої перспективи.

Максим Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України, вважає, що жодна з електронних та паперових систем не може бути досконалою та гарантувати стовідсоткову безпеку транзакцій. Проте, якщо порівнювати з паперовою, електронна документація є захищенішою. Наразі триває робота з пошуку найбільш зручних та доречних технічних рішень електронних сервісів.

Які планують розвивати BankID 

До 2020 року планується розвивати систему у трьох напрямках:

  • Розширення списку порталів адміністративних послуг, підключених до BankID;
  • Bank-to-bank — дистанційна ідентифікація банками клієнтів інших банків;
  • Bank-to-commercial — можливість отримувати інформацію про клієнтів банків для комерційних компаній.

У відповідь і державні установи включають інтеграцію з BankID у свої плани, зокрема роботу у цьому напрямку ведуть в Будинку юстиціїЯк зареєструвати ФОП за добу.

— У найближчий час ми плануємо надавати онлайн до 190 різних послуг. Для інтеграції з BankID потрібна певна зміна нормативної бази, і зараз ми працюємо над цим.

Станіслав Куценко, начальник Головного територіального управління юстиції у Києві

Крім того, Державне агентство з питань електронного урядування до кінця року планує забезпечити отримання 100 основних адміністративних послуг онлайн. Уряд у цей час оновить портал, де всі послуги, що надаються, будуть зібрані в єдиний каталог.

«Єдине вікно» — що це і для кого

Єдине вікно — система, через яку учасники експортно-імпортних, транзитних операцій здійснюють обмін інформацією.

Як це працює? Наприклад, декларант при імпорті товару в Україну подає весь необхідний пакет документів для здійснення його розмитнення в електронній формі на одну адресу. Протягом 4 годин (в разі, якщо у співробітника митниці не виникло жодних питань) митне оформлення завершується в автоматичному режимі.

На українських митницях система працює вже понад рік. За даними ДФС, зараз 27% усіх операцій здійснюється за «Єдиним вікном». Система має на меті підвищення швидкості розмитнення товарів, уніфікацію великої кількості різноманітних документів до єдиного зразка, спрощення митних процедур. Повсюдне підключення «Єдиного вікна» планується з лютого 2018 року.

Проблеми та пошук їхнього вирішення

Комерційні компанії повідомляють про труднощі в користуванні системою, вказуючи на відсутність налагодженої комунікації між співробітниками митниці та контролюючими органами, які є учасниками процедур розмитнення.

Олександр Івашкович

— Повідомлення про результат контролю затримаються до того моменту, поки буде здійснено повну доставку за цим документом. Таке рішення було прийнято при проектуванні системи.

Олександр Івашкович, в. о. начальника Департаменту інформаційних технологій ДФС

На думку Івашковича, проблеми, пов’язані з «Єдиним вікном» виникають не через технічну реалізацію системи, а через нормативну базу. Багато законопроектів потребують корегування, і система не стане зручною, доки нормативні питання не буде врегульовано.

Які плани розвитку «Єдиного вікна»

Зі змінами до постанови №364, які плануються найближчим часом, усі контролюючі органи матимуть доступ до даних веб-порталу «Єдине вікно». Це має прискорити процедуру митного оформлення.

Івашкович зазначає, що поки користувачі системи будуть мати будь-які проблеми при користуванні, він готовий особисто відповідати в соцмережах на всі питання громадян. Досвід європейських країн показує, що впровадження подібних систем потребує декількох років роботи, тому Україна знаходиться тільки на початку цього шляху.

Електронний кабiнет платника податків

Це — сервiс для взаємодії платників податків з органами ДФС у режимi реального часу. Сервіс сприяє правильному i зручному обчисленню та своєчаснiй сплатi податкiв i зборiв.

Як це працює? В електронному кабінеті платник податків може отримати інформацію про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності. Також громадяни України можуть скористатися інформацією з загальнодоступних реєстрів, роздрукувати бланки податкової звітності, заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб, переглядати стан розрахунків з бюджетом, реєструвати податкові накладні, листуватись онлайн із органами ДФС.

Цей сервіс — альтернатива сумнозвісному «M.E.Doc»Petya, NotPetya та 7 головних висновків після найбільшої хакерської атаки та іншим програмам для електронного документообігу для малого та середнього бізнесу. Наразі сервісом користуються 9 млн осіб. Для фізичних осіб-підприємців кабінет вже наразі є повноцінним інструментом, через який можливо подавати всю податкову звітність та отримувати всю необхідну інформацію.

Наталія КалєніченкоЯкщо говорити про наявні проблеми, то в цьому сервісі досі не реалізовано всі необхідні сервіси для юридичних осіб.

Стосовно планів — електронний кабінет платника податку на сайті ДФС матиме повну функціональність для великого бізнесу з січня 2018 року.

— Впровадження електронного сервісу насамперед потребує реформування бізнес-процесів. Ми аналізуємо, де можна спростити процеси комунікації з платниками. Частину автоматизацій реалізуємо самостійно, а оптимізація деяких потребує нормативної роботи із законодавством.

Наталія Калєніченко, директор департаменту обслуговування платників ДФС

Найближчі оновлення сервісу стосуються тих послуг, які є найбільш популярними серед користувачів. Наприклад, вже автоматизовано операції, пов’язані з роздрібною торгівлею, а оптова поки що чекає свого часу.

В публікації використано світлини EBA

Share
Написати коментар
loading...