Реклама

Омар Хатамле, NASA: «Ми працюємо над технологіями, які будуть змагатися з людьми за робочі місця»

Які кардинальні зміни принесуть технології в наше життя, як витримати конкуренцію на ринку й у що варто інвестувати бізнесам — про це та інше розповів під час конференції Brain&Ukraine представник космічної агенції NASA, доктор Омар Хатамле
Čytaty latynkoju
Омар Хатамле, NASA: «Ми працюємо над технологіями, які будуть змагатися з людьми за робочі місця»
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. Омар Хатамле, NASA: «Ми працюємо над технологіями, які будуть змагатися з людьми за робочі місця»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Які кардинальні зміни принесуть технології в наше життя, як витримати конкуренцію на ринку й у що варто інвестувати бізнесам — про це та інше розповів під час конференції Brain&Ukraine представник космічної агенції NASA, доктор Омар Хатамле

Що відбувається у світі?

Якщо ви подивитеся на населення Землі від початку еволюції сучасної людини до приблизно XIX століття, населення планети було менше ніж 1 млрд. Лише за 200 років чисельність населення зросла до 7,5 млрд людей і продовжує зростати далі. І в цілому населення Землі доволі скоро зможе сягнути позначки в 9–10 млрд. Це — величезна кількість людей. І що цікаво, водночас у нас є експоненційний розвиток технологій на безпрецедентному рівні. Якщо просто подивитися на обчислювальну потужність, яка буде доступна десь до 2030 року, то до того часу вона буде еквівалентна одному людському мозку.

Якщо цей тренд далі триватиме, обчислювальна потужність досягне моменту, коли 1 комп’ютер буде еквівалентом 1 млрд людських мізків. Можете уявити, які будуть наслідки цього. Тобто в нас величезний експоненційний розвиток технологій і збільшення кількості населення. Це відбувається одночасно, і це дуже цікаво.

Чи замінять машини людину?

У США до 2050 року розвиток технологій вплине на 50 млн робочих місць в економіці. До 2025 року самий лише ринок робототехніки буде становити $70 млрд. Уже розроблено робота, який може двома «руками» рухати предмети та маневрувати ними. Якщо так продовжуватиметься й далі, через плюс-мінус 50 років роботи стануть настільки просунутими, що їх буде важко відрізнити від людей. Але тільки цього не достатньо.

Якщо в нас є робот, який виглядає як людина, може діяти як людина, використовувати всю інфраструктуру, як це робить людина, тоді це може мати вплив і на ринок праці. Це дискусія, яка вже давно триває. Ще на початку століття, коли почалася промислова революція, ми думали, що машини й автоматизація можуть суттєво вплинути на робочі місця. Проте цього не сталося. Робочі місця змінилися на інші. Але ринок праці продовжує зростати. Проблемою тут і тепер є поєднання штучного інтелекту з роботами. Таким чином ми створюємо нову парадигму. Отже, уявіть обчислювальна потужність 1 млрд людей в одному роботі, який буде схожий на людину. По суті ми говоримо про створення нового виду. Це — технологія, яка цілковито змінить правила гри й матиме істотний вплив на все, що ми робимо.

Читайте також: 70% топ-менеджерів інвестуватимуть в штучний інтелект — дані PwC

Кіборги: фантастика чи близька реальність?

Експерти можуть сказати, що нова технологія буде створювати нові робочі місця, як це завжди траплялося. Але тут ми створюємо не тільки нову технологію, а справді новий вид, нових істот, які будуть змагатися з людьми за ці робочі місця. І саме тому багато науковців мають кардинально різні думки.

Дехто стверджує, що може бути негативний вплив. Інша половина переконує, що такого впливу не буде. Часто ведуться дискусії про різні види праці. Ми загалом можемо сказати, що майже будь-яку роботу людини можна замінити штучним інтелектом. Водії, лікарі, юристи, бухгалтери — майже всі професії можна «реалізувати» за допомогою штучного інтелекту. Реально величезна кількість робочих місць може зазнати впливу від роботів. Звісно, є ті професії, які доступні лише для людей. Але головне — як нам зберегти ці робочі місця і як захиститися? З іншого боку, обчислювальна потужність роботів і далі продовжує збільшуватися. Зараз, наприклад, уже є спеціальні рукавиці із серводвигунами, які збільшують силу. У нас уже є лінзи, які можуть фотографувати, уже є доповнена реальність, яку можна використовувати. Із розвитком технологій ми намагаємося інтегрувати ці технологічні системи в наші тіла. Але наскільки за 25–50 років ми наблизимося до кіборгів? Наукова фантастика часто посилається на подібні речі, але насправді — це вже майже реальність.

Освіта майбутнього: в чому полягає складність?

Нам необхідно працювати і з науковцями, і з державними установами, і з промисловцями в тому числі. Якщо ми подивимося на професії наступних десятьох років, то 60% з них ще навіть не існують сьогодні. Тому як ми можемо навчати майбутніх працівників, якщо невідомо якими будуть професії найближчих років? Ми насправді маємо переоцінити всю систему освіти. Науковці, промисловці й уряд мають працювати разом, щоби почати розбиратися в тому, як ми насправді можемо адаптуватися, змінити підхід, щоби в майбутньому навички людей були адекватними, відповідали попиту та стану технологій і економіки.

Читайте також: Фредерік Мазелла, засновник BlaBlaCar — про сучасну освіту

Чому NASA цікавлять інновації?

Якщо подивитися на те, що було за останні кілька років у нашій космічній програмі, основною метою було збудувати космічну станцію. Це – дорогий, складний проект, міжнародне починання різних країн. І ця місія була виконана. Далі на Space Shuttle не варто було витрачати гроші, тому ми скасували цю програму й почали думати про глибокий космос. І далі ми почали думати про місяць і астероїди, і зараз усі переважно дивляться на Марс.

По суті, потім ми почали думати про низьку орбіту і про комерційні ракетоносії. Тому що зараз не тільки NASA є на цьому ринку. Ви напевно чули про NewOrigin, SpaceXSpaceX запустить на орбіту безпілотник й інші компанії. Усі вони змогли скористатися цим величезним набором технологій, який ми накопичили за роки. І вже створилася нова економіка, новий бізнес навколо цього, який далі продовжує зростати. Також, якщо подивитися на те, що буде в найближчому майбутньому, технологія стає все меншою, йде мініатюризація. Уже не потрібні супутники завбільшки з машину. Зараз можна збудувати невеликий супутник завбільшки, як кубик Рубіка, і його набагато дешевше запустити. Вже сама мініатюризація й дешевий доступ до ракетоносіїв створюють нову хвилю компаній та стартапів по всьому світу. Зараз і далі відкривають нові лінії, вкладають багато капіталу і створюють нові технології.

А що там із відпусткою на Марсі?

Полетіти на МарсNASA розробляє ракету для кількатижневих польотів на Марс — це буде дуже складно та ризиковано. Тому нам потрібно думати творчо як робити речі дешевшими, швидшими, як створювати міжнародні альянси для того, щоби ці речі ставали можливими. Тепер, як космічна галузь може зробити внесок в економіку? Ви можете подивитися, як аеронавтика може змінювати світ за допомогою таких компаній, як Boeing, Lockheed та низки інших. Аерокосмічна галузь — це зараз трильйонна індустрія, яка створює тисячі робочих місць. Буде дуже багато технологій, які стануть загальновживаними. Однак ми говорили про мініатюризацію. Наприклад, пристрій для запису 5 МБ у 1956 році й зараз — це величезна різниця. Виготовлення 3D-деталей — це нова технологія. Вона надзвичайно важлива. Адже коли ми починаємо посилати людей на Марс, ми не можемо посилати туди всі запчастини для техніки одразу. І це було б дуже важко з точки зору логістики. Тому ми висилатимемо електронний файл, і можемо за допомогою піску з нашої планети виготовляти деталі.

Читайте також: Українська ракета сподобалася Ілону Маску

Друкуємо сорочки, недорого

У медицині ми говоримо про 3D-друк органів. Можемо також друкувати їжу й одяг. У майбутньому ви підете в магазин одягу, вас просканує тривимірний сканер, зніматиме мірки, дізнається, який вас цікавить фасон і колір. І поки ви питимете каву, вам надрукують сорочку або інший предмет вашого гардеробу. І це станеться набагато скоріше, ніж ви думаєте. Зараз індустрія концентрується також на безпілотних автомобілях. Це — дуже захопливий приклад. Кожна з цих технологій матиме надзвичайні наслідки для людства.

Фото: Ruslan Batytskyi

Коли в Каліфорнії я працював у центрі Еймса в NASA, я пив каву в кав’ярні й побачив дуже дивний автомобіль, на якому все крутилося, було дуже багато приладів. Виявилося, що це був один із прототипів безпілотного автомобіля Google. Що цікаво стосовно безпілотних автомобілів — це розробка алгоритмів. Чим більше у вас вихідних даних, чим точніші алгоритми, тим краще орієнтується машина в просторі.

У Гарварді провели дослідження, де стверджується, що середній американець проводить до 40 тис годин за кермом автомобіля. Ми розуміємо, що якщо для кожної людини ми зекономимо по 40 тис годин, скільки це звільненої продуктивності й виробничої потужності, і що ми можемо зробити для економіки. Ще одна мета безпілотних автомобілів — це до нуля зменшити кількість ДТП. Тобто ми повністю прибираємо людський елемент із цієї системи. Повністю роботизована система має бути набагато стабільнішою та безпечнішою із відсутністю дорожніх аварій. У Штатах в середньому є по 2 автомобілі на сім’ю. Але я їду на автомобілі на роботу, і 90 % часу він стоїть на стоянці. Алгоритми штучного інтелекту можуть визначати, кому наразі потрібна машина. І тому ми можемо перейдемо від 2 автомобілів на сім’ю до невеличкого парку автомобілів, який обслуговуватиме дуже велику групу людей. Тобто ми будемо бачити набагато меншу кількість автівок на вулицях. Чим менше машин — тим менше шкоди для навколишнього середовища. Чим менше машин — тим менше заторів.

Читайте також: Volvo тестує безпілотний сміттєвоз

А що ж з’явиться нового?

Далі, з появою автономних автомобілів виникнуть нові послуги та нові технології розваг. Адже якщо люди не керують автомобілями, вони зможуть робити щось інше. Можливо, люди зможуть споживати їжу в автомобілі. Це —дуже великі можливості для бізнесу та для стартапів. Не існує жодних концептуальних і технологічних перепон для цих автівок. Якщо ви розпочнете зараз — у вас буде певна фора. Проте це матиме вплив на безліч сфер, зокрема на готельну індустрію. Також це вплине на паркувальні майданчики у великих містах. Вони просто стануть непотрібними, адже машини водитимуть себе самі, а ці паркувальні майданчики можна буде використовувати для інших цілей. І це — тільки ті декілька речей, про які я подумав на ходу. Це — лише одна технологія, яка має такий вплив на всі елементи життя й кидає виклики, покращує якість життя. А їх буде чимало.

Також надзвичайно важливою також є кібербезпека. Жодна з цих технологій не буде можливою без належної кібербезпеки. Уявіть, що ви їдете по шосе на великій швидкості в автомобілі, хтось зламує вашу машину й отримує над нею контроль. Тобто яким чином убезпечити цю інфраструктуру — це є питання номер один.

Що інновації дають бізнесу?

По-перше, інновація, яка є на порядку денному в бізнесі. Наприклад, ZARA. Коли ця марка розпочала своє існування, усі думали, що вона не буде успішною. Індустрія одягу — одна з найбільш конкурентних на ринку. І коли ZARA з’явилася, вони подумали, як зробити щось краще, чого ще не було на ринку. У стандартній індустрії одягу між тим, як дизайнер створює новий фасон, і моментом, коли він потрапляє на полиці магазинів, є проміжок часу приблизно в 1 рік. У ZARA це відбувається за 2 тижні. Також вони створюють відчуття постійної нестачі: випускають свої колекції в дуже малій кількості. Також вони отримують відгук від покупців і аналізують отримані дані. І тепер вони випускають нову колекцію щодватижні та мають понад 2 тис магазинів по всьому світу.

Читайте також: Український бренд чоловічого одягу виходить на Kickstarter

Як здобувати там, де інші втрачають?

NetflixНа платформі Netflix вийшов перший український серіал — це теж дуже яскравий приклад інновацій і того, як компанія не спинилася на досягнутому успіху. Пам’ятаю, коли я брав на прокат VHS-касети, доводилося сплачувати штраф за несвоєчасне повернення. І я весь час сплачував ці штрафи. Тому перегляд фільмів обходився мені досить дорого. На це жалілися всі покупці. Netflix зробили ланцюжок доставки та змогли доставляти DVD за день чи два. Також вони першими зробили передплату. Ви могли заплатити певну суму й завдяки цій моделі отримувати декілька фільмів на місяць. Вони пішли до компанії Blockbuster і хотіли їм продати свій бізнес, але Blockbuster їх не викупив. Але через деякий час Blockbuster збанкрутував саме через них.

І Netflix уже став лідером на ринку, у той час як Blockbuster, Hollywood — всі ці звичайні моделі поширення кінофільмів почали втрачати позиції. Глядачі дуже нетерплячі, вони хочуть усе швидко. Саме тому старі моделі дистрибуції зазнали поразки. Зараз, наприклад, можна просто зайти на веб-сторінку й дивитися стрімінґ фільмів. Ми бачимо успіх платформ для потокового відео. Зараз у Netflix побачили, що з іншими потоковими сервісами доводиться багато конкурувати, і тому вони самі почали виробляти кінофільми, які вже отримують Оскар.

Це свідчить, що недостатньо просто мати успіх — слід продовжувати робити інновації, щоби далі не стояти на місці. І великі компанії мають також остерігатися стартапів, тому що якась невеличка технологія може повністю змінити всю індустрію. Наприклад, AirbnbVice та Airbnb започаткують оригінальний туристичний проект зараз істотно змінює готельний бізнес. UberUberX запустився ще в одному українському місті повністю змінив діяльність таксі, і є купа таких прикладів. Тому великі корпорації мають бути дуже кмітливими, дивитися що відбувається у їхніх «невеличких» конкурентів. Тому що стрімкий розвиток технологій діє таким чином, що великому бізнесу потрібно зараз зважати на все.

Читайте також: Де зупинитися в сезон відпусток — 5 альтернатив Airbnb

Велике починається з малого

Якщо говорити про те, як креатив може допомагати розвитку технологій, розповім яскравий приклад крос-індустрії. Автомеханік з Аргентини якось був на вечірці, відкривав пляшку вина й помітив, що корок потрапив усередину. Присутні почали думати, хто зможе витягнути цей корок, не розбивши пляшку. Усі спробували, але ніхто не зміг.

І от він узяв поліетиленовий пакет, засунув усередину, почав його надувати й зміг таким чином дістати корок із пляшки. Потім він подумав, як це можна використати. У нього був приятель гінеколог. Автомеханік розповів йому цю історію. В результаті вони придумали технологію, яка зараз у країнах, що розвиваються, використовується при пологах. Цей прилад врятував багатьох дітей. І це — дуже проста технологія, яку автомеханік вигадав на вечірці за пляшкою вина. Іноді речі можуть придумуватися дуже легко, якщо ви просто вмієте порівняти різні елементи, поєднати їх.

Обмінюйтеся думками в різних сферах

Відкрита інновація — це теж те, чим у NASA ми часто користуємося. Наприклад, Гарварду було цікаво розробити алгоритм для секвенування нуклеотидів. Вони кілька років працювали, мільйони доларів витратили, і змогли зробити алгоритм, що мав точність у 70%. Було витрачено купу грошей, і час секвенування за цією технологією складав понад 4 години. Ученим це не сподобалося, вони спробували щось інше — точніше та швидше.

Вони взяли двох аспірантів, заплатили їм невеликі гроші, і ті успішно змогли підвищити точність до 77%. Також вони зменшили час обробки на 47 хв. Але потім почали з’являтися відкриті інновації. Тому вчені з Гарварду вирішили виставити свої напрацювання на ринок і подивитися що буде. Вони оголосили про це завдання як про виклик для усього ринку технологій. Хтось їм розробив алгоритм, який підвищив точність секвенування до 80% за 16 сек при вартості технології лише $6 тис. І людина, яка вирішила цю задачу, не була медиком. Це був фахівець із IT. Чимало подібних рішень можуть надходити з різних галузей.

Збалансуйте свою команду

Часто працівники компаній поділяються на дві частини: фермери та мисливці. Фермери кажуть: «Дайте мені задачу, я її виконаю, і не чіпайте мене більше». А мисливці завжди бігають туди-сюди, намагаються знайти найкраще місце для здобичі, але вони не завершують свої проекти. Тому вам необхідно знайти баланс фермерів і мисливців, який може повністю змінити перебіг процесів у компанії.

Читайте також: 5 серіалів про технології, які вам варто подивитися

Прагніть змін і ставайте кращими

Ми часто чуємо вислів «поразка — це не варіант». А я думаю, що поразка — це завжди варіант. Ми це розуміємо з дуже багатьох речей. Якщо ви зазнали поразки, ви можете потім зробити краще. Звичайно, якщо ви ставите ракету вже з людьми на майданчик для запуску, то вам не можна зазнавати невдачі. Томас Едісон сказав: «Я не зазнавав поразки, я просто знайшов 10 тис варіантів, які не працюють». Він колись повертався додому зі школи і приніс звідти записку матері про те, що він занадто розумний, і школа не може його нічому навчити, і він має навчатися вдома. Едісон лишився вдома, навчався індивідуально — і став одним із найкращих винахідників. Коли його мати померла через дуже багато років, він перебирав її речі і знайшов цю записку. Але в ній було написано, що ця дитина недорозвинена й ніколи не зможе закінчити школу. Мати насправді зробила все інакше, не сказавши хлопчикові про справжній вміст записки від вчителя.

Якщо ви даєте людям можливість вірити в себе, ви тим самим створюєте собі неймовірних працівників. Дуже часто коли ви зустрічаєтеся з якоюсь проблемою, багато людей кажуть: «Це для розумних, це для ботанів, це неможливо». Але насправді немає жодних обмежень. Принцип «якщо це працює, навіщо його змінювати» не підходить. Завжди можна щось змінити на краще. Якби ми дотримувалися цього принципу, то всі досі їздили би верхи та возами, тому що перші машини були гіршими за коней. Отже, якщо ви бачите, що щось можна змінити на краще — змінюйте це.

Не бійтеся висловити власну ідею, поважайте креатив інших

Розумні компанії оберігають свої відділення, які займаються інноваціями, навіть іноді їх розміщують в інших будівлях. Я люблю звертатися до двох-трьох інших компаній, наприклад до Google у Кремнієвій Долині. Коли ви приходите до Google, складається зовсім інше враження. Вони кажуть, що ви не можете змусити людей створювати інновації, але ви можете створити середовище, де зростатимуть інновації.

Читайте також: 10 головних анонсів конференції Google I/O 2017

Є середовище, де люди вільно створюють ідеї. Розробники можуть обговорити свої пропозиції з менеджером, який дозволить їм використати певний бюджет або 20% робочого часу для реалізації цього проекту. У цьому плані вони дуже гарно створюють інновації. Промоція інновацій серед директорів — це дуже важливо. Старші директори дуже часто підтримують інновації. Але менеджери середньої ланки дуже часто їх стримують і  перешкоджають. Як цього позбутися? Потрібно в ключові показники ефективності менеджерів середньої ланки закладати показники інновацій. Менеджерів середньої ланки варто контролювати саме в цьому аспекті.

Створіть сприятливе для розвитку середовище

Діти завжди будуть ділитися з вами своїми малюнками, своїми творіннями, вони не соромляться цього. Я веду до того, що потрібно створити середовище, де люди зможуть ділитися навіть найдурнішими ідеями. І хтось знайде цю ідею цікавою, почне розвивати її, замість того, щоби директор сказав, що «це — повна дурня». Середовище — це дуже важливо. Вам і вашим колегам має бути комфортно ділитись ідеями.

Забудьте про обмеження і досягайте успіху

Коли створюєте стратегію майбутнього, не обмежуйте себе технологіями сьогодення. Я люблю інвестувати та робити ставку на ті речі, які ще досі не розроблені. І коли ви маєте наукові доробки, статті, розумієте куди рухається індустрія, ви починаєте інвестувати в ці напрямки. Також дуже важливо, коли публічний та приватний сектори працюють разом. Уявіть собі, скільки всього ми могли би досягти, працюючи разом, щоби вирішити наші спільні виклики. Нас фактично ніщо більше не обмежує.

Share
Написати коментар
loading...