Реклама

Як VR здатна змінити звичні заняття у класах

Віртуальна, доповнена чи гаптична реальність — всі ці терміни означають використання елементів штучної реальності. Зазвичай з ними асоціюють комп'ютерні ігри. Однак нині розмови ведуться й про те, щоб запровадити VR у шкільних класах для покращення навчального процесу. На часі дізнатися, як це працює
Čytaty latynkoju
Як VR здатна змінити звичні заняття у класах
  1. Головна
  2. Техно
  3. Як VR здатна змінити звичні заняття у класах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Віртуальна, доповнена чи гаптична реальність — всі ці терміни означають використання елементів штучної реальності. Зазвичай з ними асоціюють комп'ютерні ігри. Однак нині розмови ведуться й про те, щоб запровадити VR у шкільних класах для покращення навчального процесу. На часі дізнатися, як це працює

З появою Google Cardboard Headset та Oculus Rift світ раптово почав приділяти посилену увагу можливостям, які відкриває віртуальна реальність. Google, між тим, запропонував представив і спосіб використання доповненої реальності з Google Glass. Однак усі ці нововведення не були надто успішними. Можливо, саме тому вивести їх на масовий ринок не вдалося. Тепер до цих революційних технологій починають приглядатися школи для використання під час уроків.

Навіщо впроваджувати VR у кожен клас

Процес отримання нових змінюється від простого «вивчення» теми до її «переживання наживо». Йдеться не лише про інтерактивні вправи, для яких не потрібно віртуальної реальності. VR дає змогу «перебувати у місці», знання про яке учні здобувають під час уроку. В одній із британських шкіл розпочали експериментувати з цією технологією. Віртуальна реальність може доповнити будь-який урок і стати ефективним інструмент для того, аби організувати навчальний процес по-новому.

Іноді легше зрозуміти матеріал, коли його одночасно можна почути й побачити, а не просто прослухати абстрактне пояснення викладача. Так, учнів іноді вивозять на екскурсії для того, щоби продемонструвати у реальному житті ті процеси, про які йшлося у підручниках. За допомогою віртуальної реальності учні змогли би, наприклад, побачити динозаврів, або побувати у Віденській опері, не покидаючи власного класу. Кількість програмного забезпечення, яке зорієнтоване на навчання із VR-уроками та інтерактивними проектами, невпинно зростає. Британці, наприклад, запустилиБританці запустили VR-проект про життя біженців інтерактивну історію-фільм про біженців. За допомогою віртуальної реальності діти та дорослі можуть побачити і «пережити» всі складові буття мігрантів у новій, незвичній для них країні. Це допоможе людям з більшим розумінням ставитися до настороженості та відчуженості переселенців до Сполученого Королівства, які погано володіють англійською та не орієнтуються у реаліях нового життя.

В Україні теж є перші мультимедійні проекти, котрі використовують VR. За допомогою одного із них можна відвідати«Чорнобиль360» та UniVRsee показали можливості освітнього відео зону відчуження довкола ЧАЕС. Розробку власного віртуального туру цією закритою територією веде і PlayStationPlayStation розробить проект інтерактивної подорожі Чорнобилем — тож крім просвітницького, можемо чекати ще й на ігровий компонент у використанні віртуальної реальності. Є напрацювання стосовно VR для студентів-медиків — подібна розробка проходить тестування на базі Вінницького медичного університету.

Хто утримує лідерство у цьому сегменті

Компанія Google у контексті новітніх підходів до освіти намагається запропонувати своє рішення для використання віртуальної реальності. Так, в першу чергу, для учнів пропонуватимуть «віртуальні подорожі», під час яких можна ознайомитися і побачити на власні очі коралові рифи. Також VR-тренінги пропонуватимуть викладачам, у яких є потреба та бажання працювати в цій сфері. Якщо європейці дають півроку-рік до масового запровадження подібних технологій, то в Україні це може тривати трохи довше. Проте вже зараз віртуальна реальність має неабиякий освітній потенціал для школярів та студентів.

Share
Написати коментар
loading...