Реклама

6 економічних змін осені в Україні

Осінь стане новим сезоном не лише через зміни в погоді — але й  через низку змін в економіці. На часі дізнатися, що чекає на українців в кількох сферах життя та які вимоги потрібно буде виконувати і якими можливостями користуватися
Čytaty latynkoju
6 економічних змін осені в Україні
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 6 економічних змін осені в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Осінь стане новим сезоном не лише через зміни в погоді — але й  через низку змін в економіці. На часі дізнатися, що чекає на українців в кількох сферах життя та які вимоги потрібно буде виконувати і якими можливостями користуватися

З настанням календарної осені та початком нового політичного та ділового сезону на країну чекає низка законодавчих, економічних і суспільно значущих нововведень. Про них — у доступному та зрозумілому форматі.

Зміни у вартості природного газу для населення

У жовтні 2017 року зміниться вартість газу для населення. Розмір зростання складе орієнтовно 19%. Поточна ціна 1 м³ складає 6,9 грн. Експерти паливного ринку зауважують, що в разі незмінності чинних нормативів та постанов українського уряду зростання тарифу може сягнути 17-19%.

Зростання тарифу — одна зі складових меморандуму із МВФ. Очевидно, що подальша фіксація чи зростання тарифу залежатимуть від того, чи зможе український уряд домовитися із МВФ про утримання тарифу на блакитне паливо.

Запуск інституту приватних виконавців

Восени в Україні має з’явитися новий фах — приватний виконавець. Законодавча підстава для появи приватних виконавців була схвалена ще влітку 2016 року. Почати власну практику з виконання судових рішень за законом має право будь-який громадянин від 25+ років із вищою освітою в галузі права та досвідом роботи за фахом юриста.

Теоретично інститут приватних виконавців має вивести на новий рівень виконання судових рішень, яке зараз оцінюється Мін’юстом не вище за 15%. Головна мотивація до запровадження цього нового правового фаху — подолання корупції у виконанні рішень українських судів.

Стати приватним судовим виконавцем можна після проходження відповідного навчання та складання кваліфікаційного іспиту. Дозвіл надають у Мін’юсті, там же можуть і відмовити пошукачеві без пояснення причини.

Зміна у розмірі пенсій для різних категорій населення

Очільники держави анонсували зростання розміру пенсій вже з 1 жовтня 2017 року в межах пенсійної реформи, яку, як прогнозують президент і прем’єр, депутати у другому читанні проголосують вже у вересні 2017-го. Як роз’яснило Міністерство соціальної політики, підвищення пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера.

Трохи цифр: понад 1 млн пенсіонерів отримають постійну надбавку до пенсії у розмірі 1 тис і більше грн. Зростання пенсій на суму від 500 до 1 тис грн торкнеться майже 2 млн осіб. Близько 2,5 млн пенсіонерів після перерахунку отримають надбавку до 500 грн. Ще 3 млн осіб отримають збільшення пенсійного забезпечення після перенесення підвищення соціальних стандартів із грудня на жовтень 2017 року. Це підвищення пенсійних виплат є плановим кроком, закладеним у держбюджет.

Зміни у правосудді

Свою роботу з осені може почати і оновлений Верховний суд України. Вища кваліфікаційна комісія суддів України вже завершила конкурс на посади в суді. Із 846 заявок у фінал потрапили 120 кандидатів, які пройшли відбіркові тури. Вища рада правосуддя, швидше за все, вже у вересні 2017-го представить президенту на підпис список кандидатів у Верховний суд.

Що ж до термінів, то інформація про вересень ще не є остаточною. Очікується, що частково суд почне роботу вже в листопаді, але повністю, на думку експертів, він стане працездатною правовою інституцією лише на початку 2018 року.

Запровадження внутрішніх паспортів нового зразка з ЕЦП

Як ми вже раніше повідомлялиВосени 2017 року в Україні почнуть видачу внутрішніх паспортів з ЕЦП, в громадян України з’явиться можливість отримувати внутрішні ID-паспорти у вигляді картки з електронним цифровим підписом (ЕЦП).

Сама технологія електронного цифрового підпису для українців не нова. Нею вже майже десятиліття користуються підприємці-фізичні особи та юридичні особи для подання різних форм електронної звітності до контролюючих органів. Цифровий підпис для ідентифікації особи — надійний спосіб передачі інформації із захистом від підробок. Крім того, на тлі запровадженняУкраїнці отримали близько 770 тис біометричних паспортів біометричних паспортів для виїзду за кордон зміни щодо внутрішніх документів теж є логічними.

Зміни в ефірі телеканалів через мовні квоти

До пакету реформ входять і мовні квоти на підтримку мовлення українською в телевізійному ефірі. 13 жовтня 2017 року вступає в силу закон, що встановлює мінімально допустимий відсоток передач українською мовою для телеканалів. Цей закон було проголосовано українським парламентом ще навесні, а влітку документ було підписано Президентом України. Згідно із законом, в ефірі загальнонаціональних каналів має бути не менше 75%, а регіональних – 50% україномовного контенту.

Технічно україномовним контент будь-якої передачі вважатиметься лише тоді, коли всі репліки ведучих будуть лунати українською мовою. Використання інших мов допускається, наприклад, в репортажах з місця подій і в коментарях запрошених спікерів. Крім того, фільми і телепрограми, які були виконані не державною мовою і не є власним продуктом телерадіокомпаній, обов’язково мають субтитруватися українською.

Тих, хто не дотримуватиметься закону, штрафуватимуть. Сума стягнень складатиме 5% від ліцензійного збору. Моніторити можливі порушення буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Share
Написати коментар
loading...