Реклама

Японці віднайшли український науковий фільм початку XX ст.

Український науковий фільм "Людина і мавпа" (1930), який вважали втраченим, випадково знайшли у Токійському кіноархіві
Čytaty latynkoju
Японці віднайшли український науковий фільм початку XX ст.
  1. Головна
  2. Новини
  3. Японці віднайшли український науковий фільм початку XX ст.
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Український науковий фільм "Людина і мавпа" (1930), який вважали втраченим, випадково знайшли у Токійському кіноархіві

Що варто знати про втрачений фільм

Інформацію про віднайдений фільм повідомили у Міністерстві культури України. За словами Першої заступниці міністра Світлани Фоменко, кіноплівку буде відреставровано у рамках підготовки до проведення Року Японії в Україні. Офіційний показ також супроводжуватиметься перфомансом.

«Людина і мавпа» (1930) — український повнометражний науковий фільм режисера Андрія Вінницького. Тривалість стрічки — 71 хвилина. Детальних відомостей про цей науковий відеотвір вкрай мало. Якщо спиратися на матеріали українських кінознавців того періоду, то можна знайти лише згадку про те, що це — «хороше наукове кіно». «Зараз ведуться перемовини з японським архівом щодо повернення плівки в Україну», — повідомила експертка Центру Довженка Тетяна Майборода.

Сучасне українське кіно та його успіхи

Раніше ми розповідали вам про кінострічку — біографію оперного співака, який був добровольцем української армії. «МІФ» — це документальна історія життя Василя Сліпака, оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом. Ще юнаком він поїхав зі Львова співати в Канаду та США, виступив у Карнегі-холл. Вигравши міжнародний конкурс у Франції, став солістом Паризької опери.

Однією з найулюбленіших композицій була арія Мефістофеля. Саме від імені цього персонажа згодом Василь взяв собі псевдо – Міф. На документальний фільм про нього фінансування вирішили залучитиПравда про «Міфа»: Українці зібрали 300 тис грн на фільм про оперного співака через платформу «Спільнокошт».

Share
Написати коментар
loading...