Реклама

5 міжнародних можливостей для українських науковців

Наука в Україні оповита міфами та упередженнями. Проте, здебільшого ми не знаємо про реальний стан речей і ті можливості, завдяки яким вчені можуть розвивати свої проекти та робити дослідження. Що це за проекти та як стати їхніми учасниками? На часі дізнатися подробиці
Čytaty latynkoju
5 міжнародних можливостей для українських науковців
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 5 міжнародних можливостей для українських науковців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наука в Україні оповита міфами та упередженнями. Проте, здебільшого ми не знаємо про реальний стан речей і ті можливості, завдяки яким вчені можуть розвивати свої проекти та робити дослідження. Що це за проекти та як стати їхніми учасниками? На часі дізнатися подробиці

Участь України в великих міжнародних наукових проектах є необхідною, бо дає можливість отримати нове фінансування, подолати певну закритість науки, а також отримати додатковий поштовх до зміни системи управління. Тому бути учасником таких проектів не лише важливо для розвитку власних ідей, а екосистеми в цілому.

Наприклад, сьогодні для України відкриті такі можливості.

NATO Science for Peace Program

Програма «Наука заради миру і безпеки» (SPS) забезпечує фінансування, консультації експертів і підтримку заходів, пов’язаних з безпекою, спільно розроблених країнами-членами НАТО та країною-партнером.

Напрямки проектів в рамках програми:

  • Боротьба з тероризмом
  • Енергетична безпека
  • Захист кіберпростору
  • Захист від хімічної, біологічної, радіоактивної та ядерної зброї
  • Захист навколишнього середовища
  • Передові оборонні технології
  • Безпека кордонів та портів
  • Безпека людини та соціальні аспекти безпеки.

Однією з найбільш відомих ініціатив у сфері наукового співробітництва між Україною та НАТО є спільний проект Міністерства освіти і науки України і наукової програми НАТО з розробки та створення унікального генератора рентгенівського випромінювання на основі зворотного комптонівського розсіювання в Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України.

Це — рентгенографія високої роздільної здатності з мінімальними затратами, котра необхідна в медицині, криміналістиці та для виявлення вибухонебезпечених речовин.

Horizon 2020Horizon 2020 — хто і навіщо дає країнам ЄС гроші на наукові інновації

Україна стала асоційованим членом програми у березні 2015 року. Асоційоване членство дає доступ до усіх інструментів фінансування наукових досліджень та інноваційних розробок (особливо для бізнесу), можливість проводити комплексні незалежні огляди своєї наукової системи та можливість брати участь в керуючих органах програми. З початку нашої участі в програмі у нас є 69 проектів-переможців, які отримали близько €12 млн на втілення своїх ідей.

Програма непроста і дуже конкурентна. На неї складно податися, заявка об’ємна і є кілька етапів відбору для отримання грантів. Хоча Єврокомісія обіцяє спростити процедуру найближчим часом. 80% бюджету Програми йде на те, щоб знайти відповіді на виклики сучасності: демографія, зелений транспорт, очищення води, біотехнології, харчові технології. Всі ті проблеми, з якими ми стикаємося в повсякденні.

Перша українська бізнес-компанія, яка виграла грант в рамках SMEs Instrument H2020 та отримала від ЄК $1,2 млн — LLC Polyteda. Вона працює у сфері напівпровідників та мікросхем. Це — один із тих рідкісних для України випадків, коли українці працюватимуть над проектом для глобального ринку.

Проект Physical Verification Cloud створює продукт для автоматизації проектування інтегральних мікросхем та вирішення проблеми стадії фізичної верифікації, що є заключним етапом проектування розробки мікросхем. Тобто це — остання стадія перед запуском у масове виробництво. Споживачами продукту стануть фабрики напівровідників та кінцеві розробники власне мікросхем, які зможуть з високою точністю перевірити, як працює мікросхема.

Marie Skłodowska-Curie Actions

Це — частина програми «Горизонт 2020». Один з напрямків, який дає можливість індивідуальним дослідникам брати участь у науковій мобільності. В рамках програми надаються гранти для всіх етапів кар’єри дослідників — чи то кандидатів у докторантуру, чи то досвідчених дослідників — і заохочують транснаціональну, міжгалузеву і міждисциплінарну мобільність. MSCA дозволяє науково-орієнтованим організаціям (університетах, дослідницьких центрах і компаніям) приймати талановитих зарубіжних дослідників і створювати стратегічні партнерські відносини з провідними установами по всьому світу.

Реалізація програми здiйснються за наступними напрямками:

  • дослідницькі мережі (ITN): підтримка інноваційних освітніх мереж;
  • індивідуальні стипендії (IF): підтримка досвідчених дослідників, які здійснюють мобільність між країнами, що необов’язково для неакадемічної сектору;
  • міжнародна та міжсекторальне співробітництво через дослідницькі та інноваційні кадрові біржі (RISE);
  • співфінансування регіональних, національних і міжнародних програм, які фінансують стипендії, пов’язані з мобільністю.

Euratom

Компліментарна до «Горизонт 2020» програма досліджень та інновацій. Її основні напрямки досліджень та проектів:

  • Розвиток навичок на компетенцій у ядерних дослідженнях
  • Захист від радіації
  • Управління викидами
  • Дослідження у сфері керованого термоядерного синтезу, зокрема розробка проекту ITER, який передбачає побудову, випробовування і використання Міжнародного експериментального термоядерного реактора. Україна також може брати участь у розробці.

CERN

В CERN є Європейська організація ядерних досліджень, де фізики та інженери досліджують фундаментальну структуру Всесвіту. Для цього вони використовують найбільші і найскладніші у світі наукові інструменти для вивчення основних складових матерії — фундаментальних частинок.

Україна також є асоційованим членом програми CERN. Держави-члени мають особливі обов’язки і привілеї. Вони роблять свій внесок у капітальні та експлуатаційні витрати програм CERN і представлені в Раді, відповідальним за всі важливі рішення про організацію та її діяльність.

Понад 600 інститутів і університетів по всьому світу використовують об’єкти CERN. Фінансують агентства з держав-членів і держав, які не є членами, які несуть відповідальність за фінансування, будівництво та експлуатацію експериментів, на яких вони співпрацюють. CERN витрачає більшу частину свого бюджету на будівельні машини, такі як Великий адронний колайдер.

Від редакції: автор публікації — спікерка конференції Brain&Ukraine, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН

Share
Написати коментар
loading...