Реклама

5 фактів про енергетичну стратегію України до 2035 року

Український уряд затвердив Енергетичну стратегію до 2035 року. Вже із тих цифр та тез, які були оприлюднені, можна зрозуміти, якою буде енергетичний сектор в Україні — і на які показники та технології в енергетиці варто орієнтуватися
Čytaty latynkoju
5 фактів про енергетичну стратегію України до 2035 року
  1. Головна
  2. Техно
  3. 5 фактів про енергетичну стратегію України до 2035 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Український уряд затвердив Енергетичну стратегію до 2035 року. Вже із тих цифр та тез, які були оприлюднені, можна зрозуміти, якою буде енергетичний сектор в Україні — і на які показники та технології в енергетиці варто орієнтуватися

У програмі змін в енергетиці є як амбітні заяви, так і доволі скромні плановані показники. Оскільки не до кінця зрозуміло, якою буде загальна економічна стратегія уряду (поточного чи прийдешнього), можемо говорити лише про орієнтири для джерел отримання енергії — а вони наразі є наступними.

Енергоємність ВВП скоротиться

Серед планів, окреслених урядом, — зниження енергоємності ВВП. Це – макроекономічний показник, який висвітлює рівень витрат паливно-енергетичних ресурсів на одиницю виробленого валового внутрішнього продукту у тоннах нафтового еквіваленту. Саме цей показник уряд хоче скоротити більше ніж удвічі до 2035 року.

Для порівняння: у 2015 році енергоємність ВВП складала 0,24 т.н.е./$1 тис. У 2025 році цей індикатор має становити 0,18 т.н.е./$1 тис. А вже у 2035 році — 0,13 т.н.е./$1 тис.

Політика на зменшення втрат

Чи не головна проблема у сучасній енергетиці України — втрати в мережах. Якщо поточні втрати в електричних мережах складають понад 12%, то у 2025 році планується їх скорочення 9%. До 2035 року втрати мають скласти менше 7,5%.

Аналогічні амбітні плани має уряд і щодо втрат у теплових мережах. Зараз тепло йде «в нікуди» у понад 20% випадків (а інколи і більше). За планом до 2025 року ці витрати мають скоротитися до 13%. А в 2035-му заплановано, що втрат буде менше 10%. Аварійні мережі взагалі планують радикально змінити — із 20% до 1%.

Європейський курс

Уряд планує продовжити інтеграцію української енергетичної системи у європейську. Також буде залучено інвестиції для оновлення інфраструктури, створення конкурентних ринків для всіх типів енергоносіїв. За планом,  споживач зможе вільно обрати постачальника послуг і кращий «пакет» пропонованих послуг та цін.

Читайте також: Світова енергетика в цифрах — що варто знати про 2017-2040 роки

Також передбачено запровадити ще один загальноєвропейський тренд — відмову від панування викопних джерел. Уряд пропонує змінити співвідношення із 96% енергії з викопних джерел і лише 4% – з відновлюваних на пропорцію 75/25 % до 2025 року.

Відмова від вугілля як «локомотиву» енергетики

Чи не головним енергоносієм довгий час в Україні залишалося вугілля. Тепер частка вугілля у загальному первинному постачанні енергії зменшиться з 30% до 12,5%, біомаси збільшиться з 2,2% до 11,5%. Є також плани щодо альтернативної енергетики. Надходження від сонячних електростанцій та вітряків зросте з 0,1% до 10%. Важливу роль надалі відіграватиме ядерна енергетика, а також енергія води та вітру. Ці напрямки генерують найменшу кількість викидів парникових газів.

Проте загальні пропорції все ще залишатимуться на користь традиційних енергетичних джерел. У 2025 році частка атомної енергетики скоротиться з 56% до 48%. ТЕС і ТЕЦ вироблятимуть не 39%, а 32% енергії.

Додаткові кроки для коригування енергетичної стратегії

Важливо зауважити, що всі наміри, передбачені стратегією, потребують комплексних рішень та злагодженої роботи усіх органів влади. При цьому загальноекономічна стратегія має бути вибудована у відповідності до цілей енергетичної — інакше розбалансованості не уникнути. Всі кроки щодо модернізації та заміни тиж же тепломереж чи електричних комунікацій мають бути підтримані на рівні нижньої та середньої виконавчої ланки — інакше амбітні плани так і залишаться планами.

Share
Написати коментар
loading...