Реклама

7 визначень незалежності

Країна продовжує відзначати 26-ту річницю відновлення Незалежності. Але що насправді кожен розуміє під словом «незалежність» крім юридичного визначення? Ми зібрали декілька думок з цього приводу — і пропонуємо вам обрати, яке із визначень вам більше до душі (а можливо, і запропонувати у коментарях власний варіант)
Čytaty latynkoju
7 визначень незалежності
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 7 визначень незалежності
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Країна продовжує відзначати 26-ту річницю відновлення Незалежності. Але що насправді кожен розуміє під словом «незалежність» крім юридичного визначення? Ми зібрали декілька думок з цього приводу — і пропонуємо вам обрати, яке із визначень вам більше до душі (а можливо, і запропонувати у коментарях власний варіант)

Кирило Безкоровайний, головний редактор журналу «Куншт»Команда «Куншт»: «Прагнемо довести, що наука стосується кожного»

— В моєму розумінні незалежність неможлива без взаємодії. Для того, щоб «я» був незалежним, необхідні «вони», які поважають мою свободу та гідність. Врешті, завдяки об’єднанню людей Україні вдалося здобути незалежність 26 років тому. Незалежність – це синергія.

Владислава Осьмак, керівниця Центру урбаністичних студій НАУКМА

— Незалежність будь-якої країни — це свобода, бажано – у демократичних формах. Свобода – це відповідальність, отже – щоденна робота громадянського суспільства заради спільного блага і контроль усіх гілок влади.

Незалежність України (справжня, не показна) настане, коли ми здолаємо свій індивідуалізм, який тягне за собою подвійні стандарти («навіть якщо закон забороняє, а мені дуже хочеться, то чом би й ні…»), популізм та імітацію. Справжня незалежність України настане, коли ми здолаємо хабарництво, яке отруїло суспільство знизу догори. Почнемо називати речі своїми іменами. В тому числі, коли не лише старші, а й молоді люди перестануть називати нашу національну валюту словом «рубль». От тоді раз на рік, у День Незалежності, можна буде влаштовувати справжнє свято.

Ми вже на шляху до цього. Вічна пам’ять тим, хто заплатив за незалежність26 про «24» — знакові миттєвості Незалежності нашої країни найвищу ціну – ціну життя. Україна прекрасна. Від любові до неї щемить серце. З Днем Незалежності! Сил і витривалості нам всім!

Надія Перевізник, незалежна спеціалістка з комунікації, співвласниця PR BarНадія Перевізник — про PR, стартапи, жінок та самоосвіту, громадська діячка

— Незалежність – це захопливий шлях із пригодами, якщо самостійно і відповідально. Як у мультфільмі про барона Мюнхаузена – весело, але з болота треба витягати себе за косичку самому. Схоже, ми на цьому ж етапі реформаторської праці, наступний крок – розуміння. Бо незалежність – це також самооцінка, ніхто не оцінить тебе вище, ніж ти сам.

Усвідомити себе як нація, а вже потім прагнути об’єднання зі спільнотами країн і світом, не на правах жертви, а – переможця. Переможця себе ледачого і агресора. Щодо українців, хочу побажати нам менше скиглити, репостити дурниці, а робити хоч дрібку для країни – голосувати, платити комунальні, не викидати з вікна сміття, волонтерити, жертвувати. І тоді вирівняємо баланс зла, залишений у спадок із 1990-х, вірю. З днем народження нас!

Валентин Гриценко, CMO Ajax SystemsВалентин Гриценко, Ajax Systems: «Не варто заощаджувати на безпеці»

— Незалежність — це самоідентифікація, бо неможливо бути по-справжньому незалежним без розуміння, хто ти є. Для цього важливо усвідомити, куди ти хочеш прийти, і на що ти готовий заради цього. Тому незалежність — це відповідальність за як за дії, так і за бездіяльність і втрачені можливості.

Світлана Бовкун, продюсерка Maker Faire UkraineReMake Ukraine — створювати і змінювати

— Незалежність для мене – це можливість зробити власноруч щось для своєї спільноти. Допомогти вчителям в школі, дати моїм власним дітям більше емоцій та знань. Допомогти студентам відбудувати власний креативний простір. Посміхнутися в середовищі, де звикли стогнати, і зробити крок до того, як має бути.

Я відчуваю незалежніcть, коли отримую дозвіл зробити прибирання в державному Музеї Морського Флоту в Одесі, щоби провести там свою ж подію, яка зробить місто краще. Всім бажаю відчувати це частіше.

Ольга Гончар, кураторка мистецьких проектів

— Незалежність для мене — це можливість вільно працювати у будь-якому місті України над проектами культури, а також наявність відповідної інфраструктури і екосистеми для професійної самореалізації. Над останнім варто ще чимало працювати у всіх галузях і сферах, що ми і робимо.

Олександр Мельник, головний редактор Na chasiNa chasi — наш перший місяць після запуску

— Незалежність — не те, що написане на папері, в якомусь кодексі, законопроекті чи навіть Конституції (при всій повазі до останньої). Все починається в голові. Із поваги до себе та своїх сусідів. Із готовності долучатися до проектів, здатних змінити ваш двір, місто чи хоча би вулицю, на якій ви живете. Із знання своїх обов’язків не менше за свої права. Із знання помилок минулого та досягнень сучасності. Якщо говорити про незалежність не лише особисту, але й цілої країни, ми продемонстрували неабиякий прогрес за минулі три роки — але попереду ще дуже багато роботи. Тож не забуваймо, що поки зарано «сісти й пишатися», доведеться все ще «лупати сю скалу».

 

Світлина на обкладинці: фотовиставка 9 травня 2016 року у Києві, Меморіал Слави.

На роботах зафіксовано ветеранів АТО із портретами своїх рідних-учасників Другої Світової

Share
Написати коментар
loading...