Реклама

Україна як нація стартапів — враження іноземця

Еніс Гуллі (Enis Hulli), партнер венчурного фонду 500Startups Istanbul, після відвідин України у своєму блозі на Medium поділився враженнями від нашої держави як наступної «стартап-нації», котра має всі шанси та можливості серйозно конкурувати із Кремнієвою Долиною вже в найближчому майбутньому. Наведемо основні тези його допису
Čytaty latynkoju
Україна як нація стартапів — враження іноземця
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Україна як нація стартапів — враження іноземця
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Еніс Гуллі (Enis Hulli), партнер венчурного фонду 500Startups Istanbul, після відвідин України у своєму блозі на Medium поділився враженнями від нашої держави як наступної «стартап-нації», котра має всі шанси та можливості серйозно конкурувати із Кремнієвою Долиною вже в найближчому майбутньому. Наведемо основні тези його допису

В Україні Гуллі побував на запрошення компанії Readdle, відвідував заходи та тренінги у iHUB, UNIT.City та Wannabiz — і після побаченого та почутого налаштований доволі оптимістично. Він переконаний: попереду в українців є низка можливостей для виникнення «великих історій» у стартап-сфері. Запорукою для цього можуть стати декілька ключових факторів.

Потужна технічна освіта як підґрунтя для стартапів

Освітня система України генерує близько 40 тис випускників щороку саме в сфері технологій. Уряд зараз прагне збільшити кількість молодих фахівців у технічних галузях до 100 тис щорічно. Це — до 2020 року. Так, в економіці України спостерігаються значні проблеми; однак IT завжди були однією з найбільш стабільних галузей економіки зі значно вищою заробітною платою. Це рообить сферу технологій надзвичайно привабливим вибором для молодих спеціалістів.

«Кількість так званих «світчерів» (людей, які переходять з будь-якої галузі до сфери IT) зросла уп’ятеро, починаючи із 2014 року, база талантів зростає» — зауважує Ігор Овчаренко, Seedstars. Додайте сюди понад 200 тис спеціалістів з інформаційних технологій та низькі витрати на оплату праці, — і зрозумієте, чому український сектор IT-аутсорсингу процвітав за минулі роки. До того ж, за словами Гуллі, висококваліфікована та молода робоча сила України відрізняється від конкуруючих країн в регіоні EMEA своєю високою якістю та швидкістю виконання робіт.

Аутсорсинг як каталізатор появи підприємців глобального рівня

За минулі 5 років часта IT у ВВП України зросла із 0,06% до 3,3%. За таких шалених темпів немає нічого дивного, що понад 100 багатонаціональних технічних гігантів відкрили свої науково-технічні відділи в Україні. Серед таких компаній — Samsung, Boeing, Siemens та Oracle.

Українські інженери отримують неоціненний досвід роботи над інноваційними продуктами та розвивають культурну здатність працювати на західних ринках. Все це — передача знань та бачення. Такі кроки підштовхують компанії перейти від чистого аутсорсингу світових компаній-виробників саме в Україні, а також забезпечує необхідну навчальну інфраструктуру для інженерів, які можуть стати цілеспрямованими підприємцями.

В Україні створюють стартапи та бізнеси, орієнтовані на клієнта

На відміну від величезного розміру ринку та надмірних можливостей фінансування проектів, які є у Сполучених Штатів, підприємці в Україні повинні працювати на значно меншому ринку з геополітичними проблемами та браком капіталу. З першого дня вони змушені зосереджуватися на міжнародних ринках. Через обмеженість у ресурсах та високі вимоги українські стартапи швидко вчаться конкурувати та розвивають ділові якості, погоджується Євген Сисоєв, AVentures.

Читайте також: Україна опинилася у півсотні найбільш інноваційних країн

Є ознаки формування стартап-хабу на території України

Для того, аби будь-яка країна стала стартап-хабом та викликала довіру в іноземних івесторів та корпорацій, потрібні «домашні» історії успіху із значною тяглістю. Свого часу подібні історії мали ICQ у Ізраїлі, Snap та Doubleclick у США. В Україні зараз теж назріває подібний момент. Зокрема Grammarly залучилаAI-стартап з України, що працює над грамотністю, отримав $110 млн інвестицій $110 млн; шляхом «єдинорогів» простують такі компанії, як Paymentwall, bpm online, Genesis, Readdle та Jooble. Крім того, корпорації купують тутешні стартапи не через виключно географічне розташування чи користувацьку базу. Ключовим приводом для угод стає технологія та команда фахівців — саме так відбулося із Looksery (придбаний Snap), Viewdle (Google) та Maxymiser (Oracle).

Евелін Бучацкій,One Way Ventures, високо оцінює можливості, ділову етику, працьовитість та знання українських команд. Також вона наголошує на використанні українцями інновацій на повну — чи то йдеться про доповнену реальність, чи про криптовалюти.

Доволі перспективною виглядає в Україні, за спостереженнями Гуллі, й сегмент стартапів на ранній стадії. Такі проекти, як Competera, Promo Republic та Reply.io вже на ранній стадії зуміли налагодити продажі свого продукту та залучити гарну команду фахівців для зростання на світових ринках.

Фонди із територіальним арбітражем як «місток» між Україною та Долиною

Все більше українських компаній ведуть юридичні та фінансові справи у США, але розробку та бекенд-офіси зберігають в Україні. PetcubePetcube вийшов на ProductHunt з новим ґаджетом, Allset, Preply, Mobalytics, Sixa та People.ai — найкращі приклади того, чого можуть досягнути українці на світовій арені інновацій.

Венчурні фонди на кшталт AVentures, TA Ventures, Wannabiz та Imperious при цьому почали виступати у ролі «містка єднання» поміж Долиною та Києвом. До українського венчуру долучаються такі серйозні учасники, як Intel Capital та HP Ventures.

Читайте також: Олександр Нестеренко, ARTKB: «Україна від цвяхів перестрибнула до дронів та ґаджетів»

Пошук талановитих розробників та підприємців-початківців постійно ведуть в Україні такі акселератори та фонди, як 500 Startups, Techstars та Y Combinator. Це теж дає додаткові виходи для українських талантів на американський ринок венчурного капіталу, технологій та клієнтів.

Місце, де з’являтимуться нові «Стіви Возняки»

Тут зростає чимало талантів і є хороша база у вигляді технічної освіти. Все більше молодих інженерів вливаються до лав працівників технічних індустрій — а отже, збільшується база для формування інноваційної економіки. Локальні історії успіху підігрівають цікавість інвесторів — і все це може зробити Україну наступною нацією стартапів, де виникатимуть нові технологічні гіганти.

Share
Написати коментар
loading...