Реклама

Найпоширеніші запитання, які ставлять відвідувачі музеїв

Більшість поціновувачів мистецтва цих питань не ставлять. Однак потрапляючи до музею чи галереї, звичайні люди, не обізнані з тонкощами високого мистецтва, часто губляться у подібних запитаннях, на які навряд чи можуть отримати швидку відповідь, стоячи перед черговим шедевром. Що варто знати тим, хто до музеїв ходить нечасто, аби не виглядати невігласом?
Čytaty latynkoju
Найпоширеніші запитання, які ставлять відвідувачі музеїв
  1. Головна
  2. Картки
  3. Найпоширеніші запитання, які ставлять відвідувачі музеїв
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Більшість поціновувачів мистецтва цих питань не ставлять. Однак потрапляючи до музею чи галереї, звичайні люди, не обізнані з тонкощами високого мистецтва, часто губляться у подібних запитаннях, на які навряд чи можуть отримати швидку відповідь, стоячи перед черговим шедевром. Що варто знати тим, хто до музеїв ходить нечасто, аби не виглядати невігласом?

    Трохи найпоширеніших запитань — та відповіді на них від кураторки експозицій виставкової зали ARSENĀLS Ліни Бірзака-Прієкуле.

    Від чого залежить вартість картин?

    Ціну картини формують за рахунок низки факторів, Серед основних:

    • упізнаваність художника,
    • значення картини в історії,
    • наскільки конкретна робота характерна саме для цього автора (наприклад, роботи Пікассо періоду кубізму),
    • величина полотна та характер використаних матеріалів,
    • загальний технічний стан картини.

    Ціна визначається в контексті попиту на арт-ринку. Наприклад, Вільгельм Пурвітіс — один із зачинателів латиської національної художньої школи, встановив традиції пейзажного живопису, був директором Латвійського Національного художнього музею, ректором Латвійської художньої академії. Вважається одним з видатних художників свого часу в Європі. У художника свій виражений почерк. Його роботи користуються попитом у музеїв і колекціонерів. Це все в цілому формує ціну його робіт.

    Чому «Чорний квадрат» Малевича такий популярний?

    Створений в 1915 році, «Чорний квадрат» Казимира МалевичаОблаштування площі Казимира Малевича у столиці — що варто знати — це «нове обличчя» мистецтва того часу. Малевич дав своєму новому художньому стилю назву — супрематизм, що означає «щось точне, відточене, розроблене до кінця». Головна ідея цього стилю — звільнити художні роботи від уявлення і імітації, спростивши реальні речі, явища, зображення людей. Він хотів підняти мистецтво в часі та просторі, зробити його вільним від деяких пережитків. І в «Чорному квадраті» втілилася вся «релігія» цієї нової ідеї, початкова точка якої — «ніщо». «Чорний квадрат» — це відчуття порожнечі, новий Бог, ікона. Це — свого роду революція в історії художнього мистецтва: початок безпредметного напрямку в мистецтві.

    Чому «оця мазанина» коштує таких шалених грошей?

    Таке слово як «мазанина» до творів мистецтва не може застосовуватися. У мистецтві є різні напрямки. Адже до мистецтва входять не лише ремісничі навички чи образи, намальовані в точній відповідності з реальністю. Важливими при цьому є ідея, різне значення творів, зміст, гра фарб, енергетика тощо. Немає якогось «справжнього» або «несправжнього» мистецтва. Мистецтво — це все людське майстерність, уяву, здібності до винахідництва — ті процеси, які суперечать природним.

    Навіщо картинам рамки?

    Якщо картина правильно обрамлена, то твір мистецтва візуально розташований в центрі. Це допомагає глядачеві легше сприймати живопис. Так картина відокремлена від навколишнього світу. Картини в рамах краще зберігаються і захищені від ушкоджень. У обрамлених картин менша ймовірність впасти зі стіни. Якщо рама картині не відповідає, то вона може відвернути увагу від самої роботи.

    Як це — «орієнтуватися у живопису»? Це відрізняти Моне від Мане?

    Це означає, що людину цікавить історія мистецтв, тому вона цілеспрямовано шукає додаткову інформацію про твори мистецтва. Аналогічні правила поширюються і — наприклад — на історію музики чи медицини. Це — цілеспрямована робота, яка вимагає регулярного прояву інтересу до актуальних подій, подорожей, відвідування виставок. Орієнтуватися у всьому стовідсотково неможливо ніколи, оскільки мистецтво невпинно розвивається і з’являється знову.

    Як навчитися отримувати задоволення від живопису загалом?

    Є чимало різних способів дивитися на картину. Ключ до насолоди таким мистецтвом знаходиться в особистій присутності. Ви можете почати з відвідування виставок. Щотижня відвідувати одну з виставок в музеях або галереях. Перед тим як читати кураторський текст, просто потрібно походити по виставці і запитати себе: «Що я про це думаю? Що я бачу в цих роботах?» Зовсім не треба, заходячи до музею, оглядати абсолютно всі виставки та експозиції. Більше радості з’явиться в момент огляду і більш детального заглиблення в один із залів чи розділів.

    Якщо з’явився інтерес, то в магазинчиках при музеях і галереях завжди можна придбати книги чи каталоги, які поведуть вас далі. На багатьох виставках організовуються освітні програми. Вони можуть включати різні формати — від розмов із самим художником до творчих занять у музеї. Під час подорожей іншими країнами та містами варто також відвідати там хоча би один художній музей. Це — візуально приємний спосіб дізнатися про культуру, історію, традиції та людей конкретної держави.

    Share
    Написати коментар
    loading...