Реклама

Як Бристоль почав збирати пляшки — і «підсадив» на це усю Європу

Ми часто пишемо про необхідність та важливість сортування відходів, проте нечасто трапляються масштабні кейси, здатні допомогти із розумінням, як саме це працює. Бристольський проект Refill — один із вдалих прикладів того, як варто поводитися із побутовою використаною тарою, кількість якої у містах невпинно зростає
Čytaty latynkoju
Як Бристоль почав збирати пляшки — і «підсадив» на це усю Європу
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Як Бристоль почав збирати пляшки — і «підсадив» на це усю Європу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ми часто пишемо про необхідність та важливість сортування відходів, проте нечасто трапляються масштабні кейси, здатні допомогти із розумінням, як саме це працює. Бристольський проект Refill — один із вдалих прикладів того, як варто поводитися із побутовою використаною тарою, кількість якої у містах невпинно зростає

З чого все почалося

Наталі Фі (вона — на обкладинці цього матеріалу) покинула роботу на телебаченні, щоби зосередитися на переробці пластикових відходів. Її проект Refill має на меті зробити повторне використання пластикових пляшок легшим, аніж купівлю нових. Ця ідея стає дедалі популярнішою в містах Європи.

38-річна Наталі є рушійною силою кампанії, що прагне покінчити з мільйонами пластикових пляшок. Всі вони щорічно закінчують своє життя у світових океанах в якості сміття. Кампанія Refill переконує бізнеси підписатися на систему, що дозволить людям наповнювати їхні пляшки повторно замість того, щоби викидати їх.

Фі запустила проект у 2015 році — а за кілька місяців 200 компаній та підприємців у Бристолі долучилися до нього. Тепер містечка та міста Великобританії та Європи приєднуються до кампанії.

«Усе, що ми робимо — зв’язуємо людей, які хочуть води, з бізнесами та організаціями, котрі мають водонаповнювачі та будуть раді, щоби ними скористалися. І це справді успішно втілюється в життя», — зауважує ініціаторка.

Більше води — і менше пляшок

Додаток Refill показує, які магазини чи офіси поблизу вас із радістю наповнять ваші пляшки водою. Цей додаток пропонує призові бали, коли люди наповнюють свої пляшки. За певну кількість балів можна отримати пляшку з нержавіючої сталі для питної води.

Більш довгострокові амбіції полягають у тому, що користувачі зможуть переводити бали в купони на одяг та обладнання, випущені із дотриманням стандартів етики та захисту довкілля. Також всі, хто використовує додаток, зможуть незабаром отримувати інформацію про трейдерів, які уникають пластикових відходів.

Все почалося із близько 200 кафе, бізнесів, пабів і магазинів у Бристолі. А далі рух поширився до Дорсета, Девона й Бата. Норвіч і Брайтон близькі до запуску, а Халл, Лідс і Манчестер — серед інших міст Великобританії, які висловили свою зацікавленість.

Після того, як Бристоль було названо Європейською Зеленою Столицею у 2015 році, кампанія Refill просувалася як спадковий проект, і тепер споріднені схеми запустилися в Гамбурзі, Бонні й інших містах НімеччиниУ Берліні створили вуличну систему розпізнавання облич.

«Кожного разу, коли хтось заправляє пляшку, а не викидає пластикову, ми зменшуємо кількість пластику, що досягає океану», — каже Наталі Фі. Вражаючі цифри щодо кількості пластикового сміття свідчать: подібні кампанії та стартапи зараз вкраї необхідні. Адже майже півтрільйони пластикових пляшок будуть використані лише до кінця 2017-го.

В Австралії теж прагнуть зупинити викидання пляшок після одноразового використання. Саме тому тут збільшують кількість водних фонтанчиків у громадських місцях, де можна набрати питну воду із собою.

Як зростає інтерес до проекту

Чимало муніципалітетів, торговельних центрів, університетів та інших громадських просторів уклали контракти з компаніями щодо встановлення фонтанів із питною водою з видимими та зручними пристосуваннями для поповнення пляшок у місцях активного руху пішоходів. Деякі з них випустили сайти та програми, що показують людям, де вони можуть знайти такі фонтани.

Читайте також: У столиці пропонують створити водний громадський простір за 262 млн грн

Британська кампанія свідчить: якщо кожна станція Refill у Бристолі виконає лише 1 поповнення щодоби, кожен рік лише у цьому місті викинуть на 73 тис менше пластикових пляшок. Якщо кожен бристолець заправлятиме пляшку водою один раз на тиждень замість купувати одноразову пластикову пляшку, місто зменшить кількість непотрібних пластикових пляшок на 22,3 млн на рік.

Наталі, яка працювала на телебаченні перед початком кампанії, була готова відмовитися від своєї кар’єри в ЗМІ після того, як побачила відео про шкоду, яку пластик зробив для пташенят альбатросів. Вона запустила низку заходів City to Sea у 2015 році, яка вже переконала великі супермаркети припинити використання пластику у вушних паличках. А тепер Фі звернула увагу на пластикові пляшки.

У бристольській кав’ярні Canteen Гус Хойт, керівник програми, пояснює, як зараз проект підтримує кілька регіональних водних компаній. Також він додає, що отримав грант від компанії верхнього одягу Patagonia.

«Ми хочемо побачити цю схему всюди протягом найближчих трьох років», — каже Хойт. — «Це стосується місцевих груп, які вирішили, що хочуть брати участь і впроваджувати щось у своєму регіоні на низовому рівні. У нас стає дедалі більше людей, які спілкуються кожного дня на тему повторного використання тари для питної води».

Хойт сказав, що кілька жителів із Ханстонтона поблизу Норфолка вийшли на контакт нещодавно після того, як на місцеве узбережжя викинувся кашалот:

Виявилося, що кит мав у своєму животі величезну кількість пластику. Місцеві жителі хотіли згрупуватися, аби протидіяти повторенню подібних речей. Зараз є проект Refill Hunstanton, готовий до запуску цього літа. Бо люди роблять це для себе.

Повернувшись на береги річки Ейвон, Наталі зібрала невелику купку пластикових пляшок понад берегом буквально за кілька хвилин. Споглядаючи цей оберемок сміття, вона каже, що перед усіма нами — довгий шлях, поки люди звикнуть до  повторного використання пляшок. Втім, деякі зміни помітні вже сьогодні.

Світлини в статті: Adrian Sherratt, The Guardian

Share
Написати коментар
loading...