Реклама

Як видання у Сан-Франциско півстоліття фіксує еволюцію Долини

За свої 152 роки роботи The San Francisco Chronicle писало та повідомляло — і фотографувало, ясна річ — кожен аспект життя міста, яке чи не найтісніше пов'язане із становленням та розвитком Кремнієвої Долини. Віднедавна всі ці фотоархіви почали з'являтися у Instagram, створюючи чи не найцікавішу подорож у часі для тих, у чиєму житті смартфони були присутніми від народження
Čytaty latynkoju
Як видання у Сан-Франциско півстоліття фіксує еволюцію Долини
  1. Головна
  2. Техно
  3. Як видання у Сан-Франциско півстоліття фіксує еволюцію Долини
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
За свої 152 роки роботи The San Francisco Chronicle писало та повідомляло — і фотографувало, ясна річ — кожен аспект життя міста, яке чи не найтісніше пов'язане із становленням та розвитком Кремнієвої Долини. Віднедавна всі ці фотоархіви почали з'являтися у Instagram, створюючи чи не найцікавішу подорож у часі для тих, у чиєму житті смартфони були присутніми від народження

Ця частина території на південь від Сан-Франциско здобула свою «кремнієву» назву назву на початку 1970-х років, після того, як там з’явилися виробники кремнієвих чіпів. З тих пір це місце стало синонімом крихкого економічного зростання та молодих мільярдерів, сучасних технологій — та чи не найдорожчого житла у Штатах. Технології, які тут створюють, часто потрапляли на обкладинки впливових видань по всій країні. Були вони й на обкладинці Cronicle — від гігантського комп’ютера Macintosh на виставці MacWorld Expo 1985 до обкладинки 1 січня 2000 року із заголовком «Y2-OK: Новий рік настав спокійно».

Від напівпровідників до мікропроцесорів, від персональних комп’ютерів до телефонів, з гаражів до виґлянцуваних кампусів — ця галузь завжди керувалася ідеями та тривалими інвестиціями часу й зусиль у все, що створювалося роками. Сьогодні легко забути про те, як швидко ці зміни стали частиною повсякденного життя. Але старі фотографії зі шпальт Chronicle відновлюють все це так, ніби події відбувалися вчора. Газета також зазнімкувала видатних особистостей та продукти цих часів інновацій та винаходів у XX столітті. Ось Стів Возняк на конференції Apple II Forever у 1984 році, а онде перший комп’ютер у бібліотеці Сан-Франциско.

Зображення, зняті на плівці, часто в чорно-білому кольорі, також потрапляють у цифрову епоху разом з мільйонами інших, що містяться у фотоархівах. Негативи та відбитки поступово сканують. А деякі з кращих публікують в обліковому записі Instagram — SF Chronicle Vault. За ідеєю стоїть Тім О’Рурк, помічник керуючого редактора видання та виконавчий продюсер SFChronicle.com.

Що являє собою архів зображень SF Chronicle та як його організовано

Фізично цей фотоархів розташовано в підвалі історичного будинку видання у самому серці Сан-Франциско. В колекцію входять близько 3 млн негативів, 1 млн друкованих фотографій та 1,5 млн цифрових світлин. Старі фотографії та негативи були організовані протягом десятиліть за тематикою та роком, а також іншими способами за допомогою архівістів.

Який період охоплює архів

У сховищі видання є добірки кадрів з 1920-х і 1930-х років. Але колекція стає по-справжньому масштабною, починаючи з середини 1940-х років. З них надруковано було близько 95% від загального фонду.

Квітень 1984 року: Топ-менеджери Apple Джон Скаллі, Стів Джобс та Стів Возняк представляють Apple IIc під час Apple II Forever у Moscone Center в Сан-Франциско. Автор: GARY FONG/THE CHRONICLE

Коли почали оцифрувати колекцію і скільки часу пішло на це

За словами О’Рурка, вони вже кілька років оцифровують архів частинами. Повне оцифровування фотографій із фізичними копіями та негативами приносить великі витрати як у доларах, так і в часі. Тому співробітники проекту щотижня вибірково сканують і зберігають класичні фотографії, сторінки та статті.

Травень 1990 року: Працівник Etec Systems збирає багатотранзисторні плати у стерильному середовищі. Автор: LANCE IVERSEN/THE CHRONICLE

Навіщо створили обліковий запис Instagram для частини світлин

Як пригадує О’Рурк, коли він почав працювати у SF Chronicle в 2013 році, то не йняв віри очам, побачивши глибину та якість архіву. І відтак захотів поділитися однією з кращих частин історії міста з якомога більшою кількістю людей:

— Для мене мета — не в тому, щоби досягти певного кількості підписників чи скеровувати трафік на сайт. Моя мета — створити міні-співтовариство для людей, які люблять Сан-Франциско та його історію, і зробити їх щасливими.

Вересень 1985 року: Співзасновник Apple Стів Джобс позує для портрету у себе вдома. Автор: STEVE RINGMAN/THE CHRONICLE

Чи варто чекати на кольорові знімки

Канал Instagram залишається переважно чорно-білим. Проте автор проекту обіцяє додати згодом і кольорові світлини до колекції. Тут можна знайти геть усе: від роботів 1980-х років та першого Mac до інженерних споруд середини XX століття.

 

На обкладинці — лютий 1985 року, перша виставка MacWorld у Брукс-Голл, Сан-Франциско, автор Стів Рінґман (STEVE RINGMAN/THE CHRONICLE)

Share
Написати коментар
loading...