Реклама

7 ключових фактів про українську економіку за I півріччя 2017-го

Українська промисловість та фінансова сфера третій рік переживає «американські гірки», але деякі позитивні тенденції намітилися — і про них поговоримо коротко, зосередившись на ключових показниках, цифрах та звітові Нацбанку України щодо стану економіки в державі
Čytaty latynkoju
Depositphotos
7 ключових фактів про українську економіку за I півріччя 2017-го
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 7 ключових фактів про українську економіку за I півріччя 2017-го
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Українська промисловість та фінансова сфера третій рік переживає «американські гірки», але деякі позитивні тенденції намітилися — і про них поговоримо коротко, зосередившись на ключових показниках, цифрах та звітові Нацбанку України щодо стану економіки в державі

Що відбувається із ВВП та інвестиціями

НБУНБУ видаватиме українцям електронні валютні ліцензії погіршив оцінку зростання реального ВВП України на II квартал 2017 року у порівнянні із аналогічним періодом 2016-го — 1,5% замість 2,4%. Серед причин — вплив окупації частини Донецької та Луганської областей України та скорочення потенційного ВВП, а також вплив припинення торгівлі та постачання сировини з окупованої території.

Попри це, високими темпами зростали інвестиції, а також відбулося покращення ділових очікувань сукупно із впливом приватного споживання (не в останню чергу — на тлі зростання номінальної та реальної зарплатні).

Прогноз ВВПЕкономіка України зростає — +2,4% для ВВП на III квартал цього року погіршено з 1,8% до 1,5%, проте для IV кварталу прогнозовані показники підвищено з 0,7% до 1,1%. Серед сфер, де спостерігадася погіршена ситуація через погодні умови та непередбачувані обставини — енергетика та сільське господарство.

Зафіксовано поліпшення ділових очікувань підприємств і споживчих настроїв населення — і це на тлі зростання капітальних видатків бюджету. Сукупність макропоказників дає змогу НБУ стверджувати, що зростання ВВП України за підсумками 2017-го складе 1,6%.

У 2018 році Нацбанк прогнозує таку щоквартальну динаміку реального ВВП: 1,9%, 3%, 3,7% і 3,8%. Загальну оцінку зростання української економіки на 2018-й збережено на рівні 3,2%.

Яким є стан міжнародної фінансової співпраці та кредитування МВФ

У Нацбанку констатують дотримання станом на початок липня 2017 року кількісних критеріїв та індикативних цільових показників програми співпраці з МВФ: із кінця 2015 року (він був стартовою точкою для подальшого розрахунку критеріїв) кумулятивне збільшення чистих міжнародних резервів склало $3,791 млрд – при тому, що програмою встановлений мінімальний приріст на рівні $3,251 млрд. Водночас кумулятивне скорочення чистих внутрішніх активів склало 14 млрд грн (програмою допускається збільшення максимум на 12 млрд грн).

НБУ також домагатиметься перегляду деяких вимог міжнародних монетарних програм, аби вони відповідали інфляційним реаліям та прогнозам стосовно української економіки.

Хто і скільки інвестує і чи змінюється рівень боргів

Було отримано черговий транш кредиту макрофінансової допомоги у розмірі €0,6 млрд. У першій половині 2017-го також було зафіксовано чистий приплив боргового капіталу приватного сектора, хоча й незначний, насамперед за рахунок зростання заборгованості за торговими кредитами (у січні–травні 2016 року чистий відплив становив $1,6 млрд).

Чистий приплив іноземних інвестицій у січні–травні 2017 року склав $0,5 млрд. Переважно це був міжфірмовий борг підприємств прямого інвестування. Нижчі обсяги порівняно з попереднім роком пов’язані із завершенням рекапіталізації банків з іноземним капіталом.

Чи високий рівень інфляції в Україні

Показник інфляції у червні 2017 року було зафіксовано на рівні 15,6% при індикативній меті у 12%. До кінця поточного року прогнозується поступове сповільнення інфляції до рівня у 9,1%. У 2018–2019 роках інфляція перебуватиме на рівні центрального значення цінового діапазону – 6,0 і 5,0% відповідно. Такий прогноз дають фахівці НБУ.

Що відбувається на ринку депозитів та кредитів

Депозити домогосподарств у гривні протягом I півріччя 2017 року збільшилися на 10%, а в іноземній валюті – знизилися на 2%. Обсяг купівлі банками готівкової валюти у населення перевищував продаж на $1,5 млрд. Притік гривні у банки — результат зростання зарплат та покращення очікувань щодо інфляції, запевняють у НБУ.

Кредитування, зокрема корпоративного сектора, порівняно з 2016 роком поступово відновлювалося. Проте воно великою мірою було зумовлено реструктуризацією валютних кредитів. У 2017 році пожвавилось кредитування домогосподарств, насамперед, на споживчі цілі.

Якою є фіскальна політика України у I півріччі 2017 року

Бюджети усіх рівнів було виконано із профіцитом, а фіскальна політика залишалася стриманою.

У січні–травні 2017 року додатне сальдо зведеного бюджету сягнуло 50,5 млрд грн завдяки профіциту бюджетів усіх рівнів. Також суттєво збільшився первинний профіцит.
Доходи зведеного бюджету збільшилися на 46% рік до року, у тому числі за рахунок податкових змін та додаткових ресурсів (перерахування НБУ та конфісковані кошти).

Високі темпи зростання податкових надходжень (31,1% у порівнянні із 2016 роком були передусім забезпечені значними надходженнями від ПДФО, податку на прибуток підприємств та сплати ПДВ.

Видатки зведеного бюджету зросли на 26,5% у порівнянні до 2016 року. Видатки на соціальне забезпечення зросли помірно через зниження перерахувань Пенсійному фонду та зменшення витрат на субсидії населенню.

Як твердять у НБУ, з початку 2017 року державний борг практично не змінився, хоча уряд продовжив випуск облігацій внутрішньої державної позики та забезпечив надходження фінансових ресурсів від міжнародних партнерів. Зростання боргу стримувалося ефектами переоцінки через зміцнення гривні до долара США (70% боргу – у валюті). У цілому за січень–травень 2017 року чисті надходження за фінансовим рахунком становили $1,8 млрд (за аналогічний період минулого року – $1 млрд).

Чи знято обмеження від національного фінрегулятора

НБУ у I півріччі пом’якшував адміністративні обмеження на валютному ринку. Зокрема, йдеться про скасування ідентифікації в разі купівлі валюти до 150 тис грн в еквіваленті та скасування обмеження щодо окремих операцій з повернення коштівНБУ лібералізував правила повернення іноземних інвестицій іноземних інвесторів та переказу коштів фізосіб за кордонНБУ скасував обмеження для фізосіб для валютних переказів за кордон для неторговельних операцій. Також збільшено річний ліміт інвестування за кордон з $0,6 млн до $2 млн.

Share
Написати коментар
loading...