Реклама

Де не варто користуватися смартфоном

Кухня, спальня й інші місця, куди має бути заборонено вхід із ґаджетами за версією психологині Шеррі Таркл
Čytaty latynkoju
Де не варто користуватися смартфоном
  1. Головна
  2. Картки
  3. Де не варто користуватися смартфоном
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кухня, спальня й інші місця, куди має бути заборонено вхід із ґаджетами за версією психологині Шеррі Таркл

    Помітили, що все більше часу проводите наодинці зі своїм телефоном? Американська психологиня, авторка книги «Відновлення спілкування: сила розмови в цифрову епоху» розповідає, чому слід повернутися до реального життя і як це зробити. Є місця, де не варто використовувати ваш смартфон, каже вона.

    Як зауважує професорка Массачусетського технологічного університету Шеррі Таркл, студенти нині одержимі досконалістю й невразливістю. Саме тому вони надсилають свої питання електронною поштою замість того, щоби прийти в приймальні години.

    «Зі зростанням моєї популярності, я збільшую кількість приймальних годин. Проте число студентів, котрі відвідують їх, знижується», — сказала професорка Таркл, яка досліджує й пише про стосунки людей та технологій. Таке твердження психологиня озвучила під час конференції на Aspen Ideas Festival, організованого Інститутом Аспена спільно з The Atlantic.

    В чому полягає проблема «миттєвого» спілкування

    За словами дослідниці, переважно студенти пояснюють таку поведінку таким чином: «Коли говориш наживо, в режимі реального часу, то не можеш повноцінно керувати тим, що збираєшся сказати»». Ці студенти намагаються заховати свої вразливості та недоліки за екранами, стверджує професорка. І в них є «мрія, що о 2 ночі я збираюся написати їм ідеальну відповідь на ідеальне запитання».

    Подібні ситуаці та пояснення — ознака того, що ми стали надто залежнимиЛюбовний трикутник — як смартфони впливають на стосунки і що із цим робити від наших приладів, аби йти по життю вільно, спілкуватися без комплексів та контролювати те, як і на що ми витрачаємо свій час, вважає Шеррі Таркл. Професорка сварить не лише загрузлих в онлайн-спілкування представників «покоління “нульових”», але й молодих матусь. Вони радше залишаться вдома з телефонами в руках, аніж зустрінуться усі разом на дитячих майданчиках.

    Викладачка наголошує на результатах дослідження, які показують, що тримати телефон на столі під час прийому їжі, навіть якщо він вимкнений, — це відкривати шлях до зниження почуття емпатії. Щоби змінити наявну тенденцію, психологиня радить впровадити години та місця, коли/де не можна буде використовувати смартфони у вашому житті — і практикувати це постійно.

    Де не варто користуватися смартфоном

    Які місця та ситуації варто «ізолювати» від телефонів та месенджерів

    До переліку місць, де смартфони мають стати небажаними гостями для вас та ваших близьких і друзів, входять низка звичних місць, зокрема:

    • кухня та їдальня під час прийому їжі;
    • під час продуктових закупів у супермаркетах або «будь-чого, по’язаного з їжею і в процесі приготування сніданку, обіду чи вечері загалом»;
    • під час перебуваня у освітніх аудиторіях: Шеррі Таркл стверджує, що більшість елітних університетів забороняють використання смартфонів та ноутбуків під час навчання, оскільки «краще занотовувати від руки, а не на клавіатурі»;
    • ваша спальня — «смартфон біля ліжка погано впливає на близькість у ньому»;
    • спальня ваших дітей — «це погано впливає на сон — їхній та ваш»;
    • автівка, коли ви за кермом — «бо це короткий шлях до самогубства чи вбивства»;
      автівка, коли ви — пасажир, якщо тільки це не 50-годинна мандрівка: у цьому випадку можна переглянути фільм. Але пам’ятайте, що балачки в машині — це «ті розмови, які діти пам’ятатимуть усе своє життя»;
    • ігровий майданчик (особливо якщо ви і ваша дитина — в оточенні інших батьків та їхніх дітей);
    • спортивні заняття та змагання ваших дітей — «ви вже змарнували свій суботній день, коли приїхали на стадіон чи до спортивної зали, тож покладіть телефон: справи почекають»;
    • коли ви забираєте дітей зі школи — «ви розбиваєте їм серце, дивлячись у телефон у той час, як дитина прагне вашої уваги».

    Чи не надто суворо все це звучить?

    Так. Відмова від смартфону — це ціна, яку ви платите за співпереживання. І це — «не антитехнологічна позиція», каже професорка Таркл. За її словами, це —єдиний спосіб підтримати живе спілкування та людські стосунки (На цьому дослідницю перервав сигнал iPhone у когось із присутніх в кишені).

    Share
    Написати коментар
    loading...