Реклама

8 сервісів із безкоштовними саундтреками для ваших відеороликів

Якщо ви публікуєте власні відео в соцмережах, то маєте знати, що ваш акаунт можуть заблокувати за використання чужої музики без дозволу (особливо агресивний у цьому плані YouTube). Тож на часі дізнатися, як підібрати звукову доріжку до відеоролика й не отримати бан або судовий позов за порушення авторських прав
Čytaty latynkoju
Depositphotos
8 сервісів із безкоштовними саундтреками для ваших відеороликів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 8 сервісів із безкоштовними саундтреками для ваших відеороликів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо ви публікуєте власні відео в соцмережах, то маєте знати, що ваш акаунт можуть заблокувати за використання чужої музики без дозволу (особливо агресивний у цьому плані YouTube). Тож на часі дізнатися, як підібрати звукову доріжку до відеоролика й не отримати бан або судовий позов за порушення авторських прав

Публікуючи відеоролики на YouTube, пам’ятайте: цей сайт дуже серйозно ставиться до дотримання авторських прав на музичний контент. Якщо ви використаєте аудіо, яке вам не належить, цей ролик імовірно видалять із сайту. Після трьох випадків порушення авторського права ваш акаунт заблокують, а створення нового облікового запису буде заборонене. Інші соціальні мережі також захищають авторське право і видаляють відео, де використано аудіотреки інших авторів без їхньої згоди. Як і YouTube, Facebook блокує ваш акаунт за повторюване порушення авторського права. Чи можливо створювати цікаві відеоролики для соцмереж із використанням музичних та звукових ефектів без ризику потрапляння в бан? Так, — і ми знаємо як це зробити. На часі дізнатися, де зберігається легальна музика для відео.

Що таке авторське право на аудіоконтент

Авторське право захищає творчу роботу, встановлює, хто володіє цією роботою, та як вона може бути використана. Безперечно, пошук хороших та водночас вільно доступних аудіодоріжок чи звукових ефектів для супроводу вашого відео може бути дещо довгим — однак ті ж закони, що зупиняють вас від використання ТОП-40 найгарячіших хітів літа у вашому відеоролику, так само захищають і роботу, яки ви власне створюєте. Ви можете не бути Бейонсе, проте маєте точнісінько такий же ступінь володіння продуктом, який створюєте, а закони, що захищають Queen Bey, захищають і вашу роботу також.

Так само, як і картинки, аудіозаписи підпадають під закони про дотримання авторського права. Ними встановлено, що лише володар авторських прав може:

  • відтворювати захищені авторським правом матеріали;
  • створювати похідні роботи на основі захищеного авторським правом продукту;
  • поширювати роботу на публіку;
  • виконувати матеріал публічно;
  • передавати роботу цифровим способом.

Отже, якщо ви створили аудіозапис, то ви є його власником. Якщо хтось інший створив трек, то він / вона / вони є власником, і ви не можете використовувати цей матеріал без їхнього дозволу.

Як використовувати чужі музику та аудіо

В основному, ви можете користуватися чужим аудіоконтентом, тільки якщо маєте письмовий дозвіл від власника авторського права — інакше відомий як ліцензія. Оскільки отримання ліцензії у власника вимагає значно більше роботи, коштів та спеціалізованих навичок, аніж це прийнятно для більшості соціальних відеороликів, найкращий спосіб — використовувати ті аудіодоріжки, котрі вже ліцензовані для сторонніх користувачів.

Якщо ви створюєте відео для соцмереж, вам потрібна аудіодоріжка, яка вільна для комерційного використання в похідних матеріалах (оскільки використання пісні у відео вважається похідним під авторським ліцензуванням Creative Commons). Музика за ліцензією Creative Commons — прекрасний тип контенту, з якого варто почати пошуки.

Що таке Creative Commons і які сайти працюють на цій ліцензії

Creative Commons — це ліцензія, яка дозволяє людям, які розробляють творчі роботи, зробити їх доступними для громадськості безкоштовно, щоб інші люди могли використовувати їх при створенні власних творчих матеріалів. Пам’ятайте, що ви шукаєте аудіозаписи, дозволені для комерційного використання в похідних роботах. Найкращий спосіб — обирати аудіосупровід із ліцензією Creative Commons Zero (CC0).

У випадку, якщо аудіо не ліцензовано за CC0, вам потрібно забезпечити атрибуцію. Це означає, що ви маєте додати до свого ролика титри, або додати інформацію про використані матеріали до допису на майданчику, де викладаєте відеоконтент (наприклад, YouTube) або в соцмережі (наприклад, у тексті вашої публікації на Facebook). Якщо ви не хочете вказувати подібну інформацію, тоді зверніться до аудіодоріжок, ліцензованих CC0.

Ось декілька сайтів, на яких ви можете знайти CC-ліцензовану музику для відео. Кожен із них містить матеріали з різними ліцензіями, тому перевіряйте кожну доріжку, перш ніж долучати її до вашого відео.

ccMixter

На цьому сайті представлені оригінальні зразки та вокальні композиції від музикантів зі всього світу з гарною вибіркою, доступною для комерційного використання.

Free Music Archieve

Безкоштовна колекція, куратором якої є радіостанція WFMU. Цей архів дозволяє здійснювати пошук за жанром або діаграмами, що відображають найпопулярнішу на сайті музику за минулий тиждень, місяць чи за весь час існування.

Incompetech

Цей ресурс пропонує тисячі музичних звукових ефектів та більш довгих музичних композицій композитора Кевіна МакЛауда, які можна шукати за жанром, темпом чи тривалістю — або переглядати в колекціях за жанром та настроєм.

Free Sound

На цьому сайті міститься велика колекція звукових ефектів, частина з яких перебувають під ліцензією CC0.

А як щодо суспільного надбання?

І хоча Creative Commons дає вам найширшу базу ресурсів для пошуку, це — не єдиний можливий варіант для пошуку доступної музики та аудіозаписів для вашого відеоролика.

Ще одним варіантом є відкритий доступ. Здебільшого, аудіоматеріали стають суспільним надбанням через якийсь час після смерті правовласника. Як тільки робота переходить у відкритий доступ, вона автоматично стає суспільною власністю, а отже ви можете використовувати її без атрибуції у відео. Виконавці також можуть пожертвувати їхні роботи громадськості.

Правила щодо суспільного надбання відрізняються залежно від країни, тому переконайтеся, що ви розумієте закони, які застосовуються до вас та вашої сфери діяльності, перш ніж ви вирішите використовувати загальнодоступну музику. Коли будете готові, спробуйте виконати пошук наведеними нижче сайтами, щоби побачити, чи можете ви знайти потрібне. Майте на увазі, що ці сайти не регулюються так, як Creative Commons, тому ви будете вірити їм на слово, що музика, яку вони містять, дійсно є суспільним надбанням. Самостійне проведення аналізу щодо конкретного аудіозапису є слушним кроком при використанні цих сайтів.

FreePD.com

Ця колекція включає в себе зібрану загальнодоступну музику, а також аудіодоріжки композитора Кевіна МакЛауда. Різниця в тому, що роботи, розміщені на цьому ресурсі, композитор пожертвував громадськості, отже ви не мусите зазначати його в титрах.

Musopen

Тут міститься колекція загальнодоступної музики, пошук якої ви можете здійснювати за композитором, виконавцем, інструментом, стилем чи століттям.

Інші ресурси з безоплатною музикою та звуковими ефектами для відео

Хочете більше безкоштовних аудіотреків? Ось, тримайте ще декілька сайтів.

The YouTube Audio Library

Фонотека від YouTube надає безоплатну музику для відеороликів, які ви створюєте. Частина аудіотреків ліцензована CC0 і вимагає атрибуції, але більша частина композицій зазначення не потребує. Також цей аудіофонд містить величезну базу безкоштовних звукових ефектів для використання у ваших відео — від звуків друкарської машинки до гарчання монстрів.

Partners in Rhyme

Цей сайт пропонує велику колекцію безоплатних музичних та звукових доріжок для вашого відео.

Пам’ятайте, яку саме функцію виконуватиме аудіодоріжка

Музика та звукові ефекти можуть використовуватися для того, щоби підігріти емоції та викликати захоплення, тоді як звукові ефекти можуть діяти майже як невисловлений діалог та бути звуковим доповненням історії, зображеної у відео. Тим не менш, не слід надто сильно покладатися на аудіодоріжку свого відео, оскільки багато людей дивитимуться ваше відео взагалі без звуку — а тих, хто слухають ваш музичний супровід, може відлякати надто велика кількість звукових ефектів. Кожен звук або музичний фрагмент повинен мати мету, а не просто додаватися, щоби заповнити порожнечу.

У які моменти слід додавати музику та звукові ефекти у відео

Пам’ятайте, що музика може бути не просто фоновим шумом. Якщо вона не повинна звучати протягом усього відеоролика — можливо тому, що там містяться діалоги або важливі навколшні звуки — подумайте про використання музики для задання тону на початку відео або підкреслення заклику до дії наприкінці. Також варто інколи просто додати звукових ефектів до певних моментів, а загалом залишити відео без фонового саундтреку.

Не забувайте про смаки аудиторії

Ви, безперечно, оберете надзвичайно різні матеріали для тінейджерів та пенсіонерів. Як і в будь-якій роботі в сфері SMM, у питаннях озвучки важливо знати демографічні показники вашої аудиторії й робити свій вибір на підставі того, що, за вашими дослідженнями, глядачі вважатимуть найцікавішим. Одним словом, жодного психоделічного року у відеороликах для пенсіонерок — і не передайте куті меду зі спецефектами.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Share
Написати коментар
loading...