Реклама

Замість «препаратів» — як ґаджети замінюють шкідливі залежності для молоді

Зазвичай про залежність від мобільників говорять у негативному контексті. Однак нещодавно вчені висунули цікаву гіпотезу: ґаджети можуть «відволікати» тінейджерів від шкідливих звичок. Як це відбувається?
Čytaty latynkoju
Замість «препаратів» — як ґаджети замінюють шкідливі залежності для молоді
  1. Головна
  2. Техно
  3. Замість «препаратів» — як ґаджети замінюють шкідливі залежності для молоді
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зазвичай про залежність від мобільників говорять у негативному контексті. Однак нещодавно вчені висунули цікаву гіпотезу: ґаджети можуть «відволікати» тінейджерів від шкідливих звичок. Як це відбувається?

Останнім часом у США спостерігається цікава тенденція. Серед молоді спадає інтерес до наркотиків, пише видання The New York Times. Немає точного розуміння, чому проблема залежності від «препаратів» раптово почала вирішуватися сама собою. Дехто допускає, що це — результат довготривалої кампанії проти тютюнових виробів та наркотиків. Однак науковці висунули іншу гіпотезу. Ймовірно, молодь почала отримувати відчуття радості й задоволення від великої кількості технологічних ґаджетів.

Цікаво зрозуміти, чому обидві тенденції протікають паралельно. Спад інтересу до наркотиків та «бум» популярності мобільників і планшетів. Немає прямих доказів, що ці два тренди пов’язані між собою. Але низка досліджень демонструють, що інтерактивні медіа та розваги викликають відчуття, схожі до вживання наркотиків: намагання відчути щось сенсаційне, екстраординарне або бажання до незалежності. Інший варіант — ґаджети «з’їдають» стільки часу, що на інші справи (включно із формуванням згубних звичок) його більше не залишається.

У 2011 році австрійські науковці з Міжнародного центру досліджень медіа та публічного простору ICMPA та Зальцбурзької академії медіа і глобальних змін дійшли висновку, що у більшості підлітків день без мобільника викликає стрес і паніку, а разом із цим — відчуття ізольованості та розгубленості. Крім того, значна частина піддослідних не зуміла чи не захотіла витримати експеримент до кінця і провести 24 години офлайн, без комунікацій. Психологи та психіатри б’ють на сполох. Мовляв, дитина змалку втрачає інтерес до всього на світі, якщо у неї з’являється iPadВсі анонси та новинки WWDC 2017. Але нині варто поглянути на цю проблему з іншого боку. Можливо, інтерес до мобільника корисніший, ніж деякі інші «захоплення», що їх пропонує «вулиця» чи тимчасове оточення школярів та студентів.

В ролі «доброго» наркотику

Вчена Нора Волков — очільниця Національного інституту з питань зловживання наркотиків у США, — збирається розпочати дослідження взаємозв’язку між зниженням рівня вживання наркотиків та популяризацією інтерактивних ґаджетів. Її також насторожує той факт, що за даними дослідження «Моніторинг майбутнього», яке щороку проводиться у США, виявилося, що рівень споживання наркотиків серед 10- та 11-тикласників у 2016 році став найнижчим за минулі 40 років. Єдиний виняток у цій тенденції — вживання марихуани, яке зросло серед 12-тикласників. А от галюциногени, кокаїн та екстазі молодь стала вживати набагато рідше.

Волков разом з кількома експертами допускає, що ґаджети стали альтернативою згубним залежностям, адже теж викликають звикання (особливо — якщо йдеться про ігри). Інша дослідниця Сільвіа Мартінс вивчає питання зловживання наркотиків в Колумбійському університеті. Вона вважає це припущення правдоподібним. Свого часу вона також намагалася знайти спосіб вивчення взаємозв’язків між частотою користування інтернетом та ступенем вживання наркотичних речовин серед молоді. За її словами, відеоігри та соціальні медіа задовольняють бажання знайти нові відчуття, які раніши вирішувалися виключно через «марки», таблетки чи психотропні речовини.

Як самі підлітки оцінюють ці 2 явища

Молодь, як правило не замислюється над питанням взаємозв’язку наркотиків та ґаджетів. 17-літня Александра Елліот, яка навчається у старших класах, вважає, що наркотики та сучасні телефони і планшети є взаємовиключним явищем. А от Мелані Кларке — 18-літня американка, яка нещодавно закінчила навчання в школі, — погоджується, що такий взаємозв’язок існує. «Особисто я думаю, що це — заміна одного іншим», — наводить слова Мелані видання The New York Times. — «Коли я сама вдома, то мій перший інстинктивний рух — взяти в руки телефон». Однолітки, у яких немає сучасних ґаджетів, на її думку, радше починають думати про щось недозволене (скрутити «косячок» чи вирушити на вулицю в пошуках «пригод»).

Здебільшого голоси в наукових колах висловлюються набагато скептичніше і вважають, що ґаджети тут ні до чого; мовляв, обсяги вживання наркотиків зменшилися в першу чергу завдяки кампаніям щодо шкідливих наслідків та ймовірних захворювань, які виникають через подібні речовини.

Незважаючи на те, яку сторону у дискусії займають ті чи інші науковці, всі сподіваються, що зв’язок між технікою та зниженням вживання наркотиків існує. Життя без мобільного телефону важко уявити. Але насправді лише нещодавно дослідники розпочали цікавитися, як саме смартфони впливають на процеси та реакції головного мозку людини. «Люди носять за собою джерело дофамінів, а діти не розлучаються з ними впродовж минулих 10 років», — зауважує Дейвід Грінфілд, професор психіатрії з медичного університету міста Коннектікут та засновник Центру, що займається дослідженнями інтернет-залежності.

Share
Написати коментар
loading...