Реклама

Стережися ICO — чому американські фінрегулятори б’ють на сполох через токени

Генрі Енґлер, редактор та фінансовий аналітик Thomson Reuters Regulatory Intelligence, розтлумачує можливості та ризики ICO та використання фінансових токенів як альтернативи IPO
Čytaty latynkoju
Стережися ICO — чому американські фінрегулятори б’ють на сполох через токени
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Стережися ICO — чому американські фінрегулятори б’ють на сполох через токени
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Генрі Енґлер, редактор та фінансовий аналітик Thomson Reuters Regulatory Intelligence, розтлумачує можливості та ризики ICO та використання фінансових токенів як альтернативи IPO

Чому про цю проблему треба говорити

Ми вже розповідалиBTC, ETH, ICO — що це таке і як це пов’язане одне із одним вам про ICO, тому лише коротко нагадаємо. Зараз на фінансових ринках спостерігається бурхливе зростання так званих initial coin offerings. Це — інструмент швидкого залучення капіталу в нові проекти без виходу на біржу (IPO). В основному використовується проектами на основі криптовалютЧи варто вам ставати майнером? для фондування проектів із недостатнім рівнем вивченості, але високим технологічним потенціалом. Саме оцей «недостатній рівень» і викликає найбільше занепокоєння у фінансових аналітиків, інвесторів та державних регуляторів. Особливо із врахуванням того, що більшість поточних ICO припадають на американський ринок.

Комісія з фінансових ринків (The Securities and Exchange Commission, SEC) останнім часом має намір переглянути умови проведення ICO і навіть розробити законодавчу базу із обмеженнями. Потенційна оцінка ринку токенів вже перетнула позначку в $90 млрд. На додачу курс біткоїна мав минулими тижнями усі ознаки ажіотажного попиту. Обидва ці явища в середовищі скептиків викликають очевидні паралелі із «бумом доткомів» та можливим наближенням фінансового краху в технологічній індустрії, аналогічно до подій 1990-х років.

Як (не) працює ICO

Токени (або койни, coin) використовуються учасниками криптотехнологічного ринку як інструмент залучення інвестицій під можливості майбутнього доходу від тих, хто купує такі платіжні інструменти. Інвестори фактично купують токени ще до того, як технологію криптозахисту чи сервіс на blockchain розпочав роботу в реальності. Відтак багато питань виникає щодо рівня потенційного ризику та довіри до команд та проектів, які проводять ICO.

Відмінність токенів від акцій полягає ще й тому, що ви не отримуєте часту власності у майбутньому бізнесі, побудованому на криптовалюті. В залежності від структури майбутньої угоди ви можете отримати частку виручки, але в більшості випадків процедура ICO схожа на краудфандинґКоманда українського конструктора зібрала $140+ тис на нові моделі іграшок. І оскільки зараз сама процедура не врегульована фінансовим законодавством, то технологічні стартапи розглядають її як швидкий доступ до значних сум капіталу. А інвестори — як ризикований інструмент без будь-яких гарантій, окрім «чесного слова». Спекулятивний потенціал токенів високий — а ще немає чіткого єдиного погляду на те, якою технологічною експертизою мають володіти інвестори, аби повною мірою оцінювати ризики, пов’язані зі ICO.

Токени як фінансовий інструмент — можливість чи ризик?

Саме з цих причин SEC приглядається уважно до використання токенів і пропонує в більшості випадків заборонити визнання такого способу залучення капіталу. За словами представників індустрії криптовалют, традиційні банківські інституції бояться визнати токени фінансовим інструментом. Адже як тоді пояснити потребу компаній виходити на IPO, якщо ICO для низки стартапів буде простішою та ефективнішою процедурою. Офіційно SEC ніяк не коментує визнання чи невизнання токенів та ICO. Проте винесла рішення виключити з біржевих лістінґів перший у Сполучених Штатах фонд, який оперував біткоїнами та обміном токенів;. Понад 3 роки спроб засновників компанії переконати Комісію у зворотньому успіху не мали.

Основна пересторога — брак прозорості та законодавчої бази

Чому ж трейдери та представники фінансових інституцій США так рішуче налаштовані проти офіційного визнання ICO? Головна причина — брак прозорості та чіткої термінології і стратегії у питанні емісії, купівлі, перепродажу та надання токенів, а також визначення фінансових чи інших майнових прав, які можуть бути пов’язані із процедурою ICO та токенами, «власником» яких стає інвестор. Посилаються чиновники й на Акт щодо безпеки обміну цінностей (Securities Exchange Act), яким заборонено обмінюватися та поширювати маніпулятивні фінансові інструменти та цінності, котрі вводять інвесторів в оману. Для легалізації токенів потрібні зміни в законодавстві, визнання їх аналогами деривативів щодо основних фінансових інструментів (акцій, облігацій, тощо) — та визначення чітких правил ринку токенів. На даний момент немає чітких строків та критеріїв ані щодо першого, ані щодо другого.

Share
Написати коментар
loading...