Реклама

Бути як Франклін — як діє «правило 5 годин» в роботі та житті

У віці 10 років Бенджамін Франклін залишив формальне навчання, щоб стати учнем свого батька. Будучи підлітком, він не виявив особливих талантів і здатностей, крім любові до книг. На момент смерті понад півстоліття потому він був найвідомішим державним діячем Північної Америки, винахідником, плідним автором та успішним підприємцем. Як це йому вдалося?
Čytaty latynkoju
Бути як Франклін — як діє «правило 5 годин» в роботі та житті
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Бути як Франклін — як діє «правило 5 годин» в роботі та житті
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У віці 10 років Бенджамін Франклін залишив формальне навчання, щоб стати учнем свого батька. Будучи підлітком, він не виявив особливих талантів і здатностей, крім любові до книг. На момент смерті понад півстоліття потому він був найвідомішим державним діячем Північної Америки, винахідником, плідним автором та успішним підприємцем. Як це йому вдалося?

Між 10-річним Франкліном та знаменитим державним діячем, винахідником і «батьком нації» — стрімкий злет, який не відбувся би, якби цей чоловік (а тоді ще зовсім хлопчик) не встановив собі правила і стратегію на усе подальше життя.

Що являє собою «правило 5 годин»

Бенджамін Франклін у дорослому житті він щонайменше годину на день приділяв свідомому навчанню. Навчання у його розумінні складалося з кількох важливих звичок та дій упродовж кожного буднього дня:

  • Прокидатися рано, аби читати та писати
  • Ставити цілі особистого зростання — та заміряти поставленні результати
  • Створити коло однодумців, які також прагнуть вдосконалення кожен окремо та всі разом заради спільного блага
  • Перетворювати ідеї на експерименти
  • Вранці та ввечері ставити собі питання і відповідати на них заради саморефлексії.

Кожного разу, коли Франклін навіть у найбільш напружений із днів вивільняв час для дотримання свого правила, він встигав зробити менше в конкретний день — але разом із тим міг набагато більше у довгостроковій перспективі, бо більше знав, встигав навчитися більшому, занотувати більше ідей, сформулювати та втілити більше проектів. «Правило 5 годин» — просте свідчення того, що найрозумніші та найуспішніші люди у довгостроковій перспективі — це ті, хто вчиться постійно. Чи можна розвинути таку звичку?

Ключова складова цього правила — вивільнення відрізку часу

Щоби дізнатися, чи це працює насправді, достатньо звернутися до прикладу ґросмейстера і чемпіона світу з бойових мистецтв Джоша Вайцкіна. Вайцкін, який також є автором книги «Мистецтво навчання», каже про те, що кожен його день має «порожнечу» для навчання, творчості та виконання завдань. Він навмисно має період, коли нічого не планує. Додавання в свій день години, коли у вас немає нічого запланованого, дає змогу:

1. Запланувати навчання. Як не дивно, та процес навчання теж потребує планування й усвідомленого виділення часу на це.

2. Практикуватися без примусу. Замість автоматизму та повторення без вдосконалення оберіть свідому практику із вдосконаленням навичок та самокритикою — а також звертанням уваги на відгуки про вашу діяльність.

3. Аналізувати та реалізовувати. Саме так стаються творчі прориви та відкриття — якщо вам погано міркується за столом, заведіть собі звичку прогулюватися. Ходіння гарно сприяє обмірковуванню — доведено Стівом ДжобсомНе бути як Джобс: чому не слід кричати на підлеглих — думка дослідників, Джеком Дорсі, Бетховеном та Чарльзом Дарвіном.

4. Вирішувати завдання за часом їхньої появи. Виникає проблема — вирішуємо її. Не варто боротися із тим, що ще не настало.

5. Робити маленькі експерименти із значними результатами в перспективі. Кожен експеримент сприймайте як можливість навчитися чомусь новому, отримати результат (навіть якщо він буде негативним відносно ваших очікувань).

Що змінить «правило 5 годин» у вашому професійному житті

Для багатьох людей їхній професійний день вимірюється тим, скільки вони зроблять завдань за день. У результаті вони швидше за все пропрацюють ефективно лише один день — а потім уповільнюються. Правило 5 годин  вчить нас зосереджуватися на вивченні шляху до результатів, а не на самих результатах. Зосередження уваги на навчанні не автоматизує нашу поведінку, тому ми можемо продовжувати вдосконалювати свої навички постійно — і кожен наш вчинок чи справа допомагають покращити загальний результат.

Share
Написати коментар
loading...