Реклама

Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей

Спікери Pecha Kucha у Києві постаралися розвіяти стереотипи про роботу перед сотнею слухачів у Креативному просторі «Часопис». Ми вирішили поділитися з вами історіями тих, для кого робота справді в радість, — і розповісти, як вони до цього прийшли
Čytaty latynkoju
Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Спікери Pecha Kucha у Києві постаралися розвіяти стереотипи про роботу перед сотнею слухачів у Креативному просторі «Часопис». Ми вирішили поділитися з вами історіями тих, для кого робота справді в радість, — і розповісти, як вони до цього прийшли

Часто здається, що нинішнє покоління чи не наполовину складається зі скептиків, які вважають нереальними і занадто прозаїчними майже все хороше, що чують і бачать. Не дивно, що так сталося і з висловом Білла Ґейтса: “Насолоджуйтеся тим, що робите, тоді ви ніколи в своєму житті не будете працювати”. І ви, мабуть, щойно це прочитали і аж ніяк не повірили. Тоді нижче представлені дієві аргументи.

Дмитро Гадомський — CEO Axon Partners, адвокат

Дмитро Гадомський

Він почав з того, що подякував за увагу. Вже оригінально, чи не так? Адже ми звикли сприймати юристів нудними і відворювачами шаблонних фраз в стилі «як закон пише». А тепер — декілька ключових тез його розповіді:

  • Юристів насправді зараз в Україні не вистачає. Професіоналів, звісно.
  • Що цікавого у професії юриста? Робити цікаві речі в нудній професії. І в цьому щось таки є. Адже навіть тут треба застосовувати яку-не-яку творчість, окрім знань.
  • Клієнти часто асоціюють юристів з порваним взуттям. Мовляв, вони роблять все ідеально і акуратно, але на зустріч приходять у не таких і ідеальних туфлях (це — до стереотипізації людського мислення). Але головне — все сприймати з гумором.
  • Є і мінуси, звісно. Неприємно, коли пропонують хабар. Невесело й юристам давати комусь хабар.

— Я прийшов у юриспруденцію випадково, бо на факультет міжнародної економіки потрібно було складати математику.

Дмитро Гадомський

Часто юрист не може сказати «просто фразу», майже всі речення дуже чіткі, довгі і незрозумілі. Однак головне для Дмитра — не потонути у проблемах і в роботі, тоді професія стане вашим хобі.

Ольга Сафіна — керує комунікаціями та подіями UNIT.cityПро що говорять у Долині: частина перша — Google

Ольга Сафіна

У 2016-2017 роказ Ольга була арт-директоркою ВДНГ«Химера» на ВДНГ: На вихідних у Києві відбудеться масштабний автофест, у минулому — арт-директорка Часопису та Fedoriv Hub, за фахом — журналістка. Темою її розповіді було те, чому важливо або неважливо ставати івент-менеджерами. Мабуть, всі погодяться, що ця професія зараз набирає неабиякої популярності:

  • Найкращий час для івент-менеджера — це коли роставлені стільці, все ідеально, тоді можна взяти келих вина і розслабитися.
  • Найгірше, коли відчуваєш, що десь зафакапив, а всі тебе хвалять. Або навпаки!
  • Найбільш некомфортно — працювати з організаторами. Вони дотошно вичитують сценарій, знають, що не так. А завжди все робити за планом неможливо. І це — навіть враховуючи форс-мажори.
  • Найкраще — організовувати власний захід.

— Стресостійкість — оволодійте цією навичкою і насолоджуйтеся. На заході вкрали кришку від туалету? Це sharing culture. Бармен заснув в гардеробі? Значить, гарно розрахував алкоголь.

Ольга Сафіна

Окрім основної роботи, Ольга грає в театрі «Чорний квадрат» — адже, коли організовуєш подію, вкладаєш не тільки сили, час, а й емоції. А театр — це хороша можливість віддавати, а ще більше отримувати.

Також вона наголосила, що в івент-сфері варто пам’ятати: ви — завжди приймаюча сторона. Чим краще робите проект, тим кращі люди з’являються далі в житті. Інколи бувало й таке, що приходилось взимку бути аніматором на ВДНГ, коли людина захворіла: «Але й тоді я познайомилася з людьми, які мені допомогли в майбутньому», — зауважує з посмішкою Ольга. І насамкінець наводить 2 фактори організації успішного заходу: перший — «я сама готова дістати гроші і заплатити за участь»; і другий — «мені не може бути однаково».

Алла Кошляк — радіо- і телеведуча

Алла Кошляк

Вона — ідейна натхненниця проекту «Бізнес-план» для «Настоящее Время» та Hromadske.ua, а також радіошоу «Власники» на Aristocrats.fm, вже 10 років працює у журналістиці. Ось про що вона розповіла:

  • Якщо вам не подобається робота, біжіть: на нову, або й просто можете пробігти марафон 🙂
  • Вона чекала 6 років, щоби зробити проект про підприємництво. У цьому допомогла ділова журналістика.
  • Бути радіоведучою вигідно: колись, коли вона працювала на «Радіо ERA», Аллу підвезли автостопом у Польщу, бо впізнали за голосом.
  • Досі у столі Алли лежить надрукований сценарій, який відхилили. Це був сценарій проекту, який вона зараз веде.
  • Мета проекту про підприємництво — довести людям, що заробляти багато не є чимось страшним чи неможливим, адже СРСР відбив підприємницьку ініціативу, а підприємці мають здатність надихати.
  • -Потрібно вміти делегувати завдання, а не «нести» все на собі. Тоді і зможете говорити про команду вашої мрії.

— Вам доведеться відростити «товсту шкіру». Одного разу довелося звільнити працівника, я дуже плакала. Обстоюючи своє, але залишайтеся гнучкими.

Алла Кошляк

Лера Польська — жіночий фотограф

Лера Польська

Кожна її робота — нова історія, яка торкається самого серця. А чи може фотограф врятувати світ?

  • Більшість фотографів — інтроверти. Якщо у них є можливість закритися хоча б об’єктивом камери, вони її обов’язково використають.
  • За 2016 рік користувачі завантажили 2,5 трлн світлин у соціальні мережі, 90% із яких зроблені на мобільний.
  • Лера народилася в творчій сім’ї художників і єдина не малювала.
  • Серед творчих і не-творчих професій потрібно було вибрати золоту середину, тому Лера вирішила стати лікарем.
  • Коли вона вчилася на 3 курсі, її батька не стало. Це був складний період, і лікарі поставили їй діагноз «депресія». Врятувало її заняття фотографією.
  • Почалося все з того, що дівчина довгий час шукала дитяче фото з батьком, бо ніщо, крім фото з сімейного архіву, не виводило її з апатії. Проте фото десь зникло. Шукаючи в скринях і всюди, де тільки могло бути фото, Лера почала глибше пізнавати сімейне фото.
  • Сімейний фотограф — це сімейний лікар, який турботливо і з любов’ю показує, якими ми є насправді. Тому можна сказати, Лера працює за фахом 🙂
  • Фото змінює світ, бо створює історію кожної окремої сім’ї.

— Чому саме жіночий фотограф? Бо в нашому світі, повному стереотипів і шаблонів, треба вчитися бути індивідуальністю і не боятися цього. Кожна жінка красива по-своєму.

Лера Польська

Що сказати на завершення? Мабуть, do what you love, love what you do. Принаймні спробуйте і поділіться досвідом із нами.

 

Share
Написати коментар
loading...