Реклама

12 речей, яких вчать подорожі

Літо — час туристичних пригод. Думаєте, що мандрівки — це лише приємні враження та круті фото в Instagram? Читайте про 12 речей, яких вчать подорожі, та про те, чому мандрувати корисно не лише в гори чи до моря, але й просто у сусіднє місто
Čytaty latynkoju
12 речей, яких вчать подорожі
  1. Головна
  2. Місто
  3. 12 речей, яких вчать подорожі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Літо — час туристичних пригод. Думаєте, що мандрівки — це лише приємні враження та круті фото в Instagram? Читайте про 12 речей, яких вчать подорожі, та про те, чому мандрувати корисно не лише в гори чи до моря, але й просто у сусіднє місто

Тобі спекотно, ти пітнієш. Ноги ниють після кількагодинної ходи із важким рюкзаком, а одяг прилипає до шкіри. Давно випивши останню краплину води, ти відчуваєш сухість у горлі. Спека заважає думати, а до наступного містечка ще принаймні десяток кілометрів. Ти в чужій країні і ледь володієш мовою, достатньою для спілкування у повсякденному житті. Крім усього цього, ти все ще страждаєш від різниці у часі. Гнів повзе вгору по хребту разом із колючою спекою від полуденного сонця. Тут, де відчувається край твоїх розумових і фізичних меж — ось саме в цей момент все стає цікавішим, а твоя подорож стає учителем.

— Ми загнані в дику лють нашими розкішними життями, так що все, що не відповідає нашим примхам, викликає гнів.

Сенека, філософ

1. Мандрівки поглиблять або розкриють ваші дружні відносини з тими, кого ви залишили вдома

Подорожі дозволяють вам перепочити від старих друзів і кіл спілкування. Ця перерва допоможе побачити чи ви дійсно сумуєте за тими, хто залишися вдома. Мандрувати без близьких людей — життєво важливо. Це поглибить ваші стосунки. Або навпаки покаже, що вони базувалися на чомусь тривіальному, як-от зручність місцерозташування.

2. Подорожі дають змогу відчути як то бути в меншості

Уявіть ситуацію, коли на вечері у велелюдному кафе ви єдина пара, котра спілкується іншою мовою або має інакший колір шкіри. Емпатія — це важко, а ситуації, коли ви у меншості, допомагають виховувати це почуття.

3. Мандрівки змусять вас або «засипатися», або кайфонути від невизначеності

«Я усвідомив, що багато з найбільш важливих змін у житті відбулися через досвід моїх подорожей,» — Майкл Крайтон, американський письменник, сценарист і кінорежисер. Вміння почуватися комфортно у ситуаціях, які роблять інших невпевненими й повними переживань, — ця навичка допоможе вам досягати будь-яких цілей. Коли мандри підштовхують вас до краю хаосу, ви або навчитеся витримувати його, або зламаєтесь.

4. Подорожі вдихають життя і правду в історію світу

Ви можете читати про історію мистецтва, Рим, католицьку церкву чи Ватикан, але коли бачите їх на власні очі, вони здобувають нове значення. Дивитися на стелю Сікстинської капели — це зовсім не те ж саме, що переглядати її фото у книжці чи відео в YouTube.

5. Мандри дають виняткову можливість для стратегічної ізоляції й «одужання» від цифрової культури

«Культура є змовою проти розширення людської свідомості,» — Теренс Маккена, американський філософ, етноботанік, містик, викладач.

У нашому цифровому світі майже неможливо хоч якийсь час побути на самоті. Якщо ви добре обдумали свою подорож, то зможете стратегічно ізолюватися і очиститися від звичної вам культури. Наскільки отруйною є культура? Ви не дізнаєтесь, доки не «проведете детоксикацію» і проживете хоч кілька днів далеко від її «кігтів».

6. Подорожі «вирвуть» вас із полону технологій

Люди кажуть, що все більше від’єднуються від Мережі, та чи так це насправді? Мандрівки змусять вас відчути обмежене підключення до інтернету. Також на біль перетворюється тягання з собою усіх пристроїв, тож ви мусите тимчасово утриматися від них. Або наприклад, величезна хвиля може відірвати вас від пірсу разом зі смартфоном. У будь-якому випадку, подорожі вирвуть від вас цифрові технології. Вони навчать сидіти і дивитися на світ без розумної техніки, яка вказує вам що думати про цей світ.

7. Мандри звільняють ваш розум і несуть мусін

Мусін — це формаз дзену, котрий з японської дослівно перекладається як «розум без розуму».

«Мусін досягається тоді, коли людський розум вільний від злості й гніву, страху чи думок про самого себе. Відсутні пусті судження і порівняння, так що людина здатна діяти і відповідати опоненту без сумніві і затримок. У такому стані в основу дій лягають не роздуми, а інстинкти, рефлекси й інтуїція,» — каже нам Вікіпедія.

Це означає, що розум не зайнятий ні думками, ні емоціями, і відкритий для всього. Якщо ви заблукали подорожуючи і занурилися в іншу культури, ви можете помітити, що входите у стан мусін без жодних зусиль.

8. Подорожі розривають ланцюги, що не дають рухатися

Мається на увазі і буквальне, й переносне значення. Подорож висуває ідею, що ви ніколи ніде не застрягаєте. Ви не повинні завжди залишатися в одному будинку, на одній роботі, в одних стосунках або в обмеженому просторі. Чим більше ви подорожуєте, тим більше виявляєте свою свободу зміни «постійного місця проживання» наскільки вважаєте за потрібне.

9. Мандрівки дадуть вам більше «часу»

«Вічність – це не якийсь більш пізній час. Вічність – це не довго. Вічність не має нічого спільно з часом. Вічність – це той вимір тут і зараз, який мислення і час вирізають. Ось воно. І якщо ви не отримаєте його тут, то не отримаєте його ніде,» — Джозеф Кемпбел, американський дослідник міфології.

Мандри не приносять радості, якщо ви весь час на щось чекаєте. Подорожі втискають вас у теперішнє, а мало речей у світі це можуть. Коли мандрівка на стільки чудова, що не хочеться її завершення, ви вільні насолоджуватися моментом.

10. Подорожі посилюють ваші відчуття

Коли ви повинні бути обережними, або знаходитеся у чужій країні, у гру вступають відчуття, про які ви навіть не здогадувалися раніше.

Гіпернастороженість стає реальністю. Уява починає попереджати вас про можливі сценарії і затоплює ваш розум ідеями самозахисту. Ви буде в змозі мислити поетапно і швидко перебирати гіпотетичні події у дусі «якщо це станеться, я зроблю те». Подорож навчить вас уявляти так, як більшість професорів теорії ігор можуть тільки мріяти.

11. Мандри — найкращий тест для вашого характеру

Якщо ви подорожуєте за межами зони комфорту, ви опинитесь у ситуаціях, де немає негайного заохочування та задоволення. Ви можете побачити свою реакцію на ті чи інші ситуації, тільки якщо ви досить хоробрі, щоби спробувати. Перебуваючи далеко від власної зони комфорту і рутини, ви дізнаєтесь ким є насправді.

12. Мандрівки проявляють тих, із ким ви подорожуєте

Незручні, часом небезпечні обставини стануть лакмусовим папірцем для вашого супутника/супутниці. Для когось відсутність Wi-Fi стане цілковитою катастрофою, а хтось на кілька годин загубиться у незнайомому місті і все одно почуватиметься щасливим.

Тож якщо сумніваєтеся у надійності своєї другої половинки, мерщій підкорювати разом Ельбрус 😉 А якщо гори — «не ваше», спробуйте можливості безвізової мандрівкиБезвіз — коротка інструкція для перших мандрівників до однієї із країн ЄС, адже із червня в українців єВід диктатури до нових паспортів — хронологія отримання безвізу із ЄС така можливість.

Share
Написати коментар
loading...