Реклама

Як правильно володіти та керувати дроном в Україні

За останні кілька років дрони стали повноцінними помічниками людини у багатьох галузях, починаючи від рекламної операторської роботи і закінчуючи аграрною справою. Влітку туристи та прихильники активного відпочинку часто користуються дронами для документування своїх мандрів чи цікавих локацій. Але як не потрапити в халепу і не підняти безпілотник над об'єктом чи місцем, де їхня експлуатація заборонена? Давайте розберемося
Čytaty latynkoju
Як правильно володіти та керувати дроном в Україні
  1. Головна
  2. Картки
  3. Як правильно володіти та керувати дроном в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
За останні кілька років дрони стали повноцінними помічниками людини у багатьох галузях, починаючи від рекламної операторської роботи і закінчуючи аграрною справою. Влітку туристи та прихильники активного відпочинку часто користуються дронами для документування своїх мандрів чи цікавих локацій. Але як не потрапити в халепу і не підняти безпілотник над об'єктом чи місцем, де їхня експлуатація заборонена? Давайте розберемося

    У квітні 2017 року Державіаслужба презентувала оновлену концепцію регулювання напрямку безпілотних літальних апаратів (БПЛА). В її основі лежить європейська практика. Разом із концепцією, Валерій Яковенко, спізасновник DroneUA,  охарактеризував теперішню ситуацію ринку БПЛА — і ми пропонуємо вам основне, що варто знати кожному власнику безпілотників в Україні.

    Як виглядає оновлена класифікація БПЛА

    Що таке дрон (БПЛА)

    Дрон або БПЛА — це безпілотний літальний апарат, який може використовуватися як у військових, так і цивільних цілях. Дрони можуть бути різних розмірів та типів. Любительські дрони зазвичай невеликого розміру і обладнані камерами для відеозйомки. Бойові дрони можуть сягати ваги більш ніж 600 кг. У цій статті ми зачепимо лише першу категорію.

    За вагою дрони пропонують ділити на 4 класи:

    • 0-й клас — до 250 г;
    • 1-й клас — від 250 г до 20 кг;
    • 2-й клас — від 20 кг до 150 кг;
    • 3-й клас — понад 150 кг.

    Класифікація за типом керування передбачає наступний поділ:

    • Ручний візуальний — клас A.
    • Ручний інструментальний — клас B.
    • Автономний — клас C.

    — На нашій практиці та за даними ринку, основна кількість БПЛА приходиться на платформи вагою до 25 кг, з можливістю повністю автоматичних польотів, за цією класифікацією це — клас 1C

    DroneUA

    Якими є нові вимоги до експлуатації дронів

    Для експлуатації дронів 0-го класу не потрібна реєстрація, але кожен пілот, власник чи оператор мусить неухильно дотримуватися правил безпечного використання (Safety promotion).

    Використання дронів 1-го класу тепер підлягає розмежуванню на комерційне та некомерційне.

    Відповідно для некомерційної експлуатації БПЛА вагою понад 250 г (але не більше 20 кг), необхідно зареєструвати дрон онлайн на сайті Державіаслужби. Також потрібно пройти тест Safety promotion. Здійснювати польоти дозволено на висоту до 120 м із максимальним віддаленням до 500 м — тобто у зоні прямої видимості.

    Для комерційних вильотів пілот зобов’язаний мати сертифікат щодо пройденого навчання та дозвіл для експлуатації безпілотника. Умови виконання польотів аналогічні попередній категорії.

    Для експлуатації дронів 2-го класу необхідні:

    • обов’язкова реєстрація в Державіаслужбі,
    • сертифікація типу/вимоги до льотної придатності,
    • отримання сертифіката експлуатанта.

    Для керування дроном 3-го класу необхідне виконання тих самих вимог, що і для пілотованих повітряних суден.

    Як виглядають загальні вимоги

    Щодо загальних вимог у новій концепції сформульовано наступні правила:

    1. Використання безпілотників передбачено лише в умовах прямого візуального контакту (VLOS) дистанційного пілота або візуального спостерігача без допомоги інших пристроїв.
    2. При використанні БПЛА має бути задіяний візуальний спостерігач, якщо дистанційний пілот не має можливості візуально контролювати безпілотник.
    3. Максимальна швидкість польоту БПЛА — 150 км/год.
    4. Максимальна висота польоту складає 120 м над рівнем землі, а відстань — 500 м від дистанційного пілота, якщо не задіяний візуальний спостерігач.
    5. Забороняється здійснення польотів у 8-кілометровому периметрі аеропорту, а також у заборонених зонах (в т.ч. — над територіями військових складів або частин).
    6. Усі польоти БПЛА не повинні здійснюватися над людьми, окрім дистанційного пілота та візуального спостерігача.
    7. Здійснення польотів дозволяється лише у світлу пору доби.
    8. Дистанційний пілот може одночасно керувати тільки 1 безпілотником.
    9. При використанні БПЛА дистанційний пілот має проводити перед польотний технічний огляд.
    10. На безпілотнику не повинно бути небезпечних матеріалів, окрім елементів живлення.
    11. Дистанційний пілот повинен гарантували нормальний фізичний та психологічний стан для безпечного керування безпілотним літальним апаратом.

    До речі, зазначені вище поняття «дистанційний пілот» та «візуальний спостерігач» також були вперше введені в обговорення лише під час презентації нової концепції.

    Чого чекати далі власникам дронів

    У якості наступних кроків у 2017 році передбачаються:

    • Внесення змін у повітряний кодекс України
    • Обговорення та формування проекту вдосконалення Авіаційних правил України
    • Розробка та запуск програми Safety promotion (освітній курс для користувачів online, сайт з правилами безпечної експлуатації)
    • Розробка навчального курсу для отримання сертифіката дистанційного пілота БПЛА.

    Державіаслужба, контакти

    Регулятором, який контролює в Україніи використання дронів, є Державна авіаційни служба України. З будь-яких питань на цю тему можна звернутися за такими контактами:

    • Телефон: +38-044-351-55-66
    • Сайт: https://avia.gov.ua
    • Адреса для листування: проспект Перемоги, 14, м. Київ, 01135
    • E-mail: [email protected]

    Share
    Написати коментар
    loading...