Реклама

10 порад для тих, хто публікує відео у соцмережах

Здавалося би, зйомка відео — найпростіше, що можна робити у 2017 році: смартфон з більш-менш сучасною камерою дозволяє не лише записувати цілі фільми, але й проводити короткі включення наживо за допомогою Periscope чи Snapchat. Проте не все так просто. Що варто знати для того, аби ваш відеоролик став справжнім «вірусом» серед користувачів соціальних мереж?
Čytaty latynkoju
10 порад для тих, хто публікує відео у соцмережах
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 10 порад для тих, хто публікує відео у соцмережах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Здавалося би, зйомка відео — найпростіше, що можна робити у 2017 році: смартфон з більш-менш сучасною камерою дозволяє не лише записувати цілі фільми, але й проводити короткі включення наживо за допомогою Periscope чи Snapchat. Проте не все так просто. Що варто знати для того, аби ваш відеоролик став справжнім «вірусом» серед користувачів соціальних мереж?

За прогнозами експертів 74% інтернет-трафіку у 2017 році складатиме саме відеоконтент. Тож було би неправильно ігнорувати цей потужний інструмент контент-маркетингу. Але як зробити свою відеокампанію по-справжньому успішною і перетворити «вірусний» ролик на джерело трафіку для свого сайту чи блогу? Є низка правил, дотримання яких позитивно вплине на ваш відеоконтент та якість взаємодії із аудиторією.

1. Складіть сценарій та обміркуйте основні моменти розповіді заздалегідь

Емоційна складова та вдало побудована історія — головна складова успішного відео. Згідно із даними дослідження, опублікованого у Harvard Business Review, існує зв’язок між виділенням гормону окситоцину та переглядом картинки, яку в цей час ми бачимо. Коли наш мозок синтезує окситоцин, ми стаємо більш відкритими, щедрими, довіряємо спікерові чи співрозмовникові, готові співпереживати та долучатися до участі. Вміння стимулювати виділення окситоцину в організмі — запорука успіху не лише для спікерів чи політиків, але й для брендів. Аби історія виглядала логічною та емоційно «прив’язувала» глядача до побаченого, продумайте послідовність того, про що говоритимете на відео, зав’язку, основну лінію та розв’язку сюжету.

2. Зафіксуйте камеру (навіть якщо у вас немає професійного штативу)

Якщо ви не друкуєте брошур із кривими логотипами чи розмитими написами на обкладинці, то чому дозволяєте собі знімати відео, де все «тремтить» у кадрі? Варто придбати трипод чи хоча би найпростіший штатив для телефону, який дозволить вам зафіксувати ваш смартфон чи портативну відеокамеру. Можливість не знімати контент «з рук» вже надасть відеокартинці професійнішого вигляду. В якості ймовірних варіантів для відеоблоґерів можна спробувати 3C Smart Octopus чи інші триподи і портативні штативи для смартфонів.

3. Якщо голос — основний спосіб донесення інформації на відео, подбайте про зовнішній мікрофон

Якщо у відеоролику передбачено монолог, діалог, запис зовнішніх звуків музики, тварин чи ще чогось подібного, то варто подбати не лише про якісну картинку, але й про відповідний звуковий супровід. Вбудовані мікрофони у смартфонах та більшості фотоапаратів все ще далекі від ідеалу. Тож краще скористатися зовнішнім пристроєм для запису звуку, особливо якщо цей звук — важлива частина сюжету та подій, що відбуваються у кадрі. Є недорогі моделі. Але якщо ви шукаєте напівпрофесійних рішень — тоді погляньте на Rode SmartLav+ чи Mighty Mic.

4. Не користуйтеся цифровим зумом

Цифровий зум та його наявність — це прекрасно, але краще не користуватися ним, бо він сильно «розмиває» картинку при перегляді відеороликів на екранах із HD- чи 4K-якістю. Тому краще просто стати поближче до об’єкту зйомки, аніж «наближатися» до нього за допомогою цифрового зуму.

5. Не забувайте: світло — ключ до успіху

Камера смартфону (навіть найдорожчого та найдосконалішого) пропускає досить мало світла. Тому зйомка у затемненому чи недостатньо освітленому приміщенні або середовищі може призвести до істотного погіршення якості картинки. Саме тому варто подбати про зовнішні джерела освітлення, такі як LED-лампи, накамерне світло для смартфонів чи відеокамер (для мобільної зйомки за межами приміщень), штативи із розсіювачами та рефлекторами (якщо ви знімаєте у студії, наприклад).

6. Знімайте відео із врахуванням особливостей платформи, на якій його будете публікувати

Для більшості соціальних мереж чи додатків для спілкування оптимальним є розташування картинки по горизонталі (у співвідношенні 16:9). Адже саме так ми переглядаємо відео на смартфонах, на екрані телевізора, моніторі ноутбука чи на зовнішньому екрані. Зйомка у вертикальному положенні створює додаткові вертикальні чорні смуги чи цілі «поля» з боків від основого кадру. Хоча якщо йдеться про Snapchat чи Instagram Stories, то там навпаки використовується саме вертикальна картинка.

Дедалі більше соціальних мереж представляють власні відеосервіси та відеоредактори, вбудовані просто в інтерфейс їхніх мобільних додатків. Тому і контент, знятий для кожної із цих соціальних мереж, якісно відрізнятиметься. Також не забувайте про трансляції наживо. Для цієї мети варто використовувати Periscope, YouTube та Facebook, зауважують у команді соцсервісу Hootsuite.

7. Видаліть все непотрібне: скористайтеся відеоредактором

Якщо ви на початку запису затинаєтеся, забуваєте текст, «бекаєте-мекаєте», часто повторюєтеся чи відчуваєте, що могли би сказати чи показати щось краще — краще перепишіть ці фрагменти повторно, а усе непотрібне видаліть. Записаний відеоролик у будь-якому разі потребуватиме редагування кольорів, якості звуку чи картинки, тож «вирізати» декілька не особливо вдалих секунд чи моментів не завадить.

Для редагування можна використати безліч як платних, так і безкоштовних відеоредакторів, що доступні для різних операційних систем. Для базового редагування (видалити / зібрати докупи декілька фрагментів відео чи окремих роликів) вам підійдуть iMovie, Windows Movie Maker або навіть вбудований YouTube-редактор. Проте для фахової обробки відео та створення YouTube- чи Facebook-шедеврів радимо скористатися Adobe Premiere Elements, Final Cut Pro X або Filmore чи Sony Vegas.

8. Субтитри чи накадровий текст — обов’язковий елемент

Хоча ми звикли вважати, що перегляд відео в основному відбувається в час нашого відпочинку та байдикування, проте в соціальних мережах більшість користувачів переглядають відеоролики на роботі або у громадському транспорті. У таких випадках вони переглядають відео без звуку. А отже, потрібно, аби у вашому ролику був накадровий текст або опція вмикання / вимикання субтитрів (особливо, якщо більшість контенту становить розмова чи сольний «виступ» того, хто говорить у кадрі). Також не забувайте про те, що у Facebook та Twitter відео автоматично відтворюється без звуку. Воно потребує накладання субтитрів у будь-якому випадку.

9. Знімайте так, щоби одразу привернути увагу глядача

Перші 30 сек відеозапису — це ключовий момент, коли глядач або стане дивитися ролик далі, або закриє його; про це свідчать дані дослідження від Wista. Тож намагайтеся, аби перші півхвилини по-справжньому привернули увагу глядача і дали йому корисну, розважальну та захоплюючу інформацію в кадрі.

10. Коротке відео — запорука успіху

Так, ми всі знаємо, що захопливі виступи науковців чи дослідників на конференціях TED збирають десятки тисяч переглядів — і при цьому тривають по 15-20 хвилин. Але насправді для переважної більшості користувачів чим коротшим буде ваш ролик, тим краще. Для TwitterА тепер усе інакше: Twitter представив зміни в інтерфейсі та оновив iOS-додаток оптимальна тривалість відеозаписів — до 30 сек, для InstragramНе просто селфі — як Instragram «грає» не за правилами — в межах 60 сек, для Snapchat і взагалі тривалість ролику обмежено 10 сек.

І не забувайте про головне: ваш відеоролик слід знімати, постійно тримаючи у голові відповідь на запитання «Чому люди ділитимуться цим відео у соцмережах? Що їх спонукає до цього?» — і тоді вам вдасться зняти по-справжньому «вірусний» контент, який неодноразово привертатиме увагу людей, які навіть раніше ніколи не були вашими глядачами або читачами. А якщо вас цікавить, як воно — привертати увагу своїм контентом, який створюється просто на основі повсякденного життя, радимо почитати наше інтерв’юУкраїнці у світі — Ольга: «Виграла Green Card, прийшла до тями, опинилася в Америці» із українкою, котра зараз мешкає в Чикаго та має власний Instagram-акаунт із 30 тис читачів.

Share
Написати коментар
loading...