Реклама

Електронне здоров’я — що варто знати про реформу e-health в Україні

Реформа медицини в Україні стала однією із найбільш обговорюваних у медіапросторі — чим стане перехід на електронну картку пацієнта, систему e-Health у лікарнях та єдині реєстри? Розбираємося в усіх тонкощах змін, які пропонує МОЗ українським лікарям та пацієнтам
Čytaty latynkoju
Електронне здоров’я — що варто знати про реформу e-health в Україні
  1. Головна
  2. Картки
  3. Електронне здоров’я — що варто знати про реформу e-health в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Реформа медицини в Україні стала однією із найбільш обговорюваних у медіапросторі — чим стане перехід на електронну картку пацієнта, систему e-Health у лікарнях та єдині реєстри? Розбираємося в усіх тонкощах змін, які пропонує МОЗ українським лікарям та пацієнтам

    Міністерство охорони здоров’я України запустило першу електронну медичну систему eHealth. Як пояснює в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, створена система є базою для впровадження всіх подальших реформ в системі охорони здоров’я.

    На основі чого відбувається перехід?

    Український парламент в першому читанні проголосував законопроект №6327. Саме в цьому документі закріплено, що електронна система медицини стане обов’язковою для використання лікарями та пацієнтами з 1 квітня 2018 року. Основне завдання системи — збір інформації щодо лікарень, лікарів та пацієнтів, а також ведення обліку наданих послуг, що оплачуються з бюджету. Тобто перед нами — інструмент контролю за дотриманням переліку обов’язкових послуг від держави на користь хворих.

    Як можна зареєструватися в новій системі?

    Зареєструватися в електронній системі eHealth можна вже з 19 червня. На даний момент в базу внесено 25 медустанов з 15 населених пунктів України. Реєстрація відбувається через окремий сайт.

    І як це все працюватиме?

    • Перший етап — система електронної медицини буде збирати інформацію про медустанови по всій Україні. Її повинні вносити головні лікарі. Починаючи з липня, з’явиться можливість вносити в систему всіх лікарів первинної ланки (педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів). Вже з серпня система дозволить фіксувати договір, який лікар первинної системи медицини укладатиме з пацієнтом. Таким чином, буде складатися реєстр лікарень, лікарів і пацієнтів.
    • Другий етап — із жовтня 2017 року через eHealth буде працювати програма реімбурсації вартості ліків «Доступні ліки».
    • Третій етап — після накопичення даних про медустанови буде створено карту розташування лікарень.

    Такі масштабні зміни… Це напевно дорого?

    На розробку всіх можливостей електронної платформи, які стануть доступними до кінця 2017 року,  МОЗ витратило $400 тис.

    За це все ми заплатили з власної кишені?!

    Ні. Всі ці гроші були отримані від міжнародних партнерів:

    • посольства Канади в Україні,
    • Глобального фонду,
    • Аґенції США з міжнародного розвитку.

    — Ми починаємо тестувати систему. Зараз кожна лікарня може зайти і зареєструватися в системі. Поки це — добровільна реєстрація. Коли законопроект по щодо медреформи пройде друге читання і буде прийнятий в цілому, реєстрація стане обов'язковою

    Павло Ковтонюк, заступник МОЗ

    Я — лікар, очолюю медичну установу, як мені зареєструвати свою лікарню в системі?

    • Перейдіть на сайт проектного офісу eHealth і натисніть кнопку «Реєстрація».
    • Виберіть Медичну інформаційну систему (МІС). Що це означає? Кожна лікарня повинна для себе вирішити, в якій системі вона хоче працювати. МІС розрізняються між собою формою своєї організації і інтерфейсом. Але на кінцевий результат — занесення інформації в єдину базу даних — вибір МІС не впливає.
    • Після вибору МІС головний лікар має внести дані про себе і про медустанові.
    • Фінальна стадія — завантаження електронного підпису. Після цього інформація про лікарню відправляється в загальну базу даних системи eHealth.

    Які медичні інформаційні системи доступні для лікарень в Україні?

    Зараз лікарні можуть вибрати між чотирма МІС (helsi, EMCIVED, Medics, «Поліклініка без черги»), але розробники обіцяють, що кількість доступних систем виросте до 14.

    Передавати стільки даних на якийсь сайт — це взагалі безпечно?

    За словами розробників, МІС запрограмовані таким чином, що якщо лікар припуститься помилки в назві міста або вулиці, він не зможе закінчити реєстрацію своєї лікарні. Це — перший бар’єр захисту від неправдивої інформації про лікарнях.

    Дані про лікарню також будуть перевірятися і після попадання її в систему eHealth. МОЗ буде звіряти дані з уже існуючими реєстрами. Це робитимуть для уникнення дублікатів чи ймовірностей підробки даних для несанкціонованого доступу до інформації чи помилкового подвійного перерахування коштів.

    OK, сайт, база даних, картки, облік — як це все виглядатиме у підсумку?

    • Перший етап, який включає в себе наповнення реєстрів (лікарні, лікарі первинної системи медицини і пацієнти) і виписку електронних рецептів за програмою «Доступні ліки» — до кінця 2017 року.
    • Другий етап — особистий кабінет для пацієнтів, в який лікарі зможуть вносити медичну інформацію. Одночасно в систему почнуть вносити лікарів вторинної і третинної системи.
    • Кінцева мета МОЗ України — до 2020 року запустити повноцінну систему eHealth, яка б відображала взаємини не тільки лікарні і держави, а й була базою медичних карт всіх українців.

    Share
    Написати коментар
    loading...