Реклама

Дивіться під ноги, естонці — як роботи виходять на вулиці Талліна

Технології майбутнього пробираються на вулиці Таллінна. Невдовзі їжу та іншу продукти доставлятимуть шестиколісні роботи. Як вони виглядатимуть і чому інші країни не поспішають випускати ці машини на вулиці своїх міст?
Čytaty latynkoju
Дивіться під ноги, естонці — як роботи виходять на вулиці Талліна
  1. Головна
  2. Техно
  3. Дивіться під ноги, естонці — як роботи виходять на вулиці Талліна
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Технології майбутнього пробираються на вулиці Таллінна. Невдовзі їжу та іншу продукти доставлятимуть шестиколісні роботи. Як вони виглядатимуть і чому інші країни не поспішають випускати ці машини на вулиці своїх міст?

Вони маленькі, мобільні й на колесах. Невдовзі по тротуарах Таллінна курсуватимуть невеличкі роботи, які доставлятимуть їжу, напої або будь-яких інший товар. Їх виробляє естонська компанія Starship Technologies, чиї інноваційні роботи вже доставляли обіди в деяких містах США та Європи. Нещодавно місцева влада в американських штатах Вірджинії та Айдахо дала «зелене світло» цій ініціативі, — а тепер доставляти обіди за допомогою роботів дозволили й в Естонії. Відповідний законопроект ухвалив парламент в Таллінні, зробивши цим Естонію першою країною ЄСЩо вам варто знати про роумінґ у країнах ЄС, яка офіційно «пустила» їх на свої тротуари.

Cвободу роботам — але за правилами

Звісно, існує кілька правил та обмежень. Наприклад, щодо розміру:

  • роботи не можуть бути вищими, ніж 1 м,
  • не довшими за 1,2 м,
  • вага має не перевищувати 50 кг.

Також їм доведеться дотримуватися обмеження швидкості — 6 км/год. Крім того, їх дозволено випускати лише білого кольору з яскравими рефлекторами для видимості вночі. Естонська компанія Starship вже виробляє підходящих «працівників», що відповідають всім критеріям, але на ринку вони однозначно не єдині — компанії Dispatch і Мarble в Каліфорнії пропонують схожий сервіс.

Але те, що Естонія стала однією з перших країн, які просувають цю ідею — не сюрприз. Темпи розвитку інформаційного суспільства у цій країні вражають. Саме тут будь-де можна «заправити» електромобільКоротка історія електромобілів у світі, є можливість голосувати онлайн та стати «digital-громадянином» без потреби власне фізично знаходитися у країні. Тож недивно, що офіс Starship Technologies розташований в Естонії, а співзасновник Ахті Гейнла — естонець.

Критичні голоси

Цю доволі просту ідею не так просто «просунути» крізь лабіринти державного апарату. Влада деяких країнах не поспішає ухвалювати закони, які б дозволили розвивати цю технологію і спершу «пустити» роботи на тротуари. Нещодавно представник міської ради Сан-Франциско Норман Йі вніс пропозицію з вимогою про те, щоб заборонити роботам курсувати тротуарами міста з міркувань безпеки. Це питання хвилює й політиків та чиновників у інших країнах. Що ж у випадку, якщо шестиколісний апарат з доставки піци зіб’є пенсіонера на вулиці? Чи дитину?

«Роботи навчені не створювати небезпеку чи невпевненість для пішоходів та діяти безпечно і відповідально», — стверджує Генрі Гарріс-Бурлард, який керує маркетинговим відділом компанії Starship.

— Безпека — наш пріоритет, отже машини будуть обладнані численими програмними установками для гарантування безпеки діяльності, зокрема системою попереджувальних сигналів, відстежуванням рухів навколо, камер та унікальним механізмом блокування.

Крім того, представник компанії наголосив, що роботи стануть корисними у тому числі й для пенсіонерів, оскільки зможуть доставляти їм їжу або ліки у найкоротші терміни та будь-коли. Тому хвилюватися про те, що роботи зіб’ють бабусю, не варто. Представники компанії запевняють, що машини достатньо розумні, аби уникнути цього. Чи справді це так — стане видно тоді, коли шестиколісні помічними масово вийдуть на дороги й тротуари. Але поки що аргументи виглядають досить переконливими з огляду на те, що зараз розробляються набагато складніші механізми (на кшталт автівок із автопілотомІлон Маск розповів, коли чекати нових моделей Tesla чи літаків).

Як бути з міським рухом?

Утім, є ще два питання, пов’язаних з безпекою, які фігурують у дискусії. Перше — чи збільшиться натовп? Популяризація електронної комерції вже вплинула на міський рух — часто на тротуарах можна побачити невеликі вантажні авто, які зупинилися десь на кілька хвилин, аби доставити замовлений товар. Нерідко на ці «кілька хвилин» вони зупиняються в недозволених місцях. Отже, роботи, які рухатимуться тротуаром, зможуть допомогти вирішити цю проблему — зменшити завантаженість вулиць і неправильно припаркованих авто.

Але з іншого боку, правозахисники б’ють на сполох. «Тротуари існують для того, щоб по них ходити», – стверджує представниця організації Walk San Francisco:

— Я не думаю, що вимагаю забагато, коли прошу спершу дослідити наші громадські місця і те, для чого ми їх хочемо використовувати.

Іншими словами роботи доставки черговий раз піднімають фундаментальне питання про те, що у сучасних містах є забагато місця для машин«Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх і водночас замало — для людей. Якби тротуари були ширшими, а велодоріжок було більше, проблеми з роботами, які рухаються повільно, можна було б уникнути.

Естонія — серед лідерів в сфері digital

Нагадаємо, у 2017 році Естонія зайняла дев’яте місце з-поміж європейських країн у списку, складеному Єврокомісією. Цей рейтинг вимірює проникнення цифрових технологій до економіки в суспільстві та державних установах. Естонію випередили Данія, Фінляндія, Швеція, Нідерланди, Люксембурґ, Бельгія, Сполучене Королівство та Ірландія. Перше місце у Європі Естонії дісталося у рейтингу щодо послуг електронного адміністрування, однак країна поки що «не дотягує» до аналогічного рівня, коли йдеться про використання цифрових технологій у приватному секторі.

Share
Написати коментар
loading...