Реклама

12 важливих законодавчих змін у червні для українських підприємців

Половина червня минула — раптом ви або ваш бухґалтер щось проґавили, ми (поки ще не пізно) нагадуємо вам про ключові законодавчі зміни, що стосуються малого та середнього бізнесу в Україні
Čytaty latynkoju
12 важливих законодавчих змін у червні для українських підприємців
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 12 важливих законодавчих змін у червні для українських підприємців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Половина червня минула — раптом ви або ваш бухґалтер щось проґавили, ми (поки ще не пізно) нагадуємо вам про ключові законодавчі зміни, що стосуються малого та середнього бізнесу в Україні

Що ж варто зробити / змінити / зареєструвати / облікувати / врахувати в своїй роботі?

Зміни у  правилах організації статистичної звітності, що подається до НБУ

Що: 1 червня набрала чинності постанова НБУ від 05.05.2017 р. №35, якою внесено зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України. Зокрема, виключено три форми статистичної звітності (302, №523 та №529) та запроваджено дві нові форми статистичної звітності — №217 та №511. Також 1 червня набрали чинності зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України в умовах особливого періоду (постанова НБУ від 10.05.2017 р. №37).

Що робити: звернутися до свого бухґалтера за консультацією, подивитися, чи стосується це вашого роду діяльності. Якщо ні — спати спокійно.

Зміна правил видачі дозволів на спеціальне водокористування

Що: З 4 червня дозволи на спеціальне водокористування видаватимуться територіальними органами Державного агентства водних ресурсів на підставі заяви, яка подаватиметься водокористувачем в паперовій або електронній формі разом із пакетом документів. Стосується ця новина тих підприємців, у кого бізнес пов’язаний із орендою водойм.

Що робити: Якщо у вас нічого «водного» у бізнесі немає — спати спокійно. Якщо є — почитати роз’яснення тут і тут.

Нові правила доступу телекомпровайдерів до об’єктів інфраструктури

Законом від 07.02.17 р. № 1834-VIII  визначено правові аспекти доступу телекомпровайдерів до об’єктів інфраструктури для розміщення технічних засобів комунікацій.

Що змінюється: Встановлено, що органи виконавчої влади повинні розробити та затвердити ряд підзаконних актів, що містять правила доступу до кожного з видів об’єкта інфраструктури окремо. Також документом визначено права та обов’язки сторін: власників об’єкта инфраструктури замовників — операторів телекомунікаційних послуг. Зокрема, забороняється вимагати від замовника проведення ремонтних робіт на об’єкті, як умови для отримання доступу до нього. Також  врегульовано порядок укладення договору між оператором і власником об’єкта інфраструктури.

Що робити: Якщо ви надаєте телком-послуги із обслуговування інфраструктури — детально вивчити нові умови та порядок укладання договорів. Абонентам теж не завадить почитати на дозвіллі.

Зміни до декларації акцизного податку та акцизної накладної

Що змінюється: Міністерство фінансів України затвердило зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (наказ від 24.04.2017 р. № 451). Оскільки наказ №451 буде опубліковано у червні, вперше нова декларація з акцизного податку має подаватися за липень 2017 року у серпні. Тобто декларацію з ПДВ за червень 2017 р. будемо подавати ще за старою формою. Хоча поки що податківці ще не надавали роз’яснення щодо цього. Тому не відомо, якою буде їхня думка з цього приводу.

Де дізнатися подробиці: Що саме змінилося в декларації акцизного податку, читайте тут. Якщо судити за датою набрання чинності наказу, то нову форму акцизної накладної потрібно використовувати з 6 червня 2017 року.

Що робити: Прочитати та врахувати в роботі всі зміни, особливо якщо ви — ФОП чи юрособа, котрі є платником акцизів.

Оновлено форму декларації з податку на прибуток

Міністерство фінансів України наказом від 28.04.2017 р. № 467 виклало в новій редакції декларацію з податку на прибуток підприємств.

Що робити: Врахувати і використовувати в роботі (особливо, якщо у вас немає бухгалтера).

Спрощено дозвільну систему для будівництва

10 червня 2017 року набрав чинності Закон від 17.01.2017 р. №1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності». Законом, зокрема, скасовано визначення категорії складності об’єктів будівництва. Оцінювати об’єкт будуть тільки за класами наслідків (відповідальності). Докладніше про усі зміни читайте тут >>

Набрав чинності Закон про споживче кредитування

Законом від 15.11.2016 р. №1734-VIII вдосконалюється чинне законодавство у сфері споживчого кредитування шляхом комплексного регулювання відповідних відносин, що має забезпечити розвиток цивілізованого ринку у цій сфері. Крім того, документ убезпечить споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки наданню їм повної та прозорої інформації для прийняття рішення, встановлення відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг.

Ключові зміни:

  • унеможливлення видачі кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю,
  • створення захисту прав споживачів фінансових послуг через врегулювання питань повноважень державних органів,
  • механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців, належне конкурентне середовище на ринках фінансових послуг.

Законом встановлюється обов’язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. 

Що робити: Не брати кредитів, якщо ви маєте низький рівень кредитоспроможності чи проблемну кредитну історію в банках. Врахувати зміни при кредитуванні свого бізнесу.

Безвіз з країнами ЄС

Починаючи з 11 червня українці, власники біометричних паспортів, можуть вільно, без отримання віз, перетинати кордон і відвідувати практично будь-яку країну Європейського союзуБезвіз — коротка інструкція для перших мандрівників (за винятком Великої Британії та Ірландії, які є членом ЄС, але не входять до складу Шенгенської зони), а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію і ШвейцаріюУкраїна і Швейцарія підписали договір про безвіз, які не є членами ЄС, але підписали Шенгенську угоду.

Що робити: прочитати наш матеріал про основні правила безвізуЯк працюватиме безвіз з ЄС та збиратися у найближчий уікенд до країн-сусідів по той бік Карпат.

Знято деякі адміністративні обмеження на валютному ринку

За постановою НБУ з 12 червня:

  • іноземні інвестори мають можливість повертати вкладені в Україну кошти;
  • бізнес може достроково погашати зовнішні кредити та позики, якщо у якості забезпечення розрахунків за цими операціями (з використанням гарантій, резервних акредитивів, через уповноважені банки та/або іноземні банки) було надано зобов’язання міжнародних фінансових організацій;
  • скасоване обмеження, що на сьогодні унеможливлює відкриття уповноваженим банком кореспондентських рахунків в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора в банках-нерезидентах країн, національна валюта яких віднесена НБУ до 2-ї або 3-ї  групи Класифікатора;
  • діють вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників (UBO) нерезидентів-кредиторів;
  • удосконалено порядок контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за договором у разі сплати комісій, зборів у період до одержання кредиту та/або протягом першого річного періоду дії договору. Вищезазначені зміни внесені постановою НБУ від 25.05.2017 р. № 41.
  • скасоване обмеження  для фізосіб на переказ коштів за межі України для неторгівельних операцій (постанова НБУ від 30.05.2017 р. № 44).

Удосконалено порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції

Нацбанк постановою НБУ від 25.05.2017 р. № 43  розширив перелік індикаторів операцій, які потребуватимуть поглибленого аналізу та перевірки банками. Якщо раніше до них належали, зокрема, перекази фізичних осіб на суму більше 150 тис грн та повернення іноземному інвестору дивідендів, то в подальшому до них будуть належати такі операції:

  • переказ фізичної особи на суму більше 150 тис грн в еквіваленті (крім соціальних виплат (лікування, навчання, поховання), заробітної плати нерезидентів, та переказу на суму до $50 тис з метою сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів);
  • повернення інвестицій від продажу корпоративних прав або цінних паперів.

Одночасно розширено перелік фінансових операцій, які не потребують здійснення аналізу документів та інформації:

  • додано операції з переказу коштів за кордон на підставі індивідуальних ліцензій НБУ,
  • додано переказ коштів від продажу лістингових цінних паперів на українських фондових біржах.

Також банки мають вживати достатніх заходів для встановлення реальних власників юридичних осіб.

З 16 червня і по 13 грудня 2017 року включно — обов’язковий продаж валюти на рівні 50%

Національний банк вирішив зберегти дію вимоги про обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб на рівні 50%. Це передбачено  постановою НБУ від 30.05.2017 р. № 45

Що робити: враховувати в роботі з нерезидентами.

До 1 липня 2017 року неприбуткові організації мають привести свої установчі документи у відповідність до вимог ПКУ

Нагадаємо, що Законами №1797 та №1667 було внесено зміни до п. 35 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, зокрема:

  • термін приведення неприбутковими організаціями своїх установчих документів у відповідність із вимогами ПКУ та подання копій таких документів до контролюючого органу подовжено до 1 липня 2017 року;
  • тимчасово, до 1 січня 2018 року, не може бути підставою для виключення неприбуткових релігійних організацій з Реєстру неприбуткових організацій невиконання такими релігійними організаціями вимог до установчих документів, визначених пп. 133.4.1 ПКУ;
  • ті неприбуткові організації, що не привели свої установчі документи у відповідність та не надали їх копії контролюючому органу, будуть виключені з Реєстру неприбуткових організацій після 1 липня 2017 року, а релігійні організації — після 1 січня 2018 року.

Що робити: Якщо ви представляєте НГО чи неприбуткову організацію — до 1 липня привести свої документи до відповідності оновленим законодавчим вимогам.

Share
Написати коментар
loading...