Реклама

Між «хардом» і «софтом» — протистояння у світі smart-речей

Ця дискусія нагадує розмови про те, хто першим з'явився на світ — курка чи яйце. Здавалося би, важливо, щоби прилад функціонував належним чином, виглядав стильно і виконував свої функції. Технічні новинки зі світу «заліза» скрізь — Android Wear, розумні пристрої різних виробників, Apple Watch тощо. Але що насправді важливо: продуктовий дизайн та вигляд ґаджетів чи програмне наповнення?
Čytaty latynkoju
Між «хардом» і «софтом» — протистояння у світі smart-речей
  1. Головна
  2. Техно
  3. Між «хардом» і «софтом» — протистояння у світі smart-речей
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ця дискусія нагадує розмови про те, хто першим з'явився на світ — курка чи яйце. Здавалося би, важливо, щоби прилад функціонував належним чином, виглядав стильно і виконував свої функції. Технічні новинки зі світу «заліза» скрізь — Android Wear, розумні пристрої різних виробників, Apple Watch тощо. Але що насправді важливо: продуктовий дизайн та вигляд ґаджетів чи програмне наповнення?

Адам Макбет, який доклав зусиль до створення дизайну iPod, браслети Jawbone та олівців Fifty Three’s Pencil, зауважує: «Дехто думає, що завдяки першокласному дизайну та формі можна створити справжню сенсацію. Тепер це вже не зовсім так». За його словами, надзвичайний дизайн — обов’язковий елемент. Але вирішальну роль відіграє програмне забезпечення — швидке, зручне, функціональне і придатне для всіх можливих приладів, як мобільного телефону так і комп’ютера. Аби його створити треба докласти чимало зусиль», — стверджує Макбет.

Чому важливо не протиставляти hard- та software

Чому ці міркування на часі? Дуже просто — останнім часом спостерігається справжній бум стартапів у сфері виробництва техніки — різноманітних інноваційних приладів з першокласним дизайном та широким спектром функцій. Це пояснюється тим, що виробництво стає дешевшим, а дистрибуція продуктів на глобальному ринку — простішою. Утім, на думку експертки Макбет, такого роду стартапи не мають жодної цінності, якщо вони не супроводжуватимуться розробкою підходящого програмного забезпечення. Далі Макбет дає кілька порад молодим підприємцям.

Функціональність і простота

Гарний приклад у цьому контексті — FiftyThree’s Pencil. Це — звичайне приладдя для письма, яке дозволяє малювати, витирати написане, обирати різні кольори на iPad. Його дизайн простий, а ще він є інтуїтивно зрозумілим у користуванні.

Весь проект був націлений на те, щоб підлаштуватися під процес природнього стилю малювання чи письма.

Власне у цьому й полягає таємниця успішних інновацій — не варто створювати складну систему, яку без інструкцій та допомоги не вдасться освоїти належним чином. Навпаки: механізм повинен бути простий і покращувати життєві процеси, до яких ми звикли.

Простота та зрозумілість

Далеко не кожен прагне розібратися, як функціонує складна технічна система. Все, що хочуть користувачі хочуть аби техніка не ускладнювала життя, спрощувала його і часом «пояснювала», для чого цей складний код чи прилад. Людям потрібні технології, за допомогою яких можна буде:

  • заощадити кошти,
  • підвищити надійність того чи іншого процесу,
  • покращити здоров’я,
  • підвищити ефективність роботи та якість життя.

Варто стежити за тим, як розвиваються прилади, що вивчають інформацію про користувачів. Коли, наприклад, з’явилися сенсори, які «вміють» проводити аналіз крові, вдалим проектом стала розробка приладу, що зумів аналізувати й представляти цю інформацію простою та зрозумілою мовою пацієнтам. Таким чином, розробникам не довелось «з нуля» створювати необхідні сенсори.

Ідентифікуйте точки, які потенційно звичайній людині буде надзвичайно складно зрозуміти. Постарайтеся зрозуміти, де ви можете допомогти за допомогою програмного забезпечення. Зв'язок з розробкою приладу має бути найтіснішим у цьому контексті

Дизайн — не справа «технарів»

Координувати процес створення нового приладу має група спеціалістів, що розуміють кінцевого користувача — його потреби, особливості та труднощі. Зазвичай техніки-інженери не входять до кола цих осіб, адже вони зосереджені на тому, аби розробити ґаджет, який виконує свої функції. Часто вони не розуміють, що кінцевий користувач не знатиме тонкощів функціонування продукту зсередини й тому йому потрібна особлива увага.

Ніколи не дозволяйте техніку-інженеру вигадувати дизайн для вашого продукту. Ті, хто відповідальні за програмне забезпечення, найкраще розуміють користувача — його поведінку і потреби

Все, що вам треба — це Любов

Здавалося б, це само собою зрозуміло. Технологія повинна слугувати людям, а не навпаки. Добрі продукти не побудовані на основі десятка формулярів з запитаннями чи інших діалогових функцій. І це особливо важливо, коли йдеться про конкретні прилади, які взаємодіють з нами фізично.

І ще варто кожен прилад наповнювати сентиментальними нотками:

Люди купують прилади, а потім вони стають їм рідними. Якщо ви хочете, щоб вашу інновацію полюбили, то вона очевидно не може викликати відторгнення

Макбет радить готуватися до копіткого процесу критики, виправлень та скарг. Але краще цей етап пережити, консультуючись з вузьким колом користувачів до виведення продукту у світ, ніж зрозуміти це тоді, коли ваш ґаджет із усіма перевагами та недоліками потрапить на полиці магазинів.

Share
Написати коментар
loading...